Ma 2020. 9. 29, kedd, Mihály napja van.

"Az erdélyi magyarság győzött"

2008.06.02 11:52. -

"Az erdélyi magyarság győzött" A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjei több helyen is győzelmet arattak Székelyföldön a vasárnapi helyhatósági választásokon, a Magyar Polgári Párt (MPP) jobb eredményre számított, bár vezetői és jelöltjei nyilatkozataikban a "választás szabadságának győzelmét" hangsúlyozták.

Hirdetés

"Az erdélyi magyarság győzött"

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjei több helyen is győzelmet arattak Székelyföldön a vasárnapi helyhatósági választásokon, a Magyar Polgári Párt (MPP) jobb eredményre számított, bár vezetői és jelöltjei nyilatkozataikban a "választás szabadságának győzelmét" hangsúlyozták.

Úgy tűnik, Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke kissé elhamarkodottan nyilatkozott vasárnap este úgy, hogy szerinte az MPP a romániai helyhatósági választások győztese. Bár még nem állnak rendelkezésre mindenütt mérvadó adatok, az exit-poll eredmények és a szavazatok részleges összesítése alapján kialakulni látszik a kép. 

Sepsiszentgyörgyön (Kovászna megye székhelyén) második fordulóra is szükség lesz Antal Árpád és Csinta Samu, RMDSZ és az MPP-jelöltek között. (A polgármester-jelöltekre leadott voksok kevesebb mint 50 százalékos feldolgozottságánál az RMDSZ-es Antal Árpád 41,07 százalékon, Csinta Samu MPP-jelölt 39,02 százalékon, állt.) 

A Kovászna megyei tanács elnöki pozíciójába a szavazatok 11-12 százalékos feldolgozottsága alapján Tamás Sándor RMDSZ-jelölt 49,59, Kovács István MPP-jelölt 33,48, Vajda Lajos független jelölt 9,56 százalékos eredményt könyvelhetett el magának. 

A választás szabadsága

Szász Jenő Hargita megye tanácselnöki tisztségére pályázott, azonban alulmaradt ellenjelöltje, az RMDSZ-es Borboly Csabával való versenyben. Csíkszeredában az RMDSZ-es Ráduly Róbert nyert mandátumot újabb négy évre, megelőzve az MPP jelöltet. Székelyudvarhelyen is úgy tűnik, a városi tanácsban többségben lesz az RMDSZ, és Bunta Levente, az RMDSZ jelöltje tűnik győztesnek a polgármesteri székért folytatott küzdelemben.

"Győztünk!" - jelentette ki telefonon Csíkszeredában Szász Jenő. Az MPP elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy pártja a romániai helyhatósági választások győztese, amennyiben szerinte ez az MPP teremtette meg a választás szabadságának jogi és intézményes kereteit. 

Az erdélyi magyarság győzött, ugyanis most először választhatott, nem csak szavazhatott - állapította meg a pártelnök, hozzátéve: most következik a munka, új, erkölcsi többséget kell építeni. Papp Előd a Transindex hírportálnak úgy fogalmazott: két hónapos párttól szép az elért eredmény, a székelység mindenképp nyert. 

Kézdivásárhelyen a 13 szavazókörzetből tízben számolták össze az említett időpontig a polgármester-jelöltekre leadott szavazatokat, eszerint Rácz Károly MPP-s jelölt 625-tel több szavazatot szerzett, mint Török Sándor, az RMDSZ-színekben induló jelenlegi polgármester. 

Marosvásárhelyen párezer szavazaton múlott az RMDSZ győzelme. Borbély László választási csalással vádolta meg ellenfelét: az RMDSZ közleményben tudatta, hogy Marosvásárhelyen Dorin Florea jelenlegi polgármester, és polgármesterjelölt által ellenőrzött városi szállítási vállalat autóbuszai reggel óta folyamatosan szállították az embereket szavazni a városhoz tartozó, többnyire romák lakta negyedből.

Szatmárnémeti polgármesteri tisztségét nagy eséllyel továbbra is Ilyés Gyula foglalja el: a 10 szavazókörzetből érkezett eredmények szerint 55 százalékkal vezetett az RMDSZ-es jelölt, maga mögé utasítva Dorel Coicát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjét. Csehi Árpád Szatmár megyei tanácselnök-jelölt a Transindexnek elmondta: a szavazatok 50 százalékát nyerte el az éjszakai időpontig, de szerinte még változhat a helyzet.

Minden eredmény relatív

Markó Béla úgy véli, elsősorban nem magyar-magyar verseny volt, Romániában ugyanis ennél sokkal fontosabb a román és a magyar jelöltek között zajló megmérettetés. Az alacsony székelyföldi választási részvételre utalva rámutatott: ez azt bizonyítja, hogy a magyar szervezetek közötti verseny elbátortalanította az embereket, és sokan távolmaradtak a szavazástól. Mint mondta: győzött a demokrácia, győzött a választás szabadsága. 

A politikus szerint a 18 éve létező RMDSZ-szel szemben minden eredmény relatív. Azonban az MPP-nek sikerült megvetnie a lábát az önkormányzatokban, ezáltal a párt megkerülhetetlenné vált.

A Realitatea hírtelevízió által megrendelt - este hét órás adatokat tükröző - közvélemény-kutatás szerint Bukarestben Vasile Blaga, a legnagyobb ellenzéki alakulat, a Demokrata-Liberális Párt jelöltje kapta a legtöbb szavazatot. Blaga 31,5 százalékát alig egy százalékkal követi a Szociáldemokrata Pártból egy hónapja kivált és a polgármesteri tisztséget függetlenként megpályázó Sorin Oprescu. Egyikük sem kapta meg a szavazatok többségét, így lehetséges, hogy második fordulót is kell majd tartani.

(Forrás: MTI, FH)Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget