Ma 2019. 11. 18, hétfő, Jenő napja van.

Mától több száz gyógyszer ára nő

2011.04.01 08:25. - Booster

Mától az egyik gyógyszer drágább, a másik olcsóbb a korábbinál. A patikaszerek körüli árváltozás káoszában 1,5 millió ember gyógyszeradagja drágul. A gyógyszertárak készlete is kárát látja a változásnak: például amit tegnap 5000-ért vett meg, ma 4850 forintot ér. Tovább . . .  

Hirdetés

Mától az egyik gyógyszer drágább, a másik olcsóbb a korábbinál. A patikaszerek körüli árváltozás káoszában 1,5 millió ember gyógyszeradagja drágul. A gyógyszertárak készlete is kárát látja a változásnak: például amit tegnap 5000-ért vett meg, ma 4850 forintot ér.

Tovább . . .

 

Újszászi Ilona - Délmagyarország napilap

– „Pusztuljon a férgese!" Így gondolkodik, aki képes annyira megdrágítani a gyógyszert, hogy már képtelen leszek kifizetni, hiába hozta rendbe a vérnyomásomat – mondja az egyik sorban álló a másiknak.

– Szerdán és csütörtökön egy átlagos hétköznapi forgalom kétszeresét vezényeltük le – sóhajt föl Szegeden, a Mars téri gyógyszertárban Harsányi Krisztina gyógyszerész. – A roham oka az, hogy az úgynevezett fix kombinációkat tartalmazó tablettákat még az áremelés előtt igyekeztek kiváltani a betegek a patikákban.

Az egy-egy tablettában két- vagy többféle hatóanyagot tartalmazó, úgynevezett kombinációs készítmények ára változik mától.

Ezeknek az orvosságoknak az árából a korábbinál nagyobb részt hárít a betegekre az egészségbiztosító. Az általunk kérdezett szegedi gyógyszerész szerint például a különböző kombinált vérnyomáscsökkentők ára nagyjából 20–600 forinttal kerül többe. Vérnyomás-, vércukor- és koleszterincsökkentő szereket, urológiai és csontritkulást kezelő termékeket érint az áremelkedés. Lapinformáció szerint másfél millió ember havi gyógyszeradagja drágul, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 114 gyógyszer tb-támogatását csökkenti.
 

    

Nagy kupac gyógyszer ára változik. Fotó: Schmidt Andrea
Nagy kupac gyógyszer ára változik.
Fotó: Schmidt Andrea


– Van olyan készítmény, amely drágulni fog – ismerte el az MTI-nek adott nyilatkozatában az OEP főigazgatója. Sélleiné Márki Mária szerint a lakosság nem jár rosszabbul a kombinációs gyógyszerek árának változásával, mivel azon medicinák mindegyike kiváltható több készítménnyel, amelyek együttesen olcsóbbak.

– Mintha csak arra játszanának, hogy aki szegény és beteg, mielőbb a temetőbe jusson – fortyan föl egy másik gyógyszertárban a beteg. Hiába akart segíteni neki a patikus, a receptre fölírt vérnyomáscsökkentő „fix kombinációs szert" csak április 1-je után válthatja ki. Igaz, személyre szabott gyógyszere csak 20 forinttal kerül többe. A néniből dőlt a panasz: korábban nagyon ingadozott a vérnyomása, sokszor érezte magát rosszul. Most végre a számára legjobb gyógyszert megtalálta ugyan a doktor, de nem biztos, hogy az áremelés után is meg tudja majd venni. Meg aztán sokkal egyszerűbb egy tablettát bevenni, mint két különbözőt, eltérő időpontban.

Készletek

Zavart okozott a patikákban, hogy a csaknem kétszáz készítmény közül tizennégynek már a gyártó csökkentette az árát, huszonkettő a korábbi áron maradt. Ez az árváltozás a gyógyszertárakat érinti hátrányosan, hiszen a készleteik kevesebbet érnek. Például az a gyógyszer, amelyet tegnap 5000-ért vett meg a nagykereskedőktől, ma 4850 forintot ér.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 11.13. (45. szám)
Presztízs magyazin ősz IV. évfolyam 3.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget