Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Albrecht Dürer és kortársai a szolnoki Galériában

2009.05.14 22:44. - Booster

       A Napokban érkeztek meg Szolnokra Albrecht Dürer reneszánsz kori festő és metsző vázlatmásolatai a Galériába. A kiállítás megtekinthető május 14-től augusztus 23-ig.

Hirdetés

      

A Napokban érkeztek meg Szolnokra Albrecht Dürer reneszánsz kori festő és metsző vázlatmásolatai a Galériába. A kiállítás megtekinthető május 14-től augusztus 23-ig.

Albrecht Dürer (1471-1528), németalföldi festő és metsző. Nümbergben született, viszont apai ágon magyar felmenőkkel büszkélkedhet, mivel a Gyula melletti Ajtósról származnak. Édesapja ötvös volt, tőle tanulta el a szakmát, de a fametszés technikáját Wogelmut német festőtő és grafikustól sajátította el. Ezek a fametszet vázlatmásolatok a reneszánsz alatt készültek, mind-mind aprólékos kidolgozással, ami a kort jellemzi. Dürer, Miksa német-római császár udvarában alkotott. Így több képe is kapcsolódik a császárhoz, hadjárataihoz és a császárnőhöz, Burgundi Máriához.
Leghíresebb metszetei közé tartozik az Apokalipszis (1498), amin a félelmetes lovasok láthatók. A kiállításon továbbá megtekinthető a jól ismert Orrszarvú kép másolat, melyet látatlanból rajzolt. Ugyanis a hajó elsüllyedt, amin a rinocéroszt hozták, így már csak az elbeszélésekre tudott hagyatkozni. Mind az állatot és mind a növényzetet részletes kidolgozással készített el.
Horváth László reméli, Dürer neve jó hívó szó lesz, és sokan mennek el megtekinteni a műveket, valamint Lucas Cranach, Martin Schongauer, Albrecht Altdorfer és mások alkotásait, melyek a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum gyűjteményéből származnak.
                                                                                                                                                         -Mandula-Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget