Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Berta Benz bátorsága: feleség nélkül nincs feltaláló

2011.02.01 09:30. -

Miközben a hétvégén egész Németország az első gépkocsi 125. "születésnapját" és alkotóját, Carl Benzet ünnepelte, méltatlanul kevés szó esett a feltaláló feleségéről, akinek nagy része volt abban, hogy férje kísérleteit és szívós munkáját végül siker koronázta. Berta Benz, született Berta Ringer, alig húszéves volt, amikor megismerkedett Carllal - és ő volt az első, aki már ekkor, 1869-ben komolyan vette az örökösen barkácsoló, kísérletező fiatalember elképzelését egy gépi meghajtású járműről. Annyira komolyan, hogy előre kikérte az örökrészét az apjától, s azzal járult hozzá Carl saját műhelyének berendezéséhez. Amikor a pénz elfogyott, beszállt a munkába: varrógépével indukciós tekercseket csévélt; ha Carl a technikai kudarcok után csüggedni kezdett, Berta öntött lelket beléje.  Tovább . . .

Hirdetés

Miközben a hétvégén egész Németország az első gépkocsi 125. "születésnapját" és alkotóját, Carl Benzet ünnepelte, méltatlanul kevés szó esett a feltaláló feleségéről, akinek nagy része volt abban, hogy férje kísérleteit és szívós munkáját végül siker koronázta.

Berta Benz, született Berta Ringer, alig húszéves volt, amikor megismerkedett Carllal - és ő volt az első, aki már ekkor, 1869-ben komolyan vette az örökösen barkácsoló, kísérletező fiatalember elképzelését egy gépi meghajtású járműről. Annyira komolyan, hogy előre kikérte az örökrészét az apjától, s azzal járult hozzá Carl saját műhelyének berendezéséhez. Amikor a pénz elfogyott, beszállt a munkába: varrógépével indukciós tekercseket csévélt; ha Carl a technikai kudarcok után csüggedni kezdett, Berta öntött lelket beléje.
 Tovább . . .


Amikor 1885-ben végre útra kész lett a „ló nélküli kocsi”, férje mellé maga is beült a háromkerekű járgányba, hogy próbautakat tegyen. Ennek során zokszó nélkül viselte a környékbeliek gúnyolódását, a becsmérlő kiáltásokat s azt, hogy a pöfögő, csattogó, füstölgő masinát sokan ördögtől valónak tartották. Sok útról kitiltották a Benz-féle járművet, többször meg is bírságolták a házaspárt. Emiatt senki nem akart automobilt vásárolni tőlük. Végül Berta merész tette hozta meg az áttörést.

1888. augusztus 5-én maga mellé ültette a háromkerekű autóra 13 és 15 éves fiait, és merész elhatározással nekivágott a Mannheimet Pforzheimmel összekötő 106 kilométeres útnak. Ez volt a világon az első hosszú távú autókázás. Carl utólag elismerően jegyezte meg: Berta merészebb volt, mint magam, végül is ő vállalkozott a motoros kocsi továbbfejlesztése szempontjából döntő jelentőségű útra.
 

Odafelé szinte végig emelkedett az út, ezért Berta előzőleg azt javasolta a férjének, hogy építsen be egy harmadik sebességfokozatot a hegymenetek leküzdése érdekében. Útközben egy suszternél bőrrel vonatta be a fékezés következtében elvékonyodott, fából készült alkatrészeket - gyakorlatilag feltalálva a féktuskót. Akkor sem jött zavarba, amikor menet közben eldugult egy tömítés: kalaptűjével pár perc alatt kitisztította, egy félig megolvadt kábelt pedig a harisnyakötőjével szigetelt le.

1898-ban a Benz-házaspár Ladenburgba költözött, ahol nekiláttak megbízható járművek gyártásának - olyanokénak, amelyeket lehetőleg soha nem kell javítani. Ezzel alapozták meg a Benz márka hírnevét. Carl 1929-ben halt meg; addigra már régen fuzionált a két korábbi vetélytárs, a Benz-féle gyár és Gottlieb Daimler cége. Csak így volt esélyük a talpon maradásra az I. világháborút követő nehéz gazdasági helyzetben.

Berta 15 évvel élte túl a férjét. 95. születésnapján, két nappal a halála előtt, tiszteletbeli szenátorrá fogadta a karlsruhei műszaki egyetem - az az intézmény, amelyben néhai férje a mérnöki diplomáját szerezte. A feleség emlékét néhány éve jellegzetes formájú szobor őrzi a pforzheimi Waisenhausplatzon: René Dantes alkotása azt a háromkerekű ősautót formázza, amelyen Berta és fiai Mannheimből Pforzheimbe hajtottak ama forró augusztusi napon.

MTI/autopro.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget