Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Rosszul állunk, itt a negatív rekord: Ön rendesen törleszti hitelét?

2008.05.24 13:33. -

Rosszul állunk, itt a negatív rekord: Ön rendesen törleszti hitelét?

Hirdetés

Rosszul állunk, itt a negatív rekord: Ön rendesen törleszti hitelét?

Az első negyedévben tovább emelkedett a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott késedelmes vállalati hitelek aránya, a lakossági rendszerbe pedig rekord számú - 82 ezer darab - új mulasztás került - derül ki a KHR-t működtető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. hírleveléből.A KHR, a vállalatok esetében valamennyi hitelszerződés adatait nyilvántartja, a lakossági körben azonban feketelistás nyilvántartás van. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön, legalább a minimálbér (2008. január 1-jétől 69 ezer forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével kell folyamatosan, több mint 90 napon át késlekednie. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják. 

A lakossági rendszerben tárolt élő mulasztások száma a hírlevél szerint március végén megközelítette a félmilliót, ami több mint 60 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A lezárt mulasztások száma elérte a 300 ezret. A lakossági területen a tavalyi negatív rekordokat is megdöntő, újabb késedelmes ügyletmennyiséget regisztráltak: az első negyedévben 82 ezer darab új mulasztás került be, több mint duplája a tavalyi első negyedévinek. 

A számok a BISZ szerint arra engednek következtetni, hogy a lakosság egy része egyre nehezebben bírja a rárakódó terheket (az utóbbi két év megszorító intézkedései, a magasabb adók, a megemelkedett infláció és a munkanélküliség hatásai növekvő eladósodottság mellett jelentkeznek). A statisztikák a hírlevél szerint megerősítik azon banki vezetők és iparági szereplők véleményét, akik szerint a szektornak fel kell készülnie egy kockázatosabb, magasabb veszteségekkel járó időszakra. 

Az elemzés szerint a leromlás mögött részben egy tudatos, az utóbbi évekre jellemző, nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot tükröző banki hitelezési politika húzódik meg. Ezt a tendenciát a pénzügyi szektor kiugró nyereségessége is támogatta, mert a magas banki marzsok megfelelő szintű fedezetet nyújtottak a növekvő kockázatokkal szemben. 

A dinamikusabb romlást mutató lakossági szegmensben tovább nő a megbízható referenciaadat-szolgáltatás jelentősége - hívja fel a figyelmet a BISZ -, amit az úgynevezett teljes listás lakossági nyilvántartás (pozitív információt is tartalmazó hitelmúlt) bevezetése tovább segíthet. 

A vállalkozási hitelportfolió leromlásának mértéke nem kihívó, a 2,4 százalékos érték önmagában nem mondható magasnak, de három éve nem látott szinten áll, amely az egy évvel korábbi értéket közel 20 százalékkal haladja meg. Az új késedelmek aránya továbbra is magas (fél százalék), és a 360 napon túli tételek aránya immár az 1 százalékot is meghaladja - derül ki a hírlevélből. 

A teljes késedelmes vállalati állomány szintje abszolut értékben nő, a március végi 432 milliárd forint közel 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az adatok hitelezői oldalról alátámasztják a Coface jelentését, amely a fizetésképtelen cégek számának növekedéséről számolt be. Az adatok és a trendek alapján úgy tűnik, hogy a hitelportfolió minőségének megőrzése és a késedelmes állományok kezelése fontos feladat lesz a pénzügyi szektor számára 2008-ban - állapítja meg az elemzés.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget