Ma 2020. 2. 20, csütörtök, Álmos napja van.

Füstölög? Legalább ne a gyerek előtt csinálja!

2008.05.30 23:30. - Booster

Óvja gyermekét azzal, hogy leszokik a dohányzásról - erre szólított fel az idén a dohányzásmentes világnap, május 31-e alkalmából az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Az Egyensúly Alapítvány a nemdohányzók védelméről szóló törvény mielőbbi elfogadását szorgalmazza, míg a Füstölgők Társasága szerint nem szabad a dohányosokat kirekeszteni.Évente mintegy 30 ezer ember hal meg Magyarországon dohányzás miatt, közülük 2300-an passzív dohányosok, tehát mások cigarettafüstjét szívják - közölte az Egyensúly Alapítvány.   

Hirdetés

Óvja gyermekét azzal, hogy leszokik a dohányzásról - erre szólított fel az idén a dohányzásmentes világnap, május 31-e alkalmából az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Az Egyensúly Alapítvány a nemdohányzók védelméről szóló törvény mielőbbi elfogadását szorgalmazza, míg a Füstölgők Társasága szerint nem szabad a dohányosokat kirekeszteni.

Évente mintegy 30 ezer ember hal meg Magyarországon dohányzás miatt, közülük 2300-an passzív dohányosok,
tehát mások cigarettafüstjét szívják - közölte az Egyensúly Alapítvány.
   
Az egészségügyi ismeretterjesztéssel foglalkozó szervezet hozzátette, hogy a dohányzó felnőttek 90 százaléka 18 éves kora előtt szokott rá a cigarettára. Egy  gödöllői felmérés rámutatott arra, hogy a gyerekek fele még nincs 14 éves, amikor először rágyújt, a végzősök 40 százaléka már rendszeresen cigarettázik,  minden negyedik pedig függő dohányosnak tekinthető - áll a közleményben.
   
Az Egészségügyi Világszervezet a szülőket szeretné  megnyerni, hogy a gyerekek füstmentes környezetben nőjenek fel. Az Egyensúly Alapítvány szintén úgy  látja: óriási a szülők felelőssége, mert ha mindkét szülő dohányzik, akkor négyszeres a veszélye annak, hogy gyermekük is rá fog szokni.

"A legszerencsésebb, ha a szülő egyáltalán nem dohányzik, de ha mégis, akkor legalább ne gyújtson rá a gyerek jelenlétében" - figyelmeztetett az alapítvány.  Hozzátette, hogy beszélgetni kell a gyerekekkel a dohányzásról, az azzal járó hátrányokról és kockázatokról, meg kell győzni, hogy saját magának árt, ha  rászokik.

Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy akik nem tudják egyedül letenni a cigarettát, azok szakember segítségét kérhetik, aki személyre szabott programokat  tud ajánlani, a módszerek pedig sokkal hatékonyabbak, mint korábban. Az alapítvány több más szervezethez hasonlóan reméli, hogy a parlament mielőbb áldását  adja a nemdohányzók védelméről szóló törvényre.

Magyarországon a dohányzás megelőzésével az Országos Egészségfejlesztési Intézet is (OEFI) foglalkozik, amely több iskolai, sőt óvodai megelőző programot is  indított. Csatlakozott az ENSZ Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérési programjához és az itthoni adatgyűjtés koordinálását végzi - közölte az intézet.
   
Az iskolai megelőzési programról szólva Gábor Edina, az OEFI főigazgatója elmondta, hogy arra 2008 óta online lehet jelentkezni, s elindították a  www.cikiacigi.hu információs oldalt, melyen több ismeretterjesztő anyag is megtalálható. A leszokáshoz a www.leteszemacigit.hu oldalon kaphatnak segítséget a  fiatalok. Az intézet célja a véleményformálás és a dohányzásmentesség fenntartása - hangsúlyozta Gábor Edina.

Tájékoztatása szerint az óvodai megelőző programhoz több mint 1200 intézmény csatlakozott 1994 óta. A program lényege, hogy játékos formában tanítják meg a  gyerekeknek a dohányzás hátrányait, formálják a véleményüket a cigarettázással kapcsolatban, s felkészítik őket a passzív dohányzás elleni cselekvésre.

A Füstölgők Társasága közleményében rámutatott arra: számukra kiemelkedően fontos a fiatalkorúak védelme és a nemdohányzók egészséghez való joga is.  Ugyanakkor meggyőződésük, hogy nem szabad a dohányosokat kirekeszteni, ezért olyan kezdeményezéssel értenek egyet, amely megteremti a kultúrált dohányzás  lehetőségét, de közben védi a nemdohányzókat.
   
Magyarországon a cigaretta, szivar és szivarka legális piaca 2008 első negyedévében 5,096 milliárd szál volt. Ez több mint egynegyede a tavaly egész évben  eladott mennyiségnek és egyharmada annak, ami 2006-ban kelt el 12 hónap alatt - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget