Ma 2020. 7. 12, , Izabella napja van.

A MAL tulajdonosai a leggazdagabb magyarok között 63 milliárd forint vagyonnal

2010.10.08 08:46. -

  "3 magyar milliárdos működteti az ajkai timföldgyárat, Bakonyi Árpád, Petrusz Béla és Tolnay LAjos. 30-30-40-%-os megoszlásban. Hármójuk összvagyona 63 milliárd forint." Néhány nappal ezelőtti cikk az ajkai timföldgyár 30 %-ának tulajdonosáról: http://naplo-online.hu/cimlapon/20100929_bakony_arpad Vagyona: 16,5 milliárd forint A Magyar Alumínium (Mal) Zrt. 30 százaléka a Bakonyi család tulajdonában van.

Hirdetés

  "3 magyar milliárdos működteti az ajkai timföldgyárat, Bakonyi Árpád, Petrusz Béla és Tolnay LAjos. 30-30-40-%-os megoszlásban. Hármójuk összvagyona 63 milliárd forint."

Néhány nappal ezelőtti cikk az ajkai timföldgyár 30 %-ának tulajdonosáról:
http://naplo-online.hu/cimlapon/20100929_bakony_arpad
Vagyona: 16,5 milliárd forint
A Magyar Alumínium (Mal) Zrt. 30 százaléka a Bakonyi család tulajdonában van.A vegyészmérnök végzettségű Bakonyi Árpád a hazai alumíniumipar zászlóshajójának számító cég vezetésében már évek óta nemvesz részt, egyik fia azonban átvette a stafétabotot és a vállalat cégvezető alelnöki posztját tölti be.

A legnagyobb hazai nehézipari vállalkozás az ajkai timföldgyárat üzemelteti. Ennek alapanyagát részben hazai és boszniai saját tulajdonú bauxitbányákból, részben montenegrói és boszniai társaságoktól szerzik be.

A feltárt és gazdaságosan kitermelhető hazai, boszniai és montenegrói bauxitvagyon korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, ami ráirányította a Mal Zrt. figyelmét a montenegrói Niksic térségére, ahol jelenleg 350 ezer tonna biztos bauxitkészlet található, de a szakemberek további 2-4 millió tonna meglétét valószínűsítik.

Bakonyi Árpád(28.) vezeti Magyarország egykor legnagyobb vegyipari vállalatát, a balatonfűzfői Nitrokémiát.

Szerepel a tulajdonosok közül a leggazdagabbak között Petrusz Béla és Tolnay Lajos is. Ők ketten szintén tagjai az igazgatóságnak, Tolnay egyben a MAL elnöke is.

40 % Tolnay-é
http://www.a100leggazdagabb.hu/index.php?m=person&nID=88
az ő vagyonkája 23 MILLIÁRD forint (21.)

Petrusz Béla 30 %
magánvagyon(28.)
http://www.a100leggazdagabb.hu/index.php?m=person&nID=64

Környezetvédelmi tanácsadó cége van a MAL Zrt. egyik tulajdonosának

Hobbija a környezetvédelem, így nyilatkozott magáról a hétfői ökológiai katasztrófát okozó ajkai timföldgyár zagytározóját üzemeltető MAL Zrt. egyik tulajdonosa, Bakonyi Árpád, a 100 leggazdagabb magyar egyike. Üzlettársa, a szintén milliárdos Tolnay Lajos úszni szeret.

A MAL Zrt. két meghatározó tulajdonosa Tolnay Lajos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elnöke, valamint Bakonyi Árpád és családja.

A tősgyökeres veszprémi vegyészmérnök vezeti a balatonfűzfői Nitrokémiát. Tolnay és Bakonyi is szerepeltek a 100 leggazdagabb magyar listáján.

A Napi Gazdaság 23 milliárdra becsüli Tolnay Lajos vagyonát, a 62 éves kohómérnök-közgazdász az elmúlt nyolc esztendőben nyolcmilliárddal lett vagyonosabb.

A szaklap 100-as listáján ezzel a 21. helyet foglalja el. Hobbija az úszás, a kocogás és a komolyzene.

Tolnay üzlettársa - a MAL Zrt-ben 30 százalékos tulajdonrésszel bíró - Bakonyi család megjelenítője, Bakonyi Árpád 68 éves, vegyészmérnök-közgazdász, hobbija a környezetvédelem. Vagyona 16,5 milliárd forintra becsülhető.

Bakonyi Árpád a hazai alumíniumipar zászlóshajójának számító cég vezetésében már évek óta nem vesz részt, egyik fia, Zoltán azonban átvette a stafétabotot és a vállalat cégvezető alelnöki posztját tölti be.

Bakonyi Árpád vezeti Magyarország egykor legnagyobb vegyipari vállalatát, a balatonfűzfői Nitrokémiát.

A cég ma már csak környezetvédelmi tanácsadással és szolgáltatással foglalkozik, derül ki a napi.hu összeállításából. A Nitrokémia Zrt. tavaly minden jogosultságot és a helyi lakosok támogatását is elnyerte egy biofi nomító komplexum létrehozására, aminek célja, hogy a komposztálási körülmények között lebomló műanyagok termékpiacát Magyarországon kiépítse.

Kedvező jeleket látott 2010-re Tolnay

Ami a MAL Zrt-t illeti, 2009-ben nullszaldóval zárta a válságévet a MAL Zrt., a cégcsoport kapacitáskihasználtsága 2009 végén 60 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy az évi 300 ezer tonnás timföldgyártási lehetőségből csak 180 ezret használtak ki, írja a napi.hu.

A csökkenő kereslet miatt drasztikus költségcsökkentést és rövidített munkaidőt vezettek be, így tudták elérni, hogy ne kelljen munkásokat elbocsátani.

A Malban 40 százalékos tulajdonrészt birtokló Tolnay Lajos bizakodó, hiszen az idei évben már kedvező jeleket lát: a kapacitáskihasználtság 72-73 százalékra nőtt 2010 első hónapjaiban.

A speciális hidrát- és timföldgyártásra szakosodott Mal Európában továbbra is a legnagyobbak között van. Pozícióit erősítik a sikeres külföldi akvizíciók.

Boszniában bauxitbánya-koncessziót szereztek, majd megvették a szlovén Silkem céget. Két évvel ezelőtt tízéves koncessziós jogot szereztek Montenegróban - ez utóbbi lesz a Mal bauxitbányászatának központja 2013-tól.

A MAL Zrt. már a hét végén újraindítaná a termelést

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) már a hét végén szeretné újraindítani a termelést az ajkai timföldgyárban egy új iszaptároló kazettával - mondta Tolnay Lajos, a cég elnöke. Tolnay Lajos elmondta, hogy a cég levelet írt Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak, amelyben a gyár újraindulásához szükséges működési engedélyt kérik vissza, és megindokolják, hogy melyek azok a műszaki, gazdasági, emberi, regionális érdekek, amelyek miatt újra kellene indítani a termelést. Kiemelte: a gyár háromezer ember munkahelyét jelenti, és fontos szerepet tölt be regionális szinten, illetve az exportban is...
http://vasnepe.hu/cimlapon/20101006_kicsoda_tolnay_es_bakonyi
http://www.gazdasagiradio.hu/cikk/54381/Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget