Ma 2020. 9. 29, kedd, Mihály napja van.

Kőbe álmodták Béres József emlékét

2011.02.07 16:16. -

Lezárult a Béres Gyógyszergyár Zrt. által kiírt a Béres Cseppek megalkotójának, id. dr. Béres Józsefnek emlékét őrző gyógy-ivókút pályázat. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a neves tudós születésének 91. évfordulóján, február 7-én a Béres Gyógyszergyár központjában került sor. A pályázaton 28 alkotóművész indult, a kétfordulós pályázatban szakmai zsűri segítségével került kiválasztásra a győztes. A nyertes pályamű Miklya Gábor, pécsi szobrászművész Csepp park című alkotása lett. A terv alapján készülő köztéri szobor Szolnokon, a Tisza-part mellett, a Magyar Rózsák Kertjében kerül majd felállításra.  Tovább . . .

Hirdetés

Lezárult a Béres Gyógyszergyár Zrt. által kiírt a Béres Cseppek megalkotójának, id. dr. Béres Józsefnek emlékét őrző gyógy-ivókút pályázat. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a neves tudós születésének 91. évfordulóján, február 7-én a Béres Gyógyszergyár központjában került sor. A pályázaton 28 alkotóművész indult, a kétfordulós pályázatban szakmai zsűri segítségével került kiválasztásra a győztes.

A nyertes pályamű Miklya Gábor, pécsi szobrászművész Csepp park című alkotása lett. A terv alapján készülő köztéri szobor Szolnokon, a Tisza-part mellett, a Magyar Rózsák Kertjében kerül majd felállításra.  Tovább . . .

A pályázatot – lehetőséget biztosítva fiatal alkotóművészeink részére - negyven év alatti szobrászművészek számára írták ki, Szolnok városának központi területén egy újonnan létesült parkjába elhelyezendő köztéri alkotás tervezésére. A mű id. dr. Béres Józsefnek, a Béres Csepp feltalálójának állít emléket. A beérkező tervnek magába kellett foglalnia egy gyógy-ivókutat is. A kétfordulós pályázatban neves szakemberek, Szolnok város képviselői és a Béres család tagjai választották ki a nyertes művet.

A nyertes pályamű Miklya Gábor szobrászművész Csepp park című alkotása lett.

 

Miklya Gábor békéscsabai születésű, Pécsett élő szobrászművész. Művészeti és bölcsész diplomával rendelkezik, továbbá elvégezte a Pécsi Tudományegyetem Képzőművészeti Mesteriskoláját.

A nyertes köztéri plasztika allegorikus formában fejezi ki a tudós feltaláló munkásságát, időtálló kőzet felhasználásával. A terv alapkoncepciója csepp motívum köré rendeződik - szimbolizálva a Béres Cseppet, amely Béres József életművének legfontosabb része -, amely épp egy folyékony anyagba hullva körkörös hullámokat vet, továbbítva egyre nagyobb térbeli és időbeni kiterjedésben, hirdetve a megérkezés tényét. A kompozíció három különböző síkban elhelyezett, kimozdított és kiemelt hullám részletet idéz.

 

Szolnok város polgármestere Szalay Ferenc és a képviselő testület az ötlettől a megvalósításig lelkes támogatói a szoborpályázatnak, vállalva a majdani térplasztika méltó környezetének kialakítását.

 

Dr. Béres József elmondta: „Nem véletlen, hogy éppen Szolnokra álmodtunk meg egy édesapámnak méltó emléket állító köztéri szobrászati alkotást, hiszen erős kötődés fűz minket ehhez a városhoz. Itt működik közel két évtizede a Béres Zrt. gyógyszergyártó üzeme. Nagyon örülök, hogy nem csak mi, de Szolnok városa is fontos értéknek tekintette elképzelésünket, és a pályázat kiírásától a megvalósulásig támogatják a terveket.

Öröm számunkra az is hogy a pályázatra értékes elgondolások érkeztek, mely kifejezi fiatal szobrászművészeink tehetségét és azt is, hogy ők is jól értik, érzik édesapám munkásságát és erkölcsi örökségét.”

 

Miklya Gábor Csepp című alkotásának makettjét 2011. február 11-ig a Béres Gyógyszergyár Székházának aulájában lehet megtekinteni, majd Szolnokra kerül, és a Városházán lesz megtekinthető.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget