Ma 2021. 1. 22, péntek, Vince napja van.

Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Rendőr- Főkapitányság felhívása

2008.06.20 12:12. -

SOK A KERÉKPÁROS BALESET    

Hirdetés

SOK A KERÉKPÁROS BALESET

 

 

     Éppen, hogy elérkezett a nyár, véget ért a tanítás, megkezdődtek az éves szabadságolások, a közutakon máris megnövekedtek a kerékpáros balesetek. Hihetetlen, de az emberi figyelmetlenségből eredően a megyében évente egy tucatnyi olyan esemény történik, amikor a kerékpáros a kerékpárossal ütközik össze és szenved valamelyik fél komoly sérüléseket.

Érdemes megjegyezni, hogy a megyében sajnos átlagosan 180-200 olyan baleset történik, melyben szerepel kerékpáros és a balesetek közel felében a kerékpáros a vétkes. Elszomorító tény az is, hogy 12-14 eset végződik tragédiával.

Legfontosabb baleseti ok az irányváltoztatás, a kanyarodás, az elsőbbségi jog meg nem adása és sok esetben közrejátszik a kerékpár kivilágításának hiánya, illetve az ittasság.

       A korábbi években megjelentek az utakon az elektromos kerékpárok, melyek a dinamikus, fürge mozgásukkal a kerékpáros közlekedés területén egy új helyzetet teremtettek annak ellenére, hogy a közlekedési szabály szerint nincs különbség a két típusú jármű között. Az elektromos kerékpárral közlekedőket általában az jellemzi, hogy a hagyományos kétkerekűekhez képest nagyobb sebességgel közlekednek, ebből adódóan gyorsabban kanyarodnak, hírtelen irányváltoztatásra képesek és esetleg hosszabb út szükséges a megállításukhoz. Ezen tulajdonságokhoz a kerékpár vezetőjének időben alkalmazkodnia kell.

            Fontos tudni, hogy 2007. június 01-től kezdődően kerékpárral, lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor lehet közlekedni, ha a vezető fényvisszaverő mellényt visel. A mellény viselete mellett a kerékpárt szabályszerűen ki is kell világítani. E kettős előírás betartása a kerékpáros életét mentheti meg. A biztonság növelése érdekében javasolt éjszaka belterületen is a mellény használata.

 

Mindenkinek kellemes nyári időtöltést és balesetmentes közlekedést kívánunk!Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget