Ma 2018. 10. 19, péntek, Nándor napja van.

Megcsúszott a Tisza fővédvonala egy szakaszon

2010.07.31 20:05. - Booster

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig) a Tisza szolnoki fővédvonalának egy szakaszán, ahol a napokban a töltés megcsúszását észlelték a szakemberek – közölte szombaton a szervezet vezetője.Lovas Attila elmondta: a suvadás a város felőli gát körülbelül hetven méteres szakaszát érinti, amely jelenleg a folyón levonuló kisebb árhullám miatt víz alá került. Hangsúlyozta: a területet lezárták, ám a jelenség pillanatnyilag sem emberéletet, sem a környékben lakók vagyonbiztonságát nem veszélyezteti. A Tisza most tapasztalható vízszintemelkedése várhatóan az első fokú árvízvédelmi készültség szintje alatt marad – tette hozzá.„A helyzet azonban folyamatos figyelmet és a gátszakasz szárazra kerülését követően mielőbbi beavatkozást igényel" - jelezte az igazgató. Kifejtette: a védvonal egy hosszabb darabján elvégzik majd a lerakódott hordalék eltávolítását, illetve a rézsű meredekségének csökkentését. A kritikus területen pedig eltávolítják a lecsúszott földréteget, és kőszórással erősítik meg a töltést. Lovas Attila tájékoztatása szerint a helyreállítás tervei már készülnek. Amennyiben az időjárás és a vízállás megfelelően

Hirdetés

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig) a Tisza szolnoki fővédvonalának egy szakaszán, ahol a napokban a töltés megcsúszását észlelték a szakemberek – közölte szombaton a szervezet vezetője.Lovas Attila elmondta: a suvadás a város felőli gát körülbelül hetven méteres szakaszát érinti, amely jelenleg a folyón levonuló kisebb árhullám miatt víz alá került. Hangsúlyozta: a területet lezárták, ám a jelenség pillanatnyilag sem emberéletet, sem a környékben lakók vagyonbiztonságát nem veszélyezteti. A Tisza most tapasztalható vízszintemelkedése várhatóan az első fokú árvízvédelmi készültség szintje alatt marad – tette hozzá.

„A helyzet azonban folyamatos figyelmet és a gátszakasz szárazra kerülését követően mielőbbi beavatkozást igényel" - jelezte az igazgató. Kifejtette: a védvonal egy hosszabb darabján elvégzik majd a lerakódott hordalék eltávolítását, illetve a rézsű meredekségének csökkentését. A kritikus területen pedig eltávolítják a lecsúszott földréteget, és kőszórással erősítik meg a töltést. Lovas Attila tájékoztatása szerint a helyreállítás tervei már készülnek. Amennyiben az időjárás és a vízállás megfelelően alakul, a kivitelezés augusztus végén elkezdődhet, és még az ősz folyamán befejeződik.

A szakember emlékeztetett: hasonló suvadás miatt a Köti-kövízig munkatársai már a korábban is végeztek helyreállítási munkákat a Tisza Szolnokot védő gátján, éppen a most megcsúszott rész közelében. Az időről időre megismétlődő jelenségek okai minden bizonnyal azonosak: a rekord szint körüli árhullámok alatt jelentős mennyiségű iszap rakódik az ideálisnál egyébként is meredekebb gátra, amely a kiszáradás során elveszíti állékonyságát – magyarázta az igazgató.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.10.17. 41.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget