Ma 2020. 6. 2, kedd, Anita, Kármen napja van.

Hétfői himnusz

2009.11.23 16:05. -

Jegyzet Szolnok fideszes polgármestere azzal az ötlettel állt elő szeptemberben a város katolikus iskolájának tanévnyitó ünnepségén, hogy minden helyi oktatási intézményben kötelező jelleggel be kellene vezetni a himnusz rendszeres éneklését. Doros Judit                                                                                     2009. november 23. Az alsó és felső tagozatos diákoknak tehát minden héten hétfőn, az első óra előtt közösen el kellene énekelniük nemzetünk dalát, így is erősítendő a hazafias nevelést. Biztosan egészen másképp kezdődne így egy hét, tán még rendetlenkedni is elfelejtenének a gyerekek, és megtörölnék a lábukat, mielőtt belépnek az osztályterembe.

Hirdetés

Jegyzet

Szolnok fideszes polgármestere azzal az ötlettel állt elő szeptemberben a város katolikus iskolájának tanévnyitó ünnepségén, hogy minden helyi oktatási intézményben kötelező jelleggel be kellene vezetni a himnusz rendszeres éneklését.

Doros Judit                                                                                     2009. november 23.

Az alsó és felső tagozatos diákoknak tehát minden héten hétfőn, az első óra előtt közösen el kellene énekelniük nemzetünk dalát, így is erősítendő a hazafias nevelést. Biztosan egészen másképp kezdődne így egy hét, tán még rendetlenkedni is elfelejtenének a gyerekek, és megtörölnék a lábukat, mielőtt belépnek az osztályterembe.

A javaslat persze nem maradt csak úgy levegőben, azt tettek követték. A városháza illetékes osztályán külön munkacsoportot hoztak létre, hogy megszondázzák az intézményvezetők véleményét. Az első hivatalos nyilatkozatok szerint az igazgatók „pozitívan" fogadták a javaslatot, s többségük egyet is értett vele. Mertek volna nemet mondani, vállalva ezzel a „hazafiatlanság" ódiumát!

A magyar himnusz szép és fájdalmas dal, különleges alkalmakra való. Világbajnoki, olimpiai győzelmekre, történelmi események felidézésre, az ünnepi hangulat emelésére. De képzeljünk el egy esős, ködös hétfőt, amint az iskola udvarán kint áll háromszáz gyerek, a kicsik hátáról még lelóg a táska, a nagyok meg zsebre dugott kézzel téblábolnak. Van, aki késik, és lihegve esik be a kapun. Másnak a fél bundás kenyér még a kilóg a szájából, annyira sietett a reggelivel. „Balsors, akit régen tép" - énekelné teljes átéléssel, aki épp matekdolgozat előtt áll, „hozz rá víg esztendőt" - dúdolná odaadással, akinek aznap délután táncórája lesz.Olaszországban épp most vitáznak arról, kell-e a kereszt az állami iskolák falára, vagy az sérti a szülők lelkiismereti szabadságát. Ez a jelkép 1926. óta van ott az intézményekben, sokan már inkább hagyománynak, mint valódi jelentéshordozónak tekintik. A világ azonban változik, immár muzulmán, s más, nem keresztény vallású gyerekek is járnak olasz iskolákba, akik számára más jelképek a fontosak.

A himnusz rendszeres és kötelező énekeltetése „új eleme" lenne a hazai oktatásnak. Hogy hazafias érzelmekre nevelne-e, azt nem tudom. Az első versszakot egy idő után kívülről és hibátlanul fújná mindenki, s fél év múlva még a botfülűek is tudnék a dallamát. Egy internetes naplóban azt írta az egyik helyi diák, ő szívesen elénekli a himnuszt hétfő reggelente az első óra előtt. De mind a nyolc versszakát, s utána még a méltatlanul háttérbe szorított Szózatot is.

Majd pedig, a város iránti szeretettől vezérelve Szolnok himnuszát is eldalolná (mert olyan is van), meg az iskola indulóját is (olyan ugyan nincs, de szívesen költ egyet). S ha már lúd, legyen kövér, a végére levezetésnek jöhetne az Internacionálé, hogy az iskolájába járó orosz, kínai, mongol vagy más nemzetiségű gyerekek is megkaphassák a hazafias nevelést.

Himnusz-ügyben döntés még nincs, a „műhelymunka" folyik.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget