Ma 2020. 6. 1, hétfő, Tünde napja van.

Óvodásokat segítve

2011.02.27 21:30. -

„ARANY MEDVE díj” a helikoptereseknek 2010. október 04-15. között zajlott a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis Logical Decision 2010. elnevezésű többnemzeti közös helikopteres gyakorlata és kiképzése a Bakonyban. A belga és macedón katonák haderejükkel; a németek, lengyelek, franciák és angolok megfigyelőként vettek részt a gyakorlaton. Tovább . . .  

Hirdetés

„ARANY MEDVE díj” a helikoptereseknek

2010. október 04-15. között zajlott a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis Logical Decision 2010. elnevezésű többnemzeti közös helikopteres gyakorlata és kiképzése a Bakonyban. A belga és macedón katonák haderejükkel; a németek, lengyelek, franciák és angolok megfigyelőként vettek részt a gyakorlaton.

Tovább . . .

 

A gyakorlat tárgya: a XXI. század biztonságpolitikai kihívásaira reagálva, helikopter képességek bemutatása, továbbá a Harci-, és Szállítóhelikopter zászlóalj többnemzeti kötelékben végrehajtásra kerülő repülőkiképzésének tervezése, szervezése és végrehajtása légilövészet végrehajtásával egybekötve. A műveleti területen tervezetten feladatot végrehajtó harci- és szállítóhelikopter erők felkészítése az aszimmetrikus hadviselésben alkalmazható, különleges műveletek végrehajtása során.

A gyakorlat Pápa Bázisrepülőterén, a Hajmáskéri lőtéren és Újdörögd romvárosában került végrehajtásra.

A gyakorlat első napján váratlan fordulat következett be. Valós katasztrófa helyzet alakult ki, ezért a gyakorlatot megszakítva a helikopterek éles bevetésére került sor.

Október 04-én 18.00 órakor kapott információ alapján emberéletek forogtak kockán: a Kolontár térségét elöntő vörös iszap következtében a lakosság mentése elsődleges feladattá vált, a sérülteket azonnal kórházba kellett szállítani. A napnyugta utáni percekben a MI-17 típusú helikopter személyzete fölszállt és a legrövidebb úton a katasztrófa helyszínére repült. Az előzetesen kapott információk szerinti leszállási hely alkalmatlan volt a landolásra, mivel az iszap már azt a területet is elöntötte. A személyzet magas szakmai felkészültségről tett tanúbizonyságot, önállóan földi segítség nélkül keresett leszállásra alkalmas helyet, amely közúton is megközelíthető, mivel fontos volt a földi mentőegységek számára, hogy a sérülteket akadálymentesen és gyorsan a helikopter fedélzetére szállítsák. A helikopter személyzete az NVG (éjjellátó) képesség alkalmazásával sikeres leszállást hajtott végre. A mentők 17 sérültet bíztak a gép személyzetére.

A Kolontár és Devecser térségében történt tragédia, kivétel nélkül mindenkire nagy hatással volt. Kaliba Ferenc zászlós a szállítóhelikopter zászlóalj fedélzeti technikusának kezdeményezését mindenki szívesen fogadta, melynek értelmében: az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis gyakorlatban érintett katonái (gyakorlati pótlékuk terhére) gyűjtsenek élelmiszert a második héten. A gyakorlat végén a szolnoki bázisra induló Mi-17-es helikopter először Devecserben szállt le, ahol - Domonkos Miklós ezredesnek, a Pápa Bázisrepülőtér parancsnokának közbenjárásával - a katonák átadták a devecseri óvoda képviselőjének az összegyűjtött élelmet. A rövid találkozás alkalmával az óvodatitkár megköszönte a felajánlást. Bízott abban, hogy nemsokára - amint a térségben a helyzet rendeződik - együtt ünnepelhetnek a kisgyermekek azokkal, akik segítséget nyújtottak a bajban.

Az elmúlt napokban megható levél érkezett a bázisra, melyben a devecseri óvoda köszönetét fejezte ki jótevőinek és kedves „díjjal” (ARANY MEDVE díj) ismerte el a segítségnyújtást. Azt, hogy ez a szívmelengető gesztus mennyire jól esett a helikopterbázis állományának misem bizonyítja jobban, minthogy a köszönőlevelet állománygyűlés keretében adta át a bázisparancsnok Koller József ezredesnek, a Logical Decision 2010. gyakorlatvezetőjének. A díjat a Szállítóhelikopter Zászlóalj őrizheti büszkeségei között.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget