Ma 2018. 11. 20, kedd, Jolán napja van.

Kiállítás a templomok művészetéről a Szolnoki Galériában

2010.11.23 10:04. - Booster

Az Egri Főegyházmegyéhez tartozó Jász-Nagykun-Szolnok megyei katolikus templomok művészetét bemutató kiállítás nyílt hétfőn a Szolnoki Galériában.  

Hirdetés

Az Egri Főegyházmegyéhez tartozó Jász-Nagykun-Szolnok megyei katolikus templomok művészetét bemutató kiállítás nyílt hétfőn a Szolnoki Galériában.
 

(MTI) - A megnyitón Horváth László, a Szolnok megyei múzeumok igazgatóságának vezetője az Egri Érsekség érdemét emelte ki abban, hogy 24 település 25 plébániájának segítségével ezt a különleges tárlatot megvalósíthatták.

 
    A 2011 január végégig nyitva tartó kiállításon képek, szobrok, zászlók, miseruhák és feszületek sokasága tekinthető meg, de oltárterítőket, kelyheket, azok tartóit, valamint a kelyhet takaró színes kézkendőket is felvonultat a tárlat.
    Ternyák Csaba egri érsek hangsúlyozta: a kiállítást többek között azért tartotta fontosnak, mert a templomok művészetével ily módon azok is megismerkedhetnek, akik ritkán vagy egyáltalán nem járnak oda. Ezek a művészeti alkotások, használati tárgyak azért olyan szépek, mert hívő alkotói, készítői Istennek mindenből a legnagyobbat, a legértékesebbet kívánják adni - fogalmazott az érsek.
    Löffler Erzsébet, az egri Érseki Gyűjteményi Központ igazgatója azt fejtegette, hogy sokan a kiállítás hallatán drágakövekkel díszített aranytárgyakra, reneszánsz festményekre gondolnak, pedig a templom más, mint egy kincsestár, szellemiséget tükröz egy évezredes hazában, lelkiséget, amely segített a "rossz korokban", és szerénységre intett jó sorunkban.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.14. 45.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget