Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Kevesebb fideszes, több bizonytalan

2011.03.28 19:43. - Booster

Lejtmenetben a Fidesz, az utóbbi két hónapban több mint félmillióan pártoltak el tőle. http://nol.hu   A veszteségek – a húszas korosztály kivételével – mindegyik társadalmi-demográfiai csoportban megfigyelhetők, de az idős emberek, az alacsony státuszúak, valamint a munkanélküliek körében kifejezetten nagyok. Ezekben a rétegekben – az átlagos 7 százalékponttal szemben – az elmúlt két hónapban 18-20 százalékponttal lett kisebb a Fidesz szimpatizánsainak aránya. E változás azt jelenti, hogy a kormánypárt az adott csoportokban az idén elveszítette táborának többségét. Tovább . . .

Hirdetés

Lejtmenetben a Fidesz, az utóbbi két hónapban több mint félmillióan pártoltak el tőle.

http://nol.hu

 

A veszteségek – a húszas korosztály kivételével – mindegyik társadalmi-demográfiai csoportban megfigyelhetők, de az idős emberek, az alacsony státuszúak, valamint a munkanélküliek körében kifejezetten nagyok. Ezekben a rétegekben – az átlagos 7 százalékponttal szemben – az elmúlt két hónapban 18-20 százalékponttal lett kisebb a Fidesz szimpatizánsainak aránya. E változás azt jelenti, hogy a kormánypárt az adott csoportokban az idén elveszítette táborának többségét.

Tovább . . .

A következmény pedig az, hogy az idősek körében már a szocialisták vezetnek (27-18 százalék), az alacsony státuszúak körében pedig másfélszeresre apadt a Fidesz előnye (25-16 százalék). Az átlagosnál nagyobb a lemorzsolódás vidéken is, különösen a kisvárosokban és falvakban: e helyeken 10-11 százalékkal kevesebben állnak a kormánypárt mellett, mint januárban.

A Fideszt elhagyók javarészt a magyar társadalom egzisztenciális nehézségekkel küszködő, a munkaerőpiacon már nem jelen lévő vagy ott rossz pozíciót elfoglaló rétegeiből kerülnek ki. Ideológiai, szimbolikus üzenetekre kevésbé rezonálnak, a megélhetési problémákkal összefüggő megnyilatkozásokra annál inkább. Számukra jelenleg a politikától való távolmaradás marad lehetőségként, az ellenzéki pártok most nem nyújtanak igazi alternatívát.

Az említett rétegeknek már a többsége, 55-60 százaléka nem rendelkezik pártpreferenciával. A bizonytalanok, passzívak aránya egyébként nem csupán az alsó, alsó közép státuszú csoportokban kimagasló, hanem a lakosság egészén belül is szokatlanul magas. A korábbi választásokat követően, ugyanebben az időszakban rendszerint a választópolgárok harmada tartozott ebbe a csoportba, ezúttal viszont csaknem fele részük.

A közhangulat tovább romlott. A múlt hónapban 61 százaléknyian voltak az ország dolgait negatívan értékelők, s 30 százaléknyian vontak pozitív mérleget. Ebben a hónapban a közérzeti mérleg jóval negatívabb: 68 százalék úgy véli, hogy rossz irányba haladnak hazánk ügyei, s csak 23 százalék lát kedvező folyamatokat. (Ipsos)

Az adatfelvétel ideje: 2011. március 11–18. A megkérdezettek száma: 1500 fő, ők együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban. Minden hónapban más-más 1500 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget