Ma 2020. 7. 15, szerda, Henrik napja van.

Közös környezetvédelmi ülés

2008.11.21 09:29. -

Máramaros megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye környezetvédelemmel foglalkozó közös bizottsága 2008. november 17-18-án Nagybányán tartotta együttes ülését, amelyen árvízvédelmi, környezetvédelmi tapasztalataikat cserélték ki a két megye önkormányzati, vízügyi, környezetvédelmi szakemberei.    

Hirdetés

Máramaros megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye környezetvédelemmel foglalkozó közös bizottsága 2008. november 17-18-án Nagybányán tartotta együttes ülését, amelyen árvízvédelmi, környezetvédelmi tapasztalataikat cserélték ki a két megye önkormányzati, vízügyi, környezetvédelmi szakemberei.  

 

A közös bizottsági ülés résztvevőit Mircea Man, Máramaros Megye Tanácsának elnöke, valamint Fejér Andor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötték. Beszédükben hangsúlyozták, a két megyét összekötő legfontosabb elem a Tisza. Az áradások, a környezetvédelmi, hasonló jellegű problémák arra ösztönzik a testvérmegyei kapcsolatokat ápoló két megyét, hogy ezen a területen is osszák meg tapasztalataikat, s egymást segítve működjenek együtt.

 

Mircea Man szólt a borsa bányai medencében található, súlyos környezetvédelmi problémát jelentő, s ebből adódóan feladatokat adó nehézfémeket is tartalmazó ülepítőkről. Fejér Andor kiemelte, hogy a további eredményes együttműködéshez célszerű uniós pályázatokon együtt részt vennie a két megyének.  

 

A közös környezetvédelmi bizottság munkaülésnek a fő témája az árvízvédelem és a megelőzés volt. Elsőként Monica Păcurar ismertette Máramaros megye árvízvédelembe és a megelőzésbe bevont megyei intézményi rendszerének felépítését. A Szamos-Tisza Vízügyi Felügyelőség részéről Julio Székely számolt be a Vízügyi Felügyelőség árvízvédelmi feladatairól, azokról a környezetvédelmi uniós, valamint az USA által támogatott programokról, amelyben szervezetük részt vesz a hatékonyabb munka érdekében. Petru Dican az Általános Sürgősségvédelmi Felügyelőség (ami katonai szervezet) árvízvédelemmel kapcsolatos megelőzési, monitoring, a lakosság körében adódó feladatait mutatta be. Viorel Iancu a Máramaros Megyei Környezetvédelmi Hivatal szakembere a 2008 nyarán védett területeik árvíz okozta kárait ismertette, a közös árvízbiztonság kialakításának feladatairól beszélt.

 

Búsi Lajos, megyénk közgyűlésének alelnöke, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság katasztrófavédelem rendszerében elfoglalt helyéről számolt be. Ezen belül is a felkészülés, megelőzés, a feladatok megtervezésének, a lakosság szerepének fontosságát emelte ki.  Lovas Attila, a KÖTI-KÖVIZIG igazgató-helyettese a Közép-Tisza vidékén folyó árvízvédelmet mutatta be az ülés résztvevőinek. Petrás András, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakembere környezetvédelmi kérdések árvíz idején történő kezeléséről tartott előadást, míg dr. Veres Nándor Nagykörű polgármestere, az ’’Élő Tiszáért Társaság’’ elnöke a Tisza szabályozásából eredő gondokra, megoldási lehetőségekre hívta fel a megjelentek figyelmét.

A bizottsági ülés zárásaként jövőbeli prioritásokról és közös tevékenységekről, további együttműködésről döntöttek a résztvevők. 

 

A magyar delegáció tagjai másnap a 2008. július-augusztusi árvíz sújtotta Visó folyó és Oroszpatak menti településekre – Petrovára, Visóorosziba és Havasmezőre – látogattak el, ahol a helyszínen tekintették meg a folyamatban lévő helyreállítási munkákat.

 

Marcea Man és Fejér Andor elnök közösen látogatták meg a Borsa város melletti nehézfém- és cianidszennyezést tartalmazó zagytározót, amelynek védőgátja a közelmúltban megcsúszott és így potenciális veszélyforrás. A probléma kezelésében az Európai Unió támogatása is szükséges.

 

                                                                                  

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget