Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Lánctalpassal kezdik meg az aratást Szolnok megyében

2010.06.24 15:29. -

Az elmúlt hetek, hónapok esőzései miatt a szántóföldi növénytermesztés veszteségei már most milliárdos nagyságrendű összegekre rúgnak Az 1970-es évek óta először a betakarítás idején fél-lánctalpas gépek használatát teheti szükségessé a rendkívül felázott talaj Jász-Nagykun-Szolnok megyében, amire az idősebb gazdálkodók emlékei szerint - az 1970-es évek eleje óta nem volt példa a Közép-Tisza vidékén – közölte a helyi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatója.

Hirdetés


Az elmúlt hetek, hónapok esőzései miatt a szántóföldi növénytermesztés veszteségei már most milliárdos nagyságrendű összegekre rúgnak

Az 1970-es évek óta először a betakarítás idején fél-lánctalpas gépek használatát teheti szükségessé a rendkívül felázott talaj Jász-Nagykun-Szolnok megyében, amire az idősebb gazdálkodók emlékei szerint - az 1970-es évek eleje óta nem volt példa a Közép-Tisza vidékén – közölte a helyi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatója.


Egyelőre még csak négyzetméterekben mérhető próbaaratások történtek a megyében, ám már ebből is látszik, hogy idén rendkívül nehéz lesz elvégezni ezt a munkát a felázott táblákon. A több mint 26 ezer hektáron elvetett repcéből csak 15 ezer hektárnyi „érte meg” az betakarítást, és a falugazdászok legutóbbi szemléje alapján készült becslések itt sem adnak okot derűlátásra.
Az átlaghozamok ugyanis hektáronként 1,5-1,6 tonna körül várhatók, amely mindössze felét éri el egy jó év termésátlagának – tette hozzá a földművelésügyi igazgató.
   
Tetézi a bajt, hogy a viharos szél sok helyen elfektette a termést. A szántóföldi növénytermesztés veszteségei már most milliárdos nagyságrendű összegekre rúgnak. A károk mértékét hűen tükrözi, hogy 23-24 ezer hektár kipusztult vetést, 32 ezer hektárnyi vetetlen, és 114 ezer hektár károsan felnedvesedett területet tartanak nyilván Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol most is 18 ezer hektárnyi vetést borít belvíz.
Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget