Ma 2020. 6. 1, hétfő, Tünde napja van.

Sztrájkkal gördül be az új vasúti menetrend

2008.12.14 07:53. -

Vasárnaptól újra sztrájkol a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). A munkabeszüntetés több száz kelet-magyarországi vonatot és tízezer embert érint. A VDSZSZ követelése: 250 ezer forint részesedés minden vasúti dolgozónak a MÁV Cargo 100 milliárd forintos eladási árából, valamint a kiszervezett alkalmazottak többletbéremelése.  

Hirdetés

Vasárnaptól újra sztrájkol a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). A munkabeszüntetés több száz kelet-magyarországi vonatot és tízezer embert érint. A VDSZSZ követelése: 250 ezer forint részesedés minden vasúti dolgozónak a MÁV Cargo 100 milliárd forintos eladási árából, valamint a kiszervezett alkalmazottak többletbéremelése.

 

Kelet-Magyarországon legalább 300 vonatot érinthet vasárnap a szombat éjfélkor kezdődő sztrájk, és megbénulhat a vasúti közlekedés. Észak-Magyarországon is azt ajánlják az utasoknak, hogy inkább keressenek más közlekedési eszközt, ha tehetik. A munkabeszüntetést határozatlan időre hirdette meg szombaton a VDSZSZ, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni. A szervezet tervei szerint az ország keleti részén nem járnak majd a vonatok, leszámítva Budapestet és Pest megyét. Egy kivétel azonban Pest megyében is lesz: Cegléden sztrájkolnak ugyanis várhatóan. Az ország többi pontjaira most nem hirdet munkabeszüntetést a VDSZSZ, de ettől elvileg még máshol is lehet sztrájk.
A sztrájk ideje alatt most is elfogadják a vasúti bérleteket a Volán-járatokon - tudatta közleményben a MÁV személyszállítási leányvállalata. A MÁV Start egyúttal megerősítette telefonos ügyfélszolgálatát, és felhívta a figyelmet arra, hogy a sok hívás miatt a várakozási idő valószínűleg megnő.
Egy átlagos vasárnapon becslések szerint több mint 10 ezren ülnek vonatra Hajdú-Bihar illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Debrecenben az utasok többségét váratlanul érte az újabb vasutassztrájk híre. A szakszervezet területi vezetője szerint kollégái elszántak. A munkabeszüntetésben szinte minden kalauz és vezető-jegyvizsgáló részt vesz. Minden kocsivizsgáló, a forgalmi szolgálattevők illetve a műhelyekben dolgozók többsége is sztrájkol - mondta el szombat délután Barna István, a VDSZSZ területi vezetője.

Észak-Magyarországon a szakszervezet szerint nagyobb támogatottsága van a mostani sztrájknak, mint a korábbiaknak. Cseh Béla, a VDSZSZ területi vezető ügyvivője elmondta: a műszaki kocsiszolgálat munkavállalói száz százalékban részt vesznek a munkabeszüntetésben, az utazószolgálat és az üzemvitelben lévő szolgálattevők nagy része is jelezte előzetesen, hogy csatlakozik a sztrájkhoz.
A szakszervezetek a vasárnaptól életbe lépő új vasúti menetrend ellen is tiltakoznak, mert szerintük az alkalmatlan a munkába és iskolába járásra.

Az új menetrendet pazarlónak, az utastájékoztatást pedig botrányosnak minősíti közleményében a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE). A civil szervezet emlékeztet arra: nyomtatott menetrend még mindig nem kapható, és a változások az interneten is csak néhány napja olvashatók.

A VEKE szocialista tervgazdálkodást emleget. Példaként azokat a vonalakat hozza fel, amelyeken a MÁV kozmetikázással érte el a kormány által elrendelt teljesítménykorlátozást. Ezeken a szakaszokon a menetrendben hivatalosan törölt szerelvények a valóságban közlekednek majd utasok nélküli fantomvonatokként.

A VDSZSZ követelései ugyanazok, mint korábban. Egyrészt minden vasutasnak 250 ezer forintos összeg a MÁV Cargo privatizációjából. A 102,5 milliárd forint már a vasúttársaság bankszámláján van, így Gaskó István szerint „foghatóvá vált ennek a követelésnek a teljesíthetősége”. A másik követelésük 10 százalékos kiszervezési pótlék az illetékes munkavállalóknak. Az elmúlt tíz hónapban már hatvan tárgyalás volt, eredmény azonban egyelőre nincs. Legközelebb hétfőn ülnek tárgyalóasztalhoz a szakszervezet és a MÁV képviselői.
Gaskó István elmondta, hogy nehezen haladnak a kollektív szerződés módosításának tárgyalásával. Így szerinte lehet attól tartani, hogy január elsejétől a munkáltató miatt nem lesz a MÁV Zrt-nél kollektív szerződés.

A MÁV közleménye szerint a mostani munkabeszüntetéssel a szakszervezet ismét lehetetlen helyzetbe hozza utasokat. Ezüstvasárnap várhatóan sokan szeretnék igénybe venni, ugyanis a vonatokat, és vasárnap révén a fővárosba is többen igyekeznek ilyenkor általában.forrás: HírTV

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget