Ma 2020. 10. 1, csütörtök, Malvin napja van.

Alakuló közgyűlés a szolnoki városházán

2010.10.15 08:34. -

 Alakuló közgyűlést tartottak október 14-én, csütörtökön, a szolnoki városháza dísztermében. Az ünnepélyes esemény résztvevőit Szabó István alpolgármester köszöntötte. Üdvözölte többek között a megjelent országgyűlési képviselőket, az állami, az önkormányzati szervezetek vezetőit, képviselőit, a település díszpolgárait, a kisebbségi önkormányzatok tisztségviselőit, a megyeszékhely nagy munkáltatóinak vezetőit. Képgalériához klikk ide.

Hirdetés

 Alakuló közgyűlést tartottak október 14-én, csütörtökön, a szolnoki városháza dísztermében. Az ünnepélyes esemény résztvevőit Szabó István alpolgármester köszöntötte. Üdvözölte többek között a megjelent országgyűlési képviselőket, az állami, az önkormányzati szervezetek vezetőit, képviselőit, a település díszpolgárait, a kisebbségi önkormányzatok tisztségviselőit, a megyeszékhely nagy munkáltatóinak vezetőit. Képgalériához klikk ide.


A Himnusz közös eléneklését követően Szabó István felkérte a helyi választási bizottság elnökét, dr. Mosonyi Gézát, beszámolójának megtartására. Elhangzott, hogy a jogszabályi előírások szerint az önkormányzati választásokat követő tizenöt napon belül kell megtartani az alakuló üléseket. Az elnök elmondta, hogy egy plakátkihelyezéssel kapcsolatos bejelentésen kívül más észrevétel nem érkezett a bizottsághoz. Megköszönte a választási iroda munkatársainak szakszerű munkáját. Ismertette továbbá, hogy a mintegy hatvanezer választópolgár harminchét százaléka ment el szavazni, voksaik kilencvenkilenc százaléka érvényes volt. Ezek alapján a FIDESZ-KDNP részéről tizenketten, az MSZP-től hárman, a Jobbiktól ketten kerültek be a tizenhét tagú testületbe.
A képviselők eskütételét, a megbízólevelek átadását-átvételét követően Szalay Ferenc polgármester tette le esküjét. Az ünnepi közgyűlés első részének végén Szabó István külön megköszönte a szavazóbizottságok tagjainak önként vállalt, önzetlen és tisztességes munkáját.
Szalay Ferenc köszöntő beszédében Szolnok, és önkormányzatának nagy sorsfordító pillanatait elevenítette fel. Szólt 1876-ról, amikor más nagy megyei városokat megelőzve Szolnok lett a megyeszékhely, ezzel megnyílott előtte a fejlődés útja. A városháza 1884-ben épült meg, s az utóbbi években sokat tettek azért, hogy az elődök szándékaihoz méltó módon karbantartsák, felújítsák. Emlékeztetett arra, hogy 1990-ben még harminchárom tag vett részt a város irányításában. Közülük egy, dr. Tóta Áron, jelenleg is képviselő lett. A kétezredik évvek, a millenniummal kapcsolatban kiemelte, hogy ekkor jelölték szeptember elsejét a város napjává. Nem véletlen, hisz Szolnok ezer szállal kötődik a vasúthoz, az itt szolgálók létformája ma is meghatározó. Az idén, 2010-ben, a Szolnok Épül program keretében az 1975-öshöz hasonló léptékű fejlesztéseket valósítottak meg és fejeznek be.
A választók nem azt várják, hogy a testületben viták legyenek, elsősorban nem a fontos, hogy milyen nézetek ütköznek itt; azt szeretnék, hogy Szolnok fejlődjön – jegyezte meg Szalay Ferenc. – Én is ezt tartom szem előtt – szögezte le. – Az itt élő hetvenötezer -nyolcszázhatvanhárom embernek a város működőképességének megőrzése és jó üzemeltetése a legfontosabb.
- A keresztény erkölcs rendjét jó lenne minél szélesebb körben elismertetni – utalt az egyházakkal való jó kapcsolat megőrzésére és fejlesztésére.
A közgyűlés következő részében a testület napirendjének, a témák sorrendjének megállapítására tértek át. Elöljáróban elhangzott, a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy nem testületi tag is lehessen alpolgármester. Tájékoztatták továbbá a jelenlévőket: hogy képviselői csoportot már két fő részvételével is lehet alkotni.
A közgyűlés döntött az alpolgármesterek személyéről. Dr. Kállai Máriát és Szabó Istvánt, akik korábban is alpolgármesterek voltak, foglalkoztatási jogviszonyban ezúttal is megválasztották alpolgármestereknek. Balla György társadalmi megbízatásban látja el az alpolgármesteri teendőket. A bizottságok elnöki posztokat a FIDESZ-KDNP kapta meg, kivéve a pénzügyi ellenőrző bizottságiét, melynek élére az MSZP-s Radócz Zoltán került.         Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.30. (38.szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget