Ma 2020. 7. 15, szerda, Henrik napja van.

Eszement szabályok a magyar szülészeteken

2008.05.24 13:29. -

Eszement szabályok a magyar szülészeteken

Hirdetés

Eszement szabályok a magyar szülészeteken

Komoly gondot okoz az ország szülészetein, hogy csak bizonyos számú újszülött világra segítésére kapnak finanszírozást az intézmények, pedig maguk a szülések nem esnek teljesítménykorlátozás alá. Az újszülött azonban a szülési esemény "eredményének" tekintendő - mondta el az InfoRádiónak a Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikájának igazgatója.Komoly gondot okoz az ország szülészetein, hogy csak bizonyos számú újszülött világra segítésére kapnak finanszírozást az intézmények, pedig maguk a szülések nem esnek teljesítménykorlátozás alá. Az újszülött azonban a szülési esemény "eredményének" tekintendő - mondta el az InfoRádiónak a Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikájának igazgatója.Tóth Zoltán kiemelte: a szülészet a magyar egészségügy sikeres ágazata, a szülés előtt, alatt és közvetlenül utána bekövetkezett magzati halálozás országosan 7 ezrelék körüli, a Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikája pedig kiemelkedően jó mutatókkal rendelkezik.

Az 500 grammos testsúllyal világra jött újszülöttek 55 százaléka marad életben  Debrecenben a 17 százalékos magyar átlaggal szemben - hangsúlyozta az egyetemi tanár. Ugyanez az arány a 750 grammosoknál 75, illetve 40 százalék, míg az 1000 grammosoknál 95, illetve 70 százalék.

Az egészségügyi reform érintette a szülészet-nőgyógyászatot is, az észak-alföldi régióban például a szülészeti ágyak 44 százalékát szüntették meg - tette hozzá.

A volumenkorlát is érinti a szülészeteket, és noha a szülés eseményére vonatkozóan feloldották az érvényességét, az újszülöttekre - "ami véleményünk szerint a szülés eredménye" - változatlanul érvényes, vagyis adott intézményben csak bizonyos számú újszülöttet lehet világra segíteni finanszírozott formában - fejtette ki a klinikaigazgató az Országos Szülésznői Konferencia előtt.

Tóth Zoltán egy másik problémaként említette, hogy a terhesség alatti intézeti kezelés volumenkorlát alá esik, így ha valaki bekerül egy fenyegető koraszüléssel, és az eset nem végződik szüléssel - vagyis az orvosok jól végezték a munkájukat -, akkor erre érvényes a korlátozás, ha azonban megtörténik a koraszülés, akkor nem.

A cél ugyanakkor az lenne, hogy minél több egészséges újszülöttet tudjunk hazabocsátani - hangsúlyozta a szakember.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget