Ma 2020. 2. 28, péntek, Elemér napja van.

Ki a leggazdagabb miniszterelnök a rendszerváltás óta?

2010.12.07 09:27. - Booster

Nem rá gondolnál A miniszterek vagyona mindig érdekes téma. De mi a helyzet az elnökökkel? A rendszerváltás véráldozatok nélkül, szinte csendben söpört végig Európán. A jelentős gazdasági és társadalmi reformok támogatást kaptak a néptől, így a demokráciát szinte tárt karokkal fogadta Magyarország. A kommunista rendszer bukásával és a demokratikus rendszer születésével nagyobb szabadságot kapott hazánk: nem csupán lehetőség született az ország irányításában történő közvetett részvételre, hanem jog is arra, hogy bele lehessen látni annak működésébe.

Hirdetés

Nem rá gondolnál

A miniszterek vagyona mindig érdekes téma. De mi a helyzet az elnökökkel?

A rendszerváltás véráldozatok nélkül, szinte csendben söpört végig Európán. A jelentős gazdasági és társadalmi reformok támogatást kaptak a néptől, így a demokráciát szinte tárt karokkal fogadta Magyarország. A kommunista rendszer bukásával és a demokratikus rendszer születésével nagyobb szabadságot kapott hazánk: nem csupán lehetőség született az ország irányításában történő közvetett részvételre, hanem jog is arra, hogy bele lehessen látni annak működésébe.

Ugyan a miniszteri fizetésekre vonatkozóan csak 2000-ig visszamenőleg vannak nyilvános adatok, ezek jól körvonalazzák azt a kérdést, amire általában mindenki kíváncsi: mégis mennyit keresnek az országot irányítók, és ki az, aki a legnagyobb vagyonra tett szert az évek alatt?

 

Horn Gyula

5. hely

A politikus, közgazdász végzettségű Horn Gyula 1989-ben az MSZP alapítója volt, így a párt által megnyert 1994-es választásoknak köszönhetően az ország élére került. 2007 óta súlyos betegsége miatt nem szerepel a nyilvánosság előtt.

2003-as vagyonnyilatkozatában egy budapesti 300 négyzetméteres lakóház és egy lovasberényi üdülő társtulajdonosa volt. Egyéb nagy értékű ingósága, értékpapírjai nem voltak, csak egy 158 ezer euró értékű takarékbetétje. Saját bevallása szerint egyéb megtakarítása, követelései, tartozásai és máshonnan származó jövedelme sem volt.

Medgyessy Péter

4. hely

2002 és 2004 között volt Magyarország miniszterelnöke, majd az SZDSZ-szel kialakult ellenséges viszony miatt lemondott a tisztségéről. A volt kormányfő utolsó elérhető nyilatkozata 2006-ban lett leadva, mely nem zajlott le probléma nélkül.

A módosítás lehetőségét kérte ugyanis, hiszen elfelejtette a pár hónappal korábban vásárolt balatoni telket feltüntetni, melynek értékét az épülő házzal együtt 300 millió forintra becsülték akkoriban. Medgyessy elmondása szerint a - 70 millió forintra becsült - földdarabot hitelből, 20 millió forintért vásárolta. Emellett az M.P. Europa Kft.-től kapott 102 millió forint osztalék sem szerepelt a nyilatkozatban. Bevallása szerint mindössze 210 millió forintja volt értékpapírokban, míg bankszámlán 2,5 millió forint és 9800 dollár volt.

Orbán Viktor

3. hely

1988-ban a Fidesz egyik alapítója volt, bár korábban a szocialista rendszer naiv és elkötelezett híve volt. Elsőnek az 1998-as választások után alakított kormányt a Fidesz-koalíció élén, jelenleg pedig kétharmados többséggel irányítja az ország ügyeit. Nyilatkozata szerint egy budapesti lakás van a tulajdonában, emellett öt felcsúti ingatlan birtokosa, melyeket 50 évre ingyen használatra a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak engedett át. Nagy értékű ingósága, értékpapírjai nincsenek, a feleségével közös számlán pedig 517 ezer forint van, és még törleszti a 2002-ben felvett 20 milliós hitelét. Országgyűlési képviselői fizetése mellett a Fidesz elnöki tiszteletdíjában is részesült tavaly, mely havi 402 ezer forintot jelentett.

 

Gyurcsány Ferenc

2. hely

2000-ben lett az MSZP tagja a közgazdász végzettségű miniszterelnök, aki elsőként 2004-ben került az ország élére, majd irányításával a 2006-os választásokat is a pártja nyerte, így tovább folytatta a kormányzást egészen a 2009-es őszödi beszéd nyilvánosságra kerüléséig. Nyilatkozata szerint egy 50 négyzetméteres pápai ingatlan tulajdonosa, és társtulajdonosa egy kötcsei 3300 négyzetméteres telken lévő 267 négyzetméteres háznak. Ez utóbbira feleségével közösen euró alapú hitelt vettek fel, a tartozás egyenlege 2009 utolsó napján 62 millió forint volt. Az Altus Befektetési Zrt. tulajdonosaként pedig 44 millió forint osztalékot kapott, autója, értékpapírjai, befektetései viszont nincsenek. Legalábbis olyanok nem, melyek elérnék a bevallási értékhatárt, ami a képviselői alapilletmény - 231 900 forint - hat havi összege. Havi lebontásban tavaly ő volt a legjobban kereső kormánytag 8,5 millió forintos juttatásával.

Bajnai Gordon

1. hely

Politikai pályafutása 2006-ban kezdődött, ekkor vállalt először kormányzati pozíciót, melyet Gyurcsány Ferenc meghívására fogadott el. A felügyelete alá tartozott az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A 2009-es miniszterelnöki kinevezése miatt a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetői posztjáról mondott le.

Az idei vagyonnyilatkozata alapján két budapesti - egy 380 négyzetméteres és egy 271 négyzetméteres - ingatlannal, egy tihanyi üdülővel, egy etyeki zártkerttel és egy nemesnádudvari présházas pincével rendelkezik, és egy négyéves BMW gépkocsi van a nevén.

Befektetési alapban 120 millió forintja van, melynek értéke 20 millióval csökkent az előző évhez képest, emellett 57 millió forint megtakarítása és 13 millió forint követelése van magánszemélyek felé. Az elmúlt egy évben pedig a korábbi 51 milliós adósságát 39 millióra csökkentette.

Antall József 1990 és 1993 között volt miniszterelnök, de vagyoni helyzetével nem kívántunk foglalkozni, tekintettel 1993-ban bekövetkezett halálára. Az 1993-ban őt váltó Boross Péter vagyoni helyzetét illetően pedig nincsenek adataink.

Femina.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.26 (8. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget