Ma 2020. 2. 21, péntek, Eleonóra napja van.

Gáz helyett felszólítások jönnek

2009.01.15 09:00. - Booster

Nem jön gáz Ukrajnából, mert az ottani vezetékhálózatból elfogyott a gáz továbbításához szükséges gáz. A Gazprom szállítana az energiahordozóból, de az ukrán elnök még nem adott utasítást a szállítások felújítására. Diplomáciailag minden fél aktív, és felszólításokat küld a többinek.

Hirdetés

Nem jön gáz Ukrajnából, mert az ottani vezetékhálózatból elfogyott a gáz továbbításához szükséges gáz. A Gazprom szállítana az energiahordozóból, de az ukrán elnök még nem adott utasítást a szállítások felújítására. Diplomáciailag minden fél aktív, és felszólításokat küld a többinek.

Viktor Juscsenko ukrán elnök olyan utasítást adott, hogy ne újítsuk fel a gázszállítást, amíg nincs egyezség a Gazprommal az orosz és az ukrán gázszállítási rendszerek műszaki paramétereinek kiegyenlítéséről, ami a gázszállítás technológiai előfeltétele – közölte az ukrán vezetéküzemeltető vállalat illetékese. A szakember szerint az ukrán fél már elküldte az erről szóló szerződéstervezetet a Gazpromnak.
Diplomáciai síkon másként kommunikál Ukrajna. Konszantyin Jeliszejev ukrán külügyminiszter-helyettes felszólította az Európai Uniót, hogy határozottan foglaljon állást az Ukrajnát Oroszország részéről a gáztranzit ügyében érő vádakat illetően.
Az orosz Gazprom közleményben tudatta, hogy az ukrajnai vezetékrendszer még mindig nem fogadja az orosz gázt, így Ukrajna továbbra is akadályozza a tranzit felújítását. Ennek oka az, hogy az ukrán fél nem tudja feltölteni a vezetékeket annyi gázzal, amennyi az orosz export továbbításához szükséges lenne, mivel felhasználta a csapok elzárásakor a vezetékekben e célra lévő gázt.
A Gazprom szerint az ukrán fél - mint már kedden is - további 140 millió köbméter gáz beszivattyúzását követelte a tranzit felújításának feltételeként. Szudzsa állomáson a csapok nyitva vannak, a nyomás üzemszerű, az orosz fél bármely pillanatban kész felújítani a szállításokat – írja közleményében a gázipari óriáscég.

Oleh Dubina, a gáztranzitért felelős Naftogaz vezérigazgatója azt állította szerdán, hogy az ukrajnai vezetékekbe kedden beszivattyúzott orosz gázt Moldovának továbbították, bár mennyiségről nem tett említést.
Ezzel szemben Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese azt közölte, hogy az orosz félnek mindössze 1,633 millió köbméter gázt sikerült aznap az ukrajnai vezetékrendszerbe szivattyúzni, de az sem érkezett meg a megrendelőkhöz.

Az EU fenyeget, mi várjuk a gázt

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán azzal fenyegette meg Ukrajnát és Oroszországot, hogy az európai gázforgalmazó vállalatok jogi lépéseket tesznek, ha sürgősen nem állítják helyre az Európába irányuló gázszolgáltatást.
Magyarország várható szerdai fogyasztása 60-62 millió köbméter, föld alatti gáztárolókból 53, hazai termelésből 9, nyugati irányú importból pedig 4 millió köbméter áll rendelkezésre, így az első korlátozási kategória mellett hazánk szerdai fogyasztása biztosított – közölte a Földgázszállító.
A magyar szállítórendszer továbbra is készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására – írták.

forrás: figyelőnet.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget