Ma 2018. 9. 25, kedd, Eufrozina napja van.

Jóslat a sokkoló élelmiszerárakról

2011.03.01 08:07. - Booster

A földművelésügyi miniszter cáfolja a 400 forintos kenyérárat. © MTI Továbbra sem várható, hogy enyhülne a hazai inflációt érő élelmiszerár-sokkok sorozata: a tavaly nyáron megindult folyamat idén júniusig szinte biztosan kitart - írja a Napi Gazdaság Online. Mináry Borbála, a KSH szakértője szerint a 2007/2008-as év alapján (akkor szintén világméretű drágulás volt, ami párosult a hazai mezőgazdaság rosszabb eredményeivel) májusban jelentős drágulásra kell számítani, főleg a primőrök megjelenése miatt.  Tovább . . .

Hirdetés

A földművelésügyi miniszter cáfolja a 400 forintos kenyérárat.

Továbbra sem várható, hogy enyhülne a hazai inflációt érő élelmiszerár-sokkok sorozata: a tavaly nyáron megindult folyamat idén júniusig szinte biztosan kitart - írja a Napi Gazdaság Online. Mináry Borbála, a KSH szakértője szerint a 2007/2008-as év alapján (akkor szintén világméretű drágulás volt, ami párosult a hazai mezőgazdaság rosszabb eredményeivel) májusban jelentős drágulásra kell számítani, főleg a primőrök megjelenése miatt.

 Tovább . . .

A KSH szakértője arra is figyelmeztetett, hogy az üzemanyagok drágulása a szállítási költségeken keresztül befolyásolhatja az élelmiszerek árait, ráadásul fontos tényezőként jelentkezhet a kiskereskedelmi szektorra kivetett válságadó. A januári inflációs számok alapján úgy tűnik, hogy nem hárították át a terhet a fogyasztókra, ám ez az egyhavi adat nem elég ennek a megítélésére.

A gabonaárakról nehéz pontosat mondani, hiszen a termelők egyénileg szabják meg azt, ám az tény, hogy rekordmagasságokban járnak az árak - mondta Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Eddig is több hullámban drágult a búza, a liszt és a takarmány, és most február végén, március elején egy újabb emelés várható. A januári búza- és a kukoricadrágulás biztos, hogy megjelenik a liszt árában, a takarmányárak pedig szintén emelés előtt állnak - itt a mérték attól függ, hogy ki mikor vásárolt gabonát - érvelt a szakértő.

A vidékfejlesztési tárca vezetője szerint ugyanakkor alaptalanok azok a felvetések, miszerint 1 kiló kenyér akár 400 forintba is kerülhet, hiszen van elegendő étkezési gabona. Jelenleg a kenyér átlagos ára 210-240 forint között mozog kilónként. Fazekas Sándor jelezte ugyanakkor, hogy az állam nem kíván beavatkozni a piaci folyamatokba, mivel az csak a spekulációt erősítené. Ugyanilyen indokkal nem avatkozik be az állam a takarmánypiaci folyamatokba sem. A miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy tavasszal amúgy is mérséklődnek ezek az árak.

http://www.hir24.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.09.19. 37.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget