Ma 2020. 2. 29, szombat, napja van.

Mihez kezdjen Magyarország? Íme Brüsszel tanácsai

2009.01.29 09:12. - Booster

Feladatok. Az államigazgatás, az egészségügy, a nyugdíj- és oktatási rendszerek reformjának folytatását ajánlja Magyarországnak az Európai Bizottság. Brüsszel tegnap tette közzé értékelő jelentését a lisszaboni versenyképességi stratégia megvalósulásáról az uniós tagállamokban. Az ajánlásokat az uniós állam- és kormányfők tavaszi csúcstalálkozója, majd formálisan a miniszteri tanács fogja jóváhagyni, ami már jogi erővel kötelezi a tagállamokat a bizottság által azonosított problémák középtávú kezelésére. Magyarországnak a bizottság szerint a költségvetés kiadási oldalára összpontosítva kell elérnie az államháztartási hiány és az államadósság tartós lefaragását. A jelentés a szükséges intézkedések között említi a tényleges nyugdíjba vonulási kor további emelését, a rokkantnyugdíj-rendszer reformját és az egészségügy szerkezetátalakítását.

Hirdetés

Feladatok. Az államigazgatás, az egészségügy, a nyugdíj- és oktatási rendszerek reformjának folytatását ajánlja Magyarországnak az Európai Bizottság. Brüsszel tegnap tette közzé értékelő jelentését a lisszaboni versenyképességi stratégia megvalósulásáról az uniós tagállamokban. Az ajánlásokat az uniós állam- és kormányfők tavaszi csúcstalálkozója, majd formálisan a miniszteri tanács fogja jóváhagyni, ami már jogi erővel kötelezi a tagállamokat a bizottság által azonosított problémák középtávú kezelésére.
Magyarországnak a bizottság szerint a költségvetés kiadási oldalára összpontosítva kell elérnie az államháztartási hiány és az államadósság tartós lefaragását. A jelentés a szükséges intézkedések között említi a tényleges nyugdíjba vonulási kor további emelését, a rokkantnyugdíj-rendszer reformját és az egészségügy szerkezetátalakítását.
A munkaerő-piaci helyzet javítására a bizottság az oktatás és a piaci igények jobb összehangolását és az élethosszig tartó tanulás előmozdítását javasolja. Különösen fontosnak tartja a hátrányos helyzetű csoportok – beleértve a fiatalokat és az időseket is – lehetőségeinek bővítését és a foglalkoztatás regionális különbségeinek enyhítését. Brüsszel arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar foglalkoztatás szintje 57,3 százalékkal 2007-ben a harmadik legalacsonyabb volt az EU-ban.
A válságkezelés területén a bizottság azt szorgalmazza, hogy Magyarország akadályozza meg a külső versenyképesség további romlását. Ehhez Brüsszelben elsősorban azt tartják elengedhetetlennek, hogy a bérek növekedése összhangban legyen a termelékenységgel. A költségvetési stabilitás javításában a bizottság elismeri az eddig elért eredményeket, hangsúlyozza azonban, hogy az állami szektorban további megtakarítások is elérhetők.
Ugyancsak nagyobb költségvetési fegyelmet, illetve konszolidációs lépéseket vár a bizottság Szlovákiától, Cseh- és Lengyelországtól. Csehország esetében az ajánlás külön kiemeli a társadalom gyors elöregedése miatt a nyugdíjrendszerre háruló problémákat. Prágának növelnie kell a kutatás-fejlesztési tevékenységek hatékonyságát, az oktatást pedig – Magyarországhoz hasonlóan – jobban összhangba kell hoznia a munkaerőpiac igényeivel.
Szlovákiának a büdzsé szerkezeti reformja során az oktatás, a kutatás-fejlesztés és az innováció javára kellene forrásokat átcsoportosítania. Pozsonynak van még mit tennie a vállalkozások, különösen a kkv-k adminisztratív terheinek enyhítése terén is. A munkaerőpiac területén a feladatai nagyjából megegyeznek a Magyar- és Csehország számára előírtakkal.
Lengyelország esetében a bizottság az agrártermelők társadalombiztosítási rendszerének átalakítását szorgalmazza. A k+f és a munkaerőpiac erősítése Varsó számára is ajánlott, kiegészítve az energiaügyi és a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének fontosságával.

 

forrás: VGHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.26 (8. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget