Ma 2020. 8. 13, csütörtök, Ipoly napja van.

Az állam átmenetileg átvállalhatja a lakáshitel-törlesztést

2009.01.26 17:03. -

  Időlegesen az állam törlesztheti a lakáshitelt a bajba jutott adós helyett, mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő. Napokon belül gazdaság- és társadalompolitikai programot hirdet meg a kabinet. Majdnem teljesen kész van a lakásgarancialap koncepciója - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután gazdasági szakértőkkel egyeztetett a világgazdasági válságról. A koncepció törekvése szerint az állam átmeneti időre beszállna az adós helyett a lakáshitel törlesztésébe, de nem úgy, hogy ezzel "ajándékpénzt" adna a hitelfelvevőnek - mondta a kormányfő. A kormány azzal teheti a legjobbat a forinttal, hogy a következő napokban a befektetők szemében hiteles gazdasági és társadalompolitikai programmal áll elő - jelentette ki Gyurcsány a konzultációt követően. A jegybankkal együttműködve pedig azért kell tenni, hogy biztosítsuk a forint értékállóságát és megakadályozzuk a gyors árfolyamingadozást - tette hozzá a miniszterelnök.

Hirdetés

 

Időlegesen az állam törlesztheti a lakáshitelt a bajba jutott adós helyett, mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő. Napokon belül gazdaság- és társadalompolitikai programot hirdet meg a kabinet.

Majdnem teljesen kész van a lakásgarancialap koncepciója - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután gazdasági szakértőkkel egyeztetett a világgazdasági válságról. A koncepció törekvése szerint az állam átmeneti időre beszállna az adós helyett a lakáshitel törlesztésébe, de nem úgy, hogy ezzel "ajándékpénzt" adna a hitelfelvevőnek - mondta a kormányfő.

A kormány azzal teheti a legjobbat a forinttal, hogy a következő napokban a befektetők szemében hiteles gazdasági és társadalompolitikai programmal áll elő - jelentette ki Gyurcsány a konzultációt követően. A jegybankkal együttműködve pedig azért kell tenni, hogy biztosítsuk a forint értékállóságát és megakadályozzuk a gyors árfolyamingadozást - tette hozzá a miniszterelnök.

Gyurcsány szerint az első számú közellenség Magyarország számára a recesszió. Azzal érzékeltette ezt, hogy legnagyobb európai felvevőpiacaink kiábrándító termelési adatokat produkáltak az év utolsó hónapjaiban, ez alapján pedig nagy a kockázata, hogy fontos piaci pozíciókat veszít hazánk. Emellett igaz az is, hogy közgazdászok szerint a jelenleg is zajló világgazdasági válságban 30 ezer milliárd dollár ég el, ami a világ egy évnyi jövedelmének, termelésének a felének felel meg.  

Szakértők azt ajánlják a kormánynak, hogy az Európai Bizottság napokban nyilvánosságra hozott és a Nemzetközi Valutaalap hamarosan közzéteendő prognózisában szereplőnél még óvatosabban tervezzen. Most is így folyik a munka a kormányzaton belül - mondta a miniszterelnök. Utalt arra, hogy az Európai Bizottság idénre a költségvetésben szereplő 0,9 százaléknál nagyobb, 1,8 százalékos visszaesést valószínűsít idén hazánkban. Gyurcsány jelzése szerint tehát ennél is mélyebb lehet a recesszió, erre alapuló intézkedéscsomaggal rukkolhat elő a kabinet napokon belül.

A részletekről nem árult el semmit a kormányfő. Utalt azonban arra, hogy az inflációt nem pörgetnék fel, és bár Magyarország előtt álló probléma megoldása nem elsősorban költségvetési kérdés, ám a költségvetési egyensúlyi pályát nem lehet otthagyni.

www.index.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget