Ma 2020. 8. 3, hétfő, Hermina napja van.

Tiszteletadás a második világháború hősi halott pilótája előtt

2010.10.02 12:15. -

  A haza soha nem feledheti el azokat a katonáit, akik életüket áldozták érte – fogalmazta meg dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára péntek délelőtt, a szolnoki Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison, amikor katonai tiszteletadással fogadták a második világháborúban hősi halált halt pilóta, Horváth György hadnagy földi maradványait. képek

Hirdetés

  A haza soha nem feledheti el azokat a katonáit, akik életüket áldozták érte – fogalmazta meg dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára péntek délelőtt, a szolnoki Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison, amikor katonai tiszteletadással fogadták a második világháborúban hősi halált halt pilóta, Horváth György hadnagy földi maradványait. képek

– Ez üzenet a mai pilótáknak, katonáknak is, akik hivatásuk teljesítésekor vállalták, ha kell, életük árán is megvédik az országot.    
Az október elsejei ünnepélyes eseményen jelen volt Kiss János, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke; Szabó István, Szolnok Megyei Jogú Város alpolgármestere; Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka; részt vettek a helyőrségben települt katonai alakulatok parancsnokai. Felsorakozott a Helikopter Bázis állománya. Eljöttek a pilóta rokonai, a kutatásban résztvevő intézmények vezetői, munkatársai.
Nem véletlen a kiemelt figyelem: ez volt az első alkalom, amikor visszakerült Magyarországra egy, a második világháború idején eltűnt pilóta földi maradványa. A tiszteletadáson jelenlévők, a sajtóközvetítést nyomon követők olyan eseménynek lehettek tanúi, melyre korábban hazánkban nem volt példa.
Horváth hadnagy urnája a bázis Mi-17-es helikopterével érkezett, melyet korhű egyenruhát viselő díszőrök kísértek a szertartás helyszínére. Az államtitkári beszédet követően Kálinger Roland százados, katolikus tábori lelkész tisztelgett a pilóta emléke előtt majd megáldotta a néhai hajózót.

Kutatás a régészek alaposságával

Alig egy évvel ezelőtt láttak neki a munkáknak. Az Esztergomtól húsz kilométerre, észak-nyugatra, a Szlovák Köztársaság területén fekvő Búcs községben, egy repülőgép lezuhanási helyének feltárása kezdődött el akkor. A környékbeli lakosok elmesélték ugyanis, hogy az eke rendszeresen beleakadt valamibe a szántáskor, ezért néhány darab napvilágra került az akkor még ismeretlen tárgyból.  A kutatógödör kiásása közben sikerült beazonosítani: egy Me-109-es vadászgép roncsait találták meg.
A Messerschmitt 109-es minden idők egyik legjelentősebb harci repülőgépe. Nagyobb számban gyártották, mint bármely más, a németek vagy a szövetségesek által bevetett repülőgépet. A típust repülő harcoló pilóták légi győzelmeinek számát valószínűleg soha nem fogják túlszárnyalni. A túlerő ellen azonban az Me-109-es pilótája, Horváth hadnagy sem tudott mit tenni.
A feltárás során nem csak a roncs megtalálása jelentett szenzációt. Az igazi meglepetés az volt, amikor emberi csont darabokat, majd a Magyar Királyi Honvéd Légierőben rendszeresített hadnagyi váll-lapokat találtak! Az első kutatók értesítették a Magyar Roncskutató Egyesület repüléstörténészét. Néhány nappal később egy csoport már a szlovákiai helyszínre is érkezett. Közöttük volt Magó Károly zászlós, a Helikopter Bázis szakértője is. Jómaga számos roncs feltárásában vett részt, ennek köszönhetően folyamatosan gazdagodott az ország legnagyobb, leglátogatottabb repüléstörténeti múzeuma a Szolnok – Szandaszőlősön.
Minden lapát földet átrostáltak, keresték a személyazonosságot igazoló fém táblát, a „dögcédulát”. Közben előkerült a feltárás legkülönlegesebb lelete, a meglepően jó állapotban megmaradt textil pilótajelvény, melyet a hadnagy a jobb mellén hordott. Mintegy két méterre leásva, negyven köbméter földet megforgatva befejeződött e feltárás. A repülőgép beazonosítható darabjait az eredeti helyük szerint helyeztek el egy nagy ponyván. Előkerültek a pilóta csontjai is, melyeket az emberi csontváz felépítésének megfelelő helyre tettek.
A kutatás utolsó napján egy kis sírhant készítettek a gödör aljára, melyre sírcsokrot helyeztek el az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Magyar Roncskutató Egyesület kutatói, majd egy perc néma csenddel tisztelegtek a hősi halált halt pilóta emléke előtt.

Harc az ellenség legjobbjaival

A magyar katonai nyilvántartásokban található személyi és veszteségi kartonok alapján nyilvánvaló lett, hogy hadnagyi rendfokozattal egyedül Horváth György tűnt el 1945. február 19-én. A repülő tiszt esetében szinte biztos a légi harc ténye, mert a szovjet jelentések és a megtalálás helye között nagy az egyezés. A másik bizonyíték az, hogy a géppuska-lőszereknek mindössze harminc százaléka került elő.
Az alapos kutatás kiderítette továbbá, hogy az egyik szovjet ász - a legtöbb ellenséges gépet lelőtt pilóta -, gépe ebben a körzetben zuhant le. A szovjet katona megsebesült, fogságba került. Erre a területre azonban se magyar se német pilóta sem jelentett légi győzelmet. A gépet tehát olyan valaki lőtte le, aki nem élte túl a bevetést! Minden eshetőséget figyelembe véve a szovjet repülő ászt Horváth György hadnagy lőtte le. A magyar pilótának nem volt ismeretlen a szovjetek elleni küzdelem, korábban kettőt igazoltan lelőtt közülük.      

  Kegyelet a hősnek

Horváth György hadnagy családját a szolnoki Helikopter Bázis zászlósa, Magó Károly értesített a szlovákiai fejleményekről. A család kérése az volt, hogy az emberi maradványok kerüljenek haza Magyarországra, kérték, hogy végezzék el a DNS-vizsgálatot.
A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a HM Hadisírgondozó Iroda és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, mint a repülő hagyományok régi ápolója, közösen intézkedtek arról, hogy a pilóta hazánkba kerülhessen. A honvédelmi államtitkár hangsúlyozta méltató beszédében, hogy mi magunk is elégedettek lehetünk, és valószínű, valahol Horváth György hadnagy is megnyugvással fogadja: hazakerült.
      
 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.29 (29. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget