Ma 2019. 5. 24, péntek, Eszter napja van.

Temetői lopások

2011.03.30 15:51. - Booster

A Szolnoki Rendőrkapitányság területén a 2010-es év második felében, illetve az idei évben is több bűncselekményt követtek el ismeretlen személyek a szolnoki római katolikus temetőben, illetve annak környékén. Az elkövetők szinte minden esetben olyan táskákat, szatyrokat tulajdonítottak el, melyeket a síroknál őrizetlenül hagytak az ott lévő, sírokat gondozó személyek. Néhány alkalommal olyan idősebb személyektől vették el a táskáikat, akiknél az elkövetők biztosak voltak abban, hogy cselekményükben nem fogják megakadályozni őket, illetve menekülésük is biztosított. Az elkövetők, a temető körül is jelentős számú bűncselekményt követtek el, főként az ott parkoló járművek feltörésével és az abban található értékek eltulajdonításával. Tovább . . .  

Hirdetés

A Szolnoki Rendőrkapitányság területén a 2010-es év második felében, illetve az idei évben is több bűncselekményt követtek el ismeretlen személyek a szolnoki római katolikus temetőben, illetve annak környékén. Az elkövetők szinte minden esetben olyan táskákat, szatyrokat tulajdonítottak el, melyeket a síroknál őrizetlenül hagytak az ott lévő, sírokat gondozó személyek. Néhány alkalommal olyan idősebb személyektől vették el a táskáikat, akiknél az elkövetők biztosak voltak abban, hogy cselekményükben nem fogják megakadályozni őket, illetve menekülésük is biztosított. Az elkövetők, a temető körül is jelentős számú bűncselekményt követtek el, főként az ott parkoló járművek feltörésével és az abban található értékek eltulajdonításával.

Tovább . . .

 

A bűncselekmények felderítése több oldalról is nehézségekbe ütközött. A tolvajok minden esetben – kevés nyomot hagyva maguk után - gyorsan elmenekültek a bűncselekmény helyszínéről, illetve több esetben a sértettek relatíve későn tettek bejelentést a rendőrségre. A fentiekre való tekintettel a szolnoki nyomozók már hosszú ideje kiemelten kezelték a temető környéki bűncselekmények felderítését. A rendőrök megpróbáltak a lehető legrövidebb időn belül és minél nagyobb erő helyszínre irányításával reagálni a bejelentésekre. 2011. március. 10-én egy 68 éves szolnoki nő tett bejelentést a rendőrségre, miszerint a Kőrösi úti temetőben egy ismeretlen személy elrabolta táskáját. Az idegen a kezében lévő táskáját megkísérelte kitépni, de miután a táskát nem engedte el, az ismeretlen elkövető őt ellökte, melynek következtében a sértett arccal előre esett és a táskát elengedte. Ezt kihasználva a rabló a zsákmányt megszerezte és egy, a közelben tartózkodó ismeretlen társával együtt a kerítésen keresztül átmászva elmenekültek.  A sértett által adott személyleírás alapján a szolgálatos rendőri állomány leellenőrizte, átvizsgálta a temető környékét, mely során a Szolnok, Sashalmi úton két gyanús, bújkáló személyre lettek figyelmesek. A két fiút leellenőrizték és elszámoltatták a rendőrök. Az elfogott fiatalkorú személyek ruházata és személyleírása hasonlított a sértett által az ismeretlen elkövetőkről adottra, továbbá a ruházat átvizsgálás során előkerült 4.000 forint készpénz, a sértett által korábban közölt címletekben.

A Szolnoki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya rablás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást. A büntetőeljárás során a gyanúsítottak kihallgatásuk során elismerték a bűncselekmény elkövetését és azt is elmondták, hogy a rablás után merre menekültek, illetve az iratokat merre dobták el. A fiatalkorú személyeket őrizetbe vette a rendőrség, akiket később a Szolnoki Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. A vizsgálat során további eredményes nyomozati munka került végrehajtásra. Az elkövetők több korábbi bűncselekmény elkövetését is beismerték. Az eljárás jelenlegi szakaszában a két személy összesen 21 bűncselekménnyel került meggyanúsításra, de az eljáró nyomozók további cselekmények sikeres bizonyításán dolgoznak.   

Egy másik bűncselekményi kategória is borzolja, borzolta a szolnoki, de elmondható, hogy a megye lakosságának kedélyét és biztonságérzetét. Szolnok város területén, illetve a környező településeken is egyre nagyobb számban valósultak meg az un. trükkös lopások. Az elkövetők módszere, tárháza kifogyhatatlan. Egy már ismert módszer elkövetőit derítették fel és fogták el a közelmúltban a szolnoki rendőrök. A módszer pedig: A tolvajok mindig idősebb személyeket keresnek fel lakcímükön és E-ON, TIGÁZ alkalmazottaknak kiadva magukat bejutnak otthonaikba, ahol különböző – általában pénzváltás – ürügy kapcsán kifigyelik a sértettek készpénzeinek rejtekhelyét, és figyelmüket elterelve nagyobb pénzösszegeket tulajdonítanak el.

2011. március 21-én egy 57 éves szolnoki lakos tett bejelentést a rendőrségre, miszerint a szomszédjánál gyanús személyeket látott. A rendőrök azonnal a helyszínre vonultak, ahol begyűjtötték a szükséges információkat, és a részletes személyleírás, illetve az elkövetők által használt jármű leírásának köszönhetően a közeli utcában elfogtak két férfit, akik az idős férfitől több tízezer forintot loptak el. A helyszíni adatok és a beszerzett bizonyítékok alapján elrendelt nyomozás során őrizetbe vételük mellett gyanúsítottként kerültek kihallgatásra a helyszínen elfogott Z.Á. és B.R. borsod megyei lakosok.

A büntetőeljárás során megállapítást nyert, hogy nevezettek a Szolnokon elkövetett trükkös lopáson kívül megyeszerte, így Karcagon, Kunszentmártonban, Martfűn is hasonló bűncselekményeket követtek el, valamint már sikerült megyénken kívüli bűncselekményt is beazonosítani. 

A hasonló jellegű bűncselekmények felderítését a sértettek idős kora megnehezíti, azonban a fenti ügyben az elkövetők elfogását elősegítette a szomszédok gondoskodó odafigyelése, akik a bűncselekményt észlelve haladéktalanul megtették bejelentésüket, melyet követően a gyors, szakszerű rendőri intézkedés eredményre vezetett.

Nevezettektől a bűncselekmény elkövetésének bizonyítékain kívül kábítószer gyanús anyag is lefoglalásra került, ezért ellenük kábítószerrel visszaélés vétség gyanúja miatt is büntetőeljárás indult.

 

forrás: Szolnoki Rendőrkapitányság Bűnügyi OsztályHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.05.15.
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget