Ma 2019. 1. 16, szerda, Gusztáv napja van.

Túl az ezren...

2010.11.22 14:21. - Booster

Szolnokon a MH Béketámogató Kiképző Központ falai között immáron hatodik alkalommal került sor a külszolgálatra készülő tiszti és tiszthelyettesi állomány, új rendszer szerinti, Missziós Törzstiszti Alap-, és Missziós Törzstiszti Célfelkészítésére.

Hirdetés

MH Béketámogató Kiképző KözpontSzolnokon a MH Béketámogató Kiképző Központ falai között immáron hatodik alkalommal került sor a külszolgálatra készülő tiszti és tiszthelyettesi állomány, új rendszer szerinti, Missziós Törzstiszti Alap-, és Missziós Törzstiszti Célfelkészítésére.

A jelenlegi képzéssel mely az afganisztáni hadszíntérre készítette föl az egyéni beosztásokba tervezett állományt a kiképző központ átlépte az ezer főt, azaz ennyi katona vett részt a 2010-ben végrehajtott felkészítéseken. A Missziós Törzstiszti Alaptanfolyam (MTA) célja volt, hogy megfelelő ismeretekkel lássa el a külszolgálatra készülő állományt. A november 2-án kezdődött tanfolyamon 34 tiszt és tiszthelyettes kezdte meg a felkészítést, mely során a hadműveleti területen való munkavégzés szempontjából elengedhetetlen témakörök ismereteit sajátították el. A békefenntartó ismeretek keretében a hallgatók megismerkedtek a békefenntartás alapjaival a békeműveletek kialakulásával és a békefenntartás jogi alapjaival. Előadásokat hallgattak meg az aknamezők felismerésének jellemzőiről és megtanulhatták azt is, hogy a teendőjük, milyen tevékenységeket kell végrehajtaniuk egy aknabaleset esetén.

MH Béketámogató Kiképző KözpontA vegyivédelmi kiképzés során megtanulták, hogy mit kell tenniük egy esetleges vegyi szennyezés esetén, majd a vegyivédelmi védőruha fel és levételének szabályos végrehajtását gyakorolták. A térképészeti ismeretek foglalkozáson pedig megismerkedtek a NATO-ban használatos térképekkel, majd gyakorlati foglalkozáson sajátították el a navigációs eszközök használatát. Mindezek mellett pedig elsajátították az alapvető kommunikációs eszközök alkalmazását, majd gyakorlati foglalkozás során a rádióforgalmazás szabályait – mégpedig angol nyelven.

A műveleti eljárások oktatása során megismerkedtek az alapvető járőr feladatokkal a katonai menet és menetbiztosítás valamint a meglepés elleni védelem lehetséges módszereivel, továbbá kiképzést kaptak C-IED alapismeretekből. A felkészülő állomány ismereteinek bővítése céljából 8 órában egészségügyi komplex foglalkozáson estek át, melynek során az ön és kölcsönös segélynyújtás ismereteit sajátították el.

A tanfolyam során tájékoztatót kaptak a civil-katonai kapcsolatokról, vagyis az úgynevezett CIMIC tevékenységről, valamint a műveleti területen jelenlévő világvallásokról. A pszichológiai felkészítés során megismerték a fogva tartás körülményei közötti viselkedés szabályait. A képzés alapvető célja az volt, hogy a NATO – illetve főként az ISAF –  állományába kerülő törzstiszteket felkészítsék a hadműveleti területen való eredményes szolgálatra.

MH Béketámogató Kiképző KözpontA kiképzés következő állomása a konkrét beosztásokra való úgynevezett Missziós Törzstiszti Célfelkészítés volt, mely  november 15-én kezdődött a kiképző központban. Ennek részeként került sor a konkrét hadszíntéri felkészítésre. Az alaptanfolyam állományán felül további 14 fő kezdte meg a célorientált felkészülést, melynek keretében megismerték Afganisztán geopolitikai helyzetét és a Katonai Felderítő Hivatal tájékoztatója során információkat kaptak az Afganisztánban előforduló kockázatokról és veszélyekről. A kiképzés során a felkészülő állomány végrehajtotta az előírt lőgyakorlatokat is.

 
Háború Művészete  -  Forrás: honvedelem.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget