Ma 2020. 7. 14, kedd, &Őrs napja van.

Böllérek találkozója a hét végén Túrkevén

2011.02.11 14:21. -

Disznók visítása veri fel szombaton Túrkeve reggeli csendjét, miután az állatok leszúrásával kezdetét veszi az idei böllértalálkozó. Az estig tartó rendezvényre 30 csapatot és több ezer vendéget várnak. óth Lajos tájékoztatása szerint a rendezvény a helyi gyógyfürdő szomszédságában lesz, ahol a népi disznóvágások hangulatát szeretnék felidézni úgy, hogy a látogatók betekintést nyerjenek az állatok feldolgozásának teljes folyamatába az első késhasználattól a kolbász megtöltéséig. Tovább . . .

Hirdetés

Disznók visítása veri fel szombaton Túrkeve reggeli csendjét, miután az állatok leszúrásával kezdetét veszi az idei böllértalálkozó.

Az estig tartó rendezvényre 30 csapatot és több ezer vendéget várnak. óth Lajos tájékoztatása szerint a rendezvény a helyi gyógyfürdő szomszédságában lesz, ahol a népi disznóvágások hangulatát szeretnék felidézni úgy, hogy a látogatók betekintést nyerjenek az állatok feldolgozásának teljes folyamatába az első késhasználattól a kolbász megtöltéséig.

Tovább . . .

A 300 forintos belépődíj ellenében az érdeklődök nézelődés közben megízlelhetik a böllérek által készített friss ételeket, többek között az elmaradhatatlan sült hagymás vért, hurkát, kolbászt, orja levest és toros káposztát. Emellett lesz malacsütés, pálinkakóstolás, zene és tánc, amelyek a hagyományos disznóölések "kellékeinek" számítanak.

Egy központi sátorban a böllértalálkozó kulturális része zajlik majd népdal- és néptánckörök színre lépésével, cigányzenekar által kísért nótázással, mulatós élő zenével. A látvány emelése érdekében az íjászok is bemutatják célzó tudományukat. A közelben található városi gyógyfürdőben pedig kedvezményes belépővel vehetők igénybe a medencék, a szauna és a fürdő wellness szolgáltatásai.

A böllértalálkozó a szórakoztatás mellett vetélkedő is a csapatoknak, amelyek létszáma nincs meghatározva, és az "alapanyagot" maguknak biztosítják. Mint a főszervező elmondta, a leszúrt disznók körül egyébként általában összeszokott gárdák tüsténkednek a böllér mestermunkáját segítendő. Szakmai zsűri díjazza majd legjobb hurkát és kolbászt töltőket, valamint azt a csapatot, amelyik a legtöbbet tud felidézni a disznóvágás hagyományaiból.

Az időjárási előrejelzés minden esetre biztató, miután -1 és +4 fok közötti hőmérsékletet és napos időt ígérnek a meteorológusok.

Lesz malacsütés, pálinkakóstolás, zene, tánc, egyszóval igazi régi disznótoros hangulat. Egy központi rendezvénysátorban az eseményhez kapcsolódó kulturális, zenei programokkal várjuk az érdeklődőket, majd az este eljövetelével ugyanitt a megfáradt böllérek és csapataik és természetesen a kitartó vendégek közös vacsorán, disznótoron vehetnek részt, ahol asztalra kerülnek a hagyományos disznótoros ételek, s nem fognak hiányozni a háziasszonyok által elkészített sütemények sem.

Belépőjegy a helyszínen vásárolható, ára 300.- Ft, a belépés 14 éves korig ingyenes.

Egész nap:

 • népi kézműves termékek kirakodóvására,
 • disznótoros ételek kóstolója,
 • pálinka, illetve borkóstoló,
 • népdalkörök, néptánckörök bemutatója,
 • nótázás cigányzenekar kíséretével,
 • mulatós élőzene reggel héttől,
 • íjászbemutató,
 • népi játszótér,

és egyéb kísérőprogramok...
 

A találkozó a Túrkevei Gyógy- és Élményfürdő szomszédságában, a Thermália Apartman területén, kellemes környezetben kerül megrendezésre, így a résztvevők felüdülésként - hasonlóan az elmúlt évihez - a termálvíz gyógyító és egyes esetekben józanító hatását is élvezhetik.

 

Helyszíne és ideje:
TÚRKEVE, 2011. február 12.
Thermália Apartman területe, a Túrkevei Gyógy és Élményfürdő szomszédságában
5420 Túrkeve, Kuthen kir. u. 11.

A rendezvény ideje alatt lehetőség nyílik kedvezményes belépővel a fürdő szolgáltatásainak igénybevételére:

 • nyitott gyógyvizes pezsgőmedence
 • fedett gyógyvizes medence
 • szauna
 • wellnes szolgáltatások


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget