Ma 2019. 3. 22, péntek, Benedek napja van.

Lázár: nem tartalmaz megszorítást a Széll Kálmán Terv

2011.03.03 08:28. - Booster

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség kiáll a Széll Kálmán Terv mellett, és a megvalósításával kapcsolatos törvényjavaslatokat maximálisan támogatni fogja a parlamentben, az ország legnagyobb gondjának ugyanis az eladósodottságot tartják - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: megszorításokat nem támogatnak, igazságos lépéseket viszont ki fognak kényszeríteni. delmagyar.hu - MTI Tovább . . .

Hirdetés

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség kiáll a Széll Kálmán Terv mellett, és a megvalósításával kapcsolatos törvényjavaslatokat maximálisan támogatni fogja a parlamentben, az ország legnagyobb gondjának ugyanis az eladósodottságot tartják - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: megszorításokat nem támogatnak, igazságos lépéseket viszont ki fognak kényszeríteni.

delmagyar.hu - MTI

Tovább . . .

A politikus szerint azt nem lehet megszorításnak nevezni, ha "megkérdezzük azt, hogy egy negyvenéves rendőr miért kap 200 ezer forint nyugdíjat", ha "megkérdezzük huszonéves, életerősnek tűnő fiatalemberektől, hogy miért van rokkantnyugdíjuk", vagy ha "megkérdezzük azt, Magyarországon hogy van az, hogy 85 százaléka a tömegközlekedést igénybe vevőknek kedvezménnyel utazik".
Ezzel kapcsolatban a frakcióvezető kiemelte: igazságos lépésnek tartják a nyugdíjkedvezmények megszüntetését, azt, hogy a szociális támogatásért cserébe dolgozni kelljen, valamint azt is, hogy a tömegközlekedés "végre olyan legyen, ami pontos, hatékony és alkalmas arra, hogy segítse az embereket".
Az oktatást, az egészségügyet és az önkormányzati szektort érintően, amelyek strukturális átalakításai csak részben tartoznak az adósságrendezés kérdéséhez, a jövő héten megkezdődnek a szükséges törvény-előkészítő egyeztetések a frakció és a kormány között - közölte.

Lázár János emlékeztetett, 2002-ben 8.300 milliárd forint volt az államadósság, ma pedig - árfolyamtól függően - 20-21 ezer milliárd forint. A hétfői frakcióülésen az ezzel kapcsolatban felmerült legfontosabb kérdés az volt, hogy ki a felelős ezért - idézte fel, hangsúlyozva, hogy az államadósság növekedésének felelőseit meg kell nevezni, a felelősséget meg kell állapítani, és ha ehhez újabb törvényekre van szükség, készek azokat benyújtani. A képviselőcsoport azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a kormány is teremtse meg minden adat és információ nyilvánosságra kerülésének lehetőségét - fűzte hozzá.
A frakcióvezető kitért arra is, hogy a Széll Kálmán Tervvel összefüggésben a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja is kezdeményez majd társadalmi egyeztetést érintett szervezetekkel, például a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteivel.

A Széll Kálmán Terv ellenzéki fogadtatásával kapcsolatban azt mondta: az ellenzéki pártoknak kutyakötelességük, hogy közreműködjenek az adósságcsökkentési eljárásban.

Arra a kérdésre, felmerült-e, hogy a devizahitelesek segítése érdekében rögzíteni kellene a devizaárfolyamokat, Lázár János úgy reagált, olyan megoldást kell kialakítania a kormánynak, amely egyszerre két célt szolgál: azokat kell segíteni, akiket közvetlenül veszélyeztet a kilakoltatás lehetősége a bedőlt devizahitelük miatt, az azonban nem fordulhat elő, hogy emberek százezrei azért ne fizessenek közműdíjakat, lakbéreket, banki törlesztőrészleteket, mert másoknak nem kell fizetnie. Egy tartósan fennmaradó kilakoltatási moratórium hozzájárulhat a fizetési morál folyamatos romlásához - figyelmeztetett. Lázár János tudomása szerint több lehetőségen dolgozik a kabinet, amelyek között a devizaárfolyamok kérdése ugyanúgy felmerült, mint a hitelek, illetve az ingatlanok rendezésének sorsa, döntés azonban még nincs.

A Széll Kálmán Terv részeként ismertetett rezsiköltség-befagyasztást firtató felvetésre a frakcióvezető rámutatott: a kát-rendszer (kötelező áramátvételi rendszer) megváltoztatása része a kérdésnek, hiszen a távhődíjakról is szó van. Utóbbi hatósági árassá tételét a parlament már tárgyalja - emlékeztetett, hozzátéve, hogy ez egy lehetőség más közműszolgáltatásokkal kapcsolatban is.
Szólt a gyógyszerkasszáról is, és elmondta, nehéz küzdelemre számítanak. Meg kell vizsgálni szerinte, hogy bizonyos gyógyszerek miért drágábbak Magyarországon, mint a környékbeli országokban. Nyilván azért, mert visszaélések vannak ezen a piacon - vélekedett, hozzáfűzve, hogy akár a gyógyszerkereskedőkkel szemben is szabályokat kell alkalmazni. Fel kell rúgni az érdekviszonyokat - fogalmazott Lázár János.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.03.13. 10.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget