Ma 2019. 6. 25, kedd, Vilmos napja van.

A vízügyi szakemberek felkészültek a védekezésre

2008.07.25 17:49. - Booster

 

Hirdetés

 

Hernád: az árhullám ma este tetőzik Hidasnémetinél
- a vízügyi szakemberek felkészültek a védekezésre -
 
Az árvízi helyzetre tekintettel péntektől Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) megerősített ügyeletét. Jelenleg összesen 95 km töltésen van árvízvédelmi fokozat, ebből harmadfokú készültség van a Hernád 71 kilométeres szakaszán és elsőfokú készültség van a Répce 24 kilométeres szakaszán. Megkezdődött a homokzsákos magasítás Ócsanálosnál, a Vadász-patak bal parti töltésénél, a várdomb alatti töltésszakaszon, valamint Méránál. A Hidasnémeti térségében folyó védekezésre a vízügyi szakemberek 2000 db homokzsákot, 1440 m2 kertészeti fóliát és 50 db fáklyát biztosítottak.
 
A csapadék mennyisége területi átlagban a Hernád, Bodrog, Felső-Tisza térségében 20 mm körül alakul. Szombaton a Felső-Tisza vidékén még mindig 20 mm körüli csapadékra lehet számítani. Vasárnaptól észak-keleten, keleten is csökken a csapadék kialakulásának valószínűsége. A mai nap folyamán további csapadékra kell számítani a Felső Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén.
 
A Hernád mentén a készültségben lévő védelmi szakaszokon az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVIZIG) folyamatosan ellátja a védelmi fokozatnak megfelelő őri és segédőri figyelő szolgálatot, és a jobb nyomon követhetőség érdekében megkezdték az árvédelmi töltések és előtereinek kaszálását.
 
Kijelölték azokat a védvonal szakaszokat, amelyeken az előre jelzett tetőzési szinthez képest magassági hiány mutatkozik. Folyamatosan szállítják az érintett védvonalszakaszokra a beavatkozásokhoz szükséges védelmi anyagokat és eszközöket. Megkezdődött a homokzsákos magasítás Ócsanálosnál, a Vadász-patak bal parti töltésénél, a várdomb alatti töltésszakaszon, valamint Méránál.
 
A kialakult és várható helyzetről az ÉKÖVIZIG tájékoztatta a B.A.Z. Megyei Védelmi Bizottság elnökét, a Katasztrófavédelmi Igazgatóságot és az érintett önkormányzatokat. Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Gibárt, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Halmaj, Ináncs, Ócsanálos, Gesztely, Bőcs települések védelmére községi körtöltések épültek, amelyeken az árvízvédekezés a helyi önkormányzatok feladata. Felsődobsza, Nagykinizs, Hernádkércs, Szentistvánbaksa települések védelmére nem épült, míg Bőcs község védelmére csak részlegesen épült ki a körtöltés, ezért ezen települések mély fekvésű szélterületeit a levonuló árhullám veszélyeztetheti. A Novajidrány-Vizsoly közötti utat le kellett zárni, azt reggeltől teljes szélességében elöntötte a folyó.
 
A Hidasnémeti térségében folyó védekezésre, a községi önkormányzatnak 2000 db homokzsákot, 1440 m2 kertészeti fóliát és 50 db fáklyát adtak át a vízügyi szakemberek. Az önkormányzati védekezési munkákhoz a vízügyi igazgatóság szakemberei folyamatos segítséget nyújtanak.
 
A Hernádon az előrejelzések és a szlovákiai vízszintek alapján a következő tetőzések várhatók:
 
Hernád Hidasnémeti                            410 cm                        2008.07.25. este
Hernád Gesztely                                 420 ± 20 cm                2008.07.27.
 
 
A következő napokban a Bodrog hazai szakaszán is az eddigieknél intenzívebb áradásra lehet számítani. Felsőbereckinél vasárnap a vízszint eléri az I.fokú (550 cm) készültségi szintet és a ma reggeli vízállások alapján valószínűsíthető, hogy a jövő hét közepére megközelíti a II. fokú, 650 cm-es vízszintet is.
 
A Felső Tiszán folytatódik az áradás és várhatóan a hétvégén meghaladja a víz az I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét. Tiszabecsnél ma 7:00-kor 132 cm a vízállás (I.fok 300 cm). Az elmúlt 24 órában 160 cm- áradt a folyó.
 
A Kraszna külföldi szakasza lassan árad, a határszelvényben Ágerdőmajornál ma 7:00-kor 446 cm (I. fok 470 cm) a vízállás, további áradás várható. A tetőzés II. fok közelében várható.
 
A Túron és a Szamoson nem várható fokozat elrendelés, mert a romániai tározók feltöltésével a Magyarországra érkező vízhozamok jelentősen mérséklődnek.
 
A Répcén a mai nap reggel I. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni, a Lajtán ugyanez várható holnap reggelig. Mindkét folyón a tetőzés II. fok körül vasárnap várható.
 
A Dunán Nagybajcsnál ma rövid időre meghaladta a vízszint az I. fokú készültség szintjét, de fokozat elrendelésre nem került sor, mert a folyó már apad.
 
A Zagyva jobb partjánál lévő Tápió lecsapoló zsilip elzáró és felhúzó szerkezetét korábban ismeretlenek eltulajdonították. A zsilip biztonságos zárhatósága jelenleg nem megoldott. A Tiszán és a Zagyván a napokban levonuló árhullámok miatt a zsilip bevédése és megfigyelése vált szükségessé.
 
A Felsőszabolcsi belvízrendszerre az elmúlt héten 50-90 mm közötti csapadék hullott, 300 ha elöntés keletkezett a területen. A csatornákban megnövekedett vízszint, a vízügyi igazgatóság egy belvízvédelmi szakaszra II. fokú készültséget rendelt el. A Tiszaberceli szivattyútelep 61 ezer m3 vizet emelt át, a védekezésben 6 fő vett részt.
 
Az elmúlt napok intenzív csapadék tevékenységének hatására a Répce és a Gyöngyös patakok vízgyűjtő területein július 24-én éjszaka jelentősebb áradás volt tapasztalható. Az árhullám a Gyöngyös-patakon (és a Sorok-Perinten) mára már gyakorlatilag levonult. A Répce csütörtökön 2100 óra tájékán Gór térségében tetőzött. A Répce patak áradása következtében kialakult vízátfolyás miatt lezárták az Acsád-Bük, a Bő-Gór és a Nagygeresd-Vasegerszeg közötti összekötő utakat. A Répce völgyben Bük és Répceszemere között mezőgazdasági művelésű területeket öntött el a víz.
 
Budapest, 2008. július 25.
 

 

Olt Boglárka KVVM sajtófőnök,

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.06.19.
Presztízs nyár 2019. VI. évfolyam 2.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget