Ma 2020. 8. 10, hétfő, Lörinc napja van.

Nincs veszélyes sugárzás Kunszentmártonban

2009.12.13 12:04. -

Kunszentmárton vezetése rémhírterjesztés miatt pert fontolgat: korábban egy tévériportban egy hajdani sofőr azt állította, radioaktív bőrszállítmányt rakodott le az itteni szőrmegyárba a kilencvenes évek végén, s megbetegedett. A szakértői vizsgálat során azonban nem találtak a szokásosnál nagyobb háttérsugárzást a településen. Doros Judit| Népszabadság| 2009. december 11.  

Hirdetés

Kunszentmárton vezetése rémhírterjesztés miatt pert fontolgat: korábban egy tévériportban egy hajdani sofőr azt állította, radioaktív bőrszállítmányt rakodott le az itteni szőrmegyárba a kilencvenes évek végén, s megbetegedett. A szakértői vizsgálat során azonban nem találtak a szokásosnál nagyobb háttérsugárzást a településen.

Doros Judit| Népszabadság| 2009. december 11.

 

Egyszer a kunszentmártoni hajdani Pannónia Szőrmegyárból vitt – szállítólevele szerint – galvániszapot az almásfüzitői hulladékmegsemmisítőbe. Ott nem vették át a rakományt, arra hivatkozva, hogy az nem galvániszap. Később bevizsgálták a mintát és megállapították, hogy radioaktív bőrmaradék – mondta az ötvenegy éves férfi. Ezek után a többtonnányi teherrel a főnöke utasítására visszafordult Kunszentmártonba, a szőrmegyárba. A férfi megbetegedett: alsóvégtagi idegkárosodásban és többféle daganatos betegségben szenved. Azt mondja: orvosai szerint a sugárfertőzés egyik oka lehet ezeknek a betegségeknek. A férfival készült riport felbolygatta Kunszentmárton életét. A szőrmegyárban több százan dolgoztak annak fénykorában, a hetvenes-nyolcvanas években, de a népegészségügyi adatok szerint a városban élők közt nem fordult elő az átlagosnál eltérő arányban olyan betegségcsoport, amelyet sugárfertőzés okozhatott volna. A gyár a kilencvenes évek végén bezárt. Felszámolója évekig hirdette eladásra a területet, a rajta lévő ingatlanokkal, míg 2002-ben azt megvette az Albatross Plastunion Zrt., amely műanyagok és acélszerkezetek gyártásával, szőrme- és bőrértékesítéssel foglalkozik. Forgács László, a cég ügyvezetője azt mondja: óriási kár érte őket a riport miatt, hitelrontásért és az okozott kár megtérítéséért pert indítanak az érintett kereskedelmi televízió ellen.

– A gyár területén régóta megszűnt a bőrgyártás, de bőrkabátok, bőrtermékek értékesítésével foglalkozunk – mondta. A riport után számos vevőjük lemondta a megrendelt tételeket, s ez többmilliós bevételkiesést jelent. De nagyobb kár is érte őket: épp küszöbön állt a szőrmegyári ingatlanegyüttes eladása. A vevőjelölt a riport után visszalépett az üzlettől.

Pedig a szokásostól eltérő radioaktív sugárzás bizonyítottan nincs Kunszentmártonban. Az ÁNTSZ Debreceni Sugáregészségügyi Decentrumának szakértői többféle műszeres vizsgálatot is elvégeztek a város több pontján, és – mint azt Legoza József, az intézmény vezetője elmondta – sehol nem találtak a normális értékektől eltérő dózist. Mintákat vettek a gyártelepen technológiai maradványokból, az üzem saját ülepítőrendszeréből, egy-egy ponton markolókkal kimélyítették a földet és bemérték a talajt, de mindent rendben találtak

Czuczi Mihály polgármestere dühös és tanácstalan. Elmondta: a riport után összehívták a helyi védelmi bizottságot, s a rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek radioaktív anyaggal való visszaélés gyanúja miatt. A feljelentést akkor sem vonták vissza, miután a sugármérések negatívak lettek. A nyomozás ugyanis talán alaposabban felderítheti, mi történt a szőrmegyár telephelyén a kilencvenes években. Ám a jelenlegi helyzet szavai szerint tiszta: nincs radioaktív szennyeződés a városban. Aki ennek ellenkezőjét állítja, rémhíreket terjeszt. A polgármester szerint jogtalanul bélyegezték meg a várost, ahol jelenleg is folyik szőrmekészítés egy kisebb üzemben, lehet, hogy ezt a céget is kár éri a hírek miatt, csakúgy, mint a zöldséget és gyümölcsöt termelőket. Elképzelhető, hogy rémhír terjesztése miatt feljelentést tesznek – erről a képviselő-testület dönt.

Bagi biztos abban, hogy betegségeit a különös fuvarok okozták: korábban az élelmiszeriparban dolgozott, többször volt orvosi vizsgálaton, de mindig egészségesnek találták. Bajai akkor kezdődtek, amikor elszegődött sofőrnek a fuvarozócéghez – állítja –, ezért kártérítési pert indított hajdani munkáltatója ellen. Huszonkilencmillió forintot követel volt cégétől az őt ért egészségkárosodás miatt.







Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.05 (30. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail



 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget