Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Konyec: Moszkva már nem hisz a ZIL-eknek

2011.05.09 08:20. - Booster

Bezár a Moszkva tulajdonában álló, 85 éves ZIL autógyár, több százmillió eurós adóssága mellett hiába álmodott luxuslimuzinokról az egykori teherautó-nagyhatalom, a film eddig forgott: konyec. Pedig tavaly még új ZIL limuzinról szóltak a hírek, hogy további luxusautó is készülhet a gyárban. Nem kizárt, hogy újra ZIL-eken fognak járni az orosz vezetők – mondta a Kreml egyik illetékese egy moszkvai rádiónak szinte napra pontosan egy esztendeje. Tovább a teljes cikkre . .  . ZIL luxuslimuzin: drága volt a presztízs.

Hirdetés

Bezár a Moszkva tulajdonában álló, 85 éves ZIL autógyár, több százmillió eurós adóssága mellett hiába álmodott luxuslimuzinokról az egykori teherautó-nagyhatalom, a film eddig forgott: konyec.

Pedig tavaly még új ZIL limuzinról szóltak a hírek, hogy további luxusautó is készülhet a gyárban. Nem kizárt, hogy újra ZIL-eken fognak járni az orosz vezetők – mondta a Kreml egyik illetékese egy moszkvai rádiónak szinte napra pontosan egy esztendeje.

Tovább a teljes cikkre . .  .

ZIL luxuslimuzin: drága volt a presztízs.

http://www.autopro.hu      

Szerző: Kovács András

A ZIL a Zavod imenyi Lihacsova, vagyis a Lihacsov autógyár terméke, és a szovjet vezetők korábban ilyeneken jártak. A fejlesztése 1944-ben kezdődött, bár eredetileg ZISZ típusjellel, amelyben az SZ Sztálint idézte. Sztálinra emlékeztet az is, hogy az amerikai autók nagy híve volt, s ezért a szovjet vezetőknek szánt kocsik első típusát a Packard Super E-ről koppintották.

Egy ma is üzemképes V8-as benzinfaló.

Az egykori amerikai cirkálók formáit idéző, egyedi gyártású ZIL-ek egyes hírek szerint 60 millió forint körüli összegbe kerültek volna, de ez már csak álom marad. Tavaly az 5,76 méter hosszú ZIL 41041 Sedant és a 6,33 méteres ZIL 41047 Limuzint lehet megrendelni, mindkettőt páncélozott változatban is. A kocsik V8-as motorjának hengerűrtartalma 7,7 liter, teljesítménye 315 lóerő, fogyasztása mintegy 22-26 liter 90 kilométer/óra sebességnél.

Benzinfaló volt a ZIL mindig is, a mai 40-es évei végén, hatvanas évei elején járó magyar hivatásos sofőrök szinte kizárólag a ZIL teherautókon tanultak vezetni az MHSZ-nél, mint ahogy e sorok írója is. (A fiatalabbak kedvéért: Magyar Honvédelmi Szövetség.) A tanulóautó jellemzően a ZIL 130-as volt, 1962–1994 között gyártották állítólag 3,4 millió darab készült belőle. Nincs a világnak olyan szeglete, ahol ne fordultak volna meg ezek a teherautók.

Egyes verzió szerint ZiL-164 utódaként fejlesztették, más megközelítésből viszont nem tekinthető annak, nem volt annyi alkatrészegyezés.  Mindenesetre az első olyan szovjet tehergépkocsi volt, amely az addig kizárólagosan katonai olajzöld (khaki) színűre festette elődeitől eltérően polgári, világoskék–fehér fényezéssel is készült.

A polgári fényezés. Ilyenek voltak az MHSZ autói is.

Ilyen színben pompáztak a hazai MHSZ-autók is, évtizedekig drukkoltak a szegediek a tanulóvezetőknek, hogy beférnek-e az autók a Kossuth Lajos sugárúti MHSZ-központ szűk kapubejáróján az autóval. Ezzel együtt a tükör azért fogyóeszköz volt, továbbá gyakori buktatási indok. Legalábbis a szerzőt először azért húzták meg a vizsgán, mert túl közel ment a visszapillantó tükörrel egy kocsisorhoz.

Tűzoltófényezés, ZIL-módra. Ami nem látszik, az a turbina.

Az autó simán evett városban negyven-ötven litert, s hogy ebből menyi volt a tényleges, és mit nyomott rajta az oktatók benzin-biznisze, az már elvész az idő homályában. Sokat evett, viszont nagyon könnyen indult az autó. Olyannyira, hogy ha az ügyetlen tanulóvezető lefullasztotta a motort, nemegyszer büntetésből kurblival kellett beindítania, s ez ment is simán.

A járműveket hatliteres, V8-as, 130 lóerős benzinmotor hajtotta, mellyel műúton 90 km/h-s maximális sebességet ér el. Kortársai között állítólag elsőként szerelték kormányoszlopon lévő, önműködően visszatérő irányjelző kapcsolóval. A műszerfal újszerű megjelenése ellenére a puritánság és célszerűség jellemezte a fülkét.

Ezt a puritánság és egyszerűség egyébként még ma is szolgál a szegedi tűzoltóknál, nyolcezer lóerős gázturbinájuk a kezdetek óta egy ZIL platóján szolgál, s ma is üzemképes mind a katasztrófáknál bevethető oltómű, mind az autó. Ez utóbbihoz az alkatrészbeszerzés forrása már régen nem a gyár volt, ezzel együtt hírérték a bezárás.

Puritán belső, légzsák és biztonsági kormányoszlop nélkül, előremutató indexkapcsolóval.

A ZIL adóssága több százmillió euróra rúgott, ennek törlesztését azonban nem tudták finanszírozni, így több ezer dolgozótól megválva bezárják a gyárat. A személyautók összeszerelése már régen nem volt üzlet a monumentális megjelenésű, de a műszaki színvonalat tekintve a nyugati élmezőnytől elszakadt luxus-limuzinokat az utóbbi években már csak egyedi megrendelésre szerelték össze. A teherautókkal pedig tudta húzni a ZIL. A Moszkvics és a Volga után egy újabb Magyarországon is nagyon jól ismert márka lép le az autógyártás nagy színpadáról.

Felbakolva: egy újabb márka szűnik meg.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget