Ma 2018. 12. 10, hétfő, Judit napja van.

Tanítónő a szolnoki Szigligeti Színházban

2010.11.20 08:15. - Booster

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején egy alföldi faluban játszódó színdarabot, egy fiatal tanítónő küzdelmeiről szóló történetet mutatott be pénteken a szolnoki Szigliget Színház. Kerényi Imre rendező szerint A tanítónő című Bródy Sándor-darab dramaturgiai remekmű, amely a "pedagógiai reformokkal terhelt" világban megkerülhetetlen üzenetet hordoz.

Hirdetés

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején egy alföldi faluban játszódó színdarabot, egy fiatal tanítónő küzdelmeiről szóló történetet mutatott be pénteken a szolnoki Szigliget Színház. Kerényi Imre rendező szerint A tanítónő című Bródy Sándor-darab dramaturgiai remekmű, amely a "pedagógiai reformokkal terhelt" világban megkerülhetetlen üzenetet hordoz. Maga a dráma az Osztrák-Magyar Monarchia "éléskamrájában" játszódik, ahol nábobok élnek és akár három templom is van egy faluban, akkora a gazdagság. Ebbe a világba csöppen bele a 22 esztendős, fiatal tanítónő, hogy azután megvívja a maga küzdelmét. A tanítóképzőben kiemelkedő eredménnyel végzett Tóth Flóra, akinek már az édesanyja is tanítónő volt, a magyar ugaron próbálja megvalósítani a maga eszméit - vázolta a történetet a rendező a bemutató előtt az MTI-nek.
    Kerényi Imre saját bevallása szerint nehezen szánja rá magát mostanában a rendezésre, csak akkor teszi, ha érzelmileg megérinti a feladat. Ez a falusi életkép azonban több szálon is közel áll hozzá: egyrészt azért, mert Bródy Sándor darabja dramaturgiai remekmű, másrészt azért, mert a mai, "pedagógiai reformokkal terhelt" világban megkerülhetetlen üzenetet hordoz.
    Kerényi Imre elárulta: felmenői az egyik ágon szinte kivétel nélkül tanítók voltak, erős személyes kötődés fűzi tehát a témához. Nem véletlen, hogy vezérfonalként a korabeli oktatás sokatmondó megjelenítésére fűzte fel az egyébként a Rómeó és Júliát idéző históriát.
    A rendező szerint az előadás arról az időszakról fest elgondolkodtató képet, amikor hazánk nagyjai mélyebben kezdtek foglalkozni a magyar kultúrával, a magyar nyelvvel és az oktatással. Később pedig olyan jeles miniszterek, mint Eötvös Loránd vagy Trefort Ágoston a reformkor szellemiségétől áthatva rendkívül eredményes pedagógusképzést valósítottak meg Magyarországon.
    Ez a folyamat Klebelsberg Kunó gróf programjával tetőződött be, aki Trianon után felismerte, hogy csak a tudással, a szellemi fejlődéssel lehet újra eredményes a magyarság. Több mint 6000 iskolát és pedagóguslakást építetett. Fontos volt számára, hogy minden faluban legyen egy tanító, aki "viszi a fényt", azaz terjeszti a tudást és a műveltséget - mutatott rá a rendező, akinek meggyőződése: csak ezt a történelmi környezetet hitelesen lefestve értelmezhető igazán A tanítónő.
    A szereposztás kapcsán Kerényi Imre utalt arra: a Szigligeti Színház társulatában sok a kiemelkedő karakterszínész. Ehhez a drámához pedig éppen erre van szükség, hiszen a szemtelen cigánytól a dölyfös kántortanítóig megannyi színes alakra épül - hangsúlyozta a rendező, hozzátéve: hamisítatlan szerepdarabról van szó, mely egyszerre időszerű és művészileg érdekfeszítő.
    A tanítónő címszerepében Molnár Nikolettet, a főbb szerepekben Karczag Ferencet, Barabás Botondot, Császár Gyöngyit, Dósa Mátyást, Molnár Lászlót, Jankovics Annát, Huszárik Katát és Bitskey Tibor láthatja a szolnoki közönség. A díszlet Székely László, a jelmez Jánoskuti Márta munkája.
 MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.28. 47.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget