Ma 2018. 9. 25, kedd, Eufrozina napja van.

Jegyzet

2010.10.21 13:17. - Booster

Szürke foltok a ragyogásban Két szürke figura hajladozott a reggeli fényözönben. A friss szélben. Jöttek valahonnan és iparkodtak valahová. Tán a hivatal, az iratművek irányába. Lehet, hogy irodisták voltak, de ez a lehetőség semmit sem ront azon a tényen, hogy ők akkor is egyszeriek és megismételhetetlenek, ha nem is akarnak tudni róla. Olykor tán egyediek, színesek is. Bár irodába nem fér el az ágas-bogas fajta emberi természet. Vágni kell, csiszolni, közelíteni a kockához.

Hirdetés

Szürke foltok a ragyogásban

Két szürke figura hajladozott a reggeli fényözönben. A friss szélben. Jöttek valahonnan és iparkodtak valahová. Tán a hivatal, az iratművek irányába. Lehet, hogy irodisták voltak, de ez a lehetőség semmit sem ront azon a tényen, hogy ők akkor is egyszeriek és megismételhetetlenek, ha nem is akarnak tudni róla. Olykor tán egyediek, színesek is. Bár irodába nem fér el az ágas-bogas fajta emberi természet. Vágni kell, csiszolni, közelíteni a kockához.

 

-    Helószia – mondta a kalaposabb.

-    Helószia – üdvözölte a társa.

-    Csak ez a szél ne lenne.
-    Igaz -, húzta összébb magát a másik. – Inkább essen, mint fújjon.
-    Ez az - fordítottak egyet a világ legunalmasabb témáján.  – Olyan hideg lett, hogy fel kellett venni a télikabátot. És még csak október van. Mi lesz később? 
Csütörtökön ezermilliárd luxszal ragyogott a nap. Átvilágította a tarka-barka fákat. Az utca egy világnyi színház játéktere volt. A levelek, mint megannyi forgó, remegő spotlámpa, varázsos hangulatot teremtettek. Nem kell még sasszem se, hogy az isteni színjátékot mindenki  észrevegye, aki lát. 
-    Én azt mondom – folytatta a tereferét az utóbbi, hogy a hideg ellen nem igazán lehet védekezni. - A melegben bekapcsolom a légkondit és kész.
-    Ja, a nyár jobb. Komisz idők járnak, nincsenek évszakok, megbolondult a világ.
Mentek, és szemüket szögezték a lábuk alatti  szürke aszfaltra. Közben növekedett a fényár, egy-két szentképfelhő még pompásabbá tette az egyébként unalmas és forgalmas utca látványát is. Az ég olyan kék volt, mint kifújt szelek idején a tenger fölött. Szinte érezni lehet, hogy még a csillagok is látszani szeretnének odafenn. De a Nap mégiscsak erősebb. 
 A hétköznapi csoda hidegen hagyta a kartársakat. Csak a majdnem fagyos szél elől
húzták össze gallérjukat. Barátságtalanul közeledtek a hivatal felé. Közönyös arccal beléptek, mint annyiszor. A biztonsági őr becsukta mögöttük a kaput. Szürkeség nélkül tündöklés sem lehetne. Kattant a zár. A benti fagyott légkörben mégsem fáztak, otthonosan érezték benne magukat. Pedig ajándék lenne, ha az egyszeri, megismételhetetlen emberi csoda az íróasztal mögött is ragyogna.
    De a csillogás kinn maradt.

Szurmay

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.09.19. 37.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget