Ma 2020. 7. 6, hétfő, Csaba napja van.

Építsünk hidakat, generációk találkozója – Családi Nap a szolnoki városházán

2011.05.17 09:09. -

Kovács Janka  -  2011. 05. 17   -  www. szolnokinaplo.hu Különböző szolnoki szervezetek gyűltek össze és számoltak be tevékenységeikről tegnap, a szolnoki városházán a Családi nap alkalmából. Az önkormányzat kiemelkedően fontosnak tartja a generációk közötti hidat, ami az időseket és a fiatalokat köti össze. Tovább a teljes cikkre . . .  

Hirdetés

Kovács Janka  -  2011. 05. 17   -  www. szolnokinaplo.hu

Különböző szolnoki szervezetek gyűltek össze és számoltak be tevékenységeikről tegnap, a szolnoki városházán a Családi nap alkalmából. Az önkormányzat kiemelkedően fontosnak tartja a generációk közötti hidat, ami az időseket és a fiatalokat köti össze.

Tovább a teljes cikkre . . .

 

 

Hogy mit érthetünk a híd szó alatt?

A jó kommunikációt, a már kialakult kapcsolatok ápolását, illetve kialakítását a generációk között. Városuk sokat tesz, hogy ez a híd biztos lábakon álljon. Szolnokon egy nagyon jól működő Diákönkormányzat(DÖK) van és Szolnok Városi Diákok Tanácsa nemcsak a fiatalok közti összhangon dolgozik, de nagyban hozzájárul a fiatalok látókörének szélesítésében is.

Továbbá az itt élő időseket védő, segítő szervezetek is jelen vannak a város mindennapjaiban. Ilyen például a város Idősügyi Tanácsa, melynek elnöke Szalay Ferenc. A klub nagy erőkkel dolgozik a fiatalokkal való kapcsolaton. De szomorú statisztika, hogy ma már divat lett a különélés, ami olyan mértékűvé fajult, hogy a szépkorú szülő nem akar már a fiatalok terhére lenni ezért választja az idősek otthonát. Pedig ők azok, akik több tíz kilométereket utaznak csak azért, hogy unokáikat lássák, akiket ha felhívnak a gyerekek, hogy pesztrálják délután a 4 éves kislányt, egyből ott vannak. Sokuk csak egy jóízű beszélgetésre vágyik, vagy egy figyelmes telefonhívásra. De magukhoz már kevesen veszik. Igaz is, ilyen rohanó mindennapok között… Még életünk párját sem találjuk meg. Ennek az aránya is csökkent. Kevesebbet vagyunk szerelmesek, kevesebben mondjuk ki a varázsszó igent. Maradunk a laza párkapcsolatokban, élettársi viszonyban de kényszerből vagy divatból trendi szinglik leszünk. Védekezünk olyanokkal, mint a kötetlenség, szabadság. És nagy arányban el is válunk. És akkor mit várunk a gyerekeinktől? Boldog, szép családot, idilli hangulattal mint a tündérmesékben? Ki mutat nekik utat? Bízzuk az iskolára, ahol oktató filmet kell majd levetíteni a harmonikus családról… Ne, ne jussunk odáig! Kállai Mária nyitotta meg beszédével a rendezvényt. „Egyre több család vállal egy gyermeket. És ez nagyon szomorú statisztika. Ez ellen tennünk kell!” Magyarországon a családalapítás egyre későbbre esik és ennek több oka is van. Etnikai, illetve társadalmi megkülönböztetés, kirekesztés és az iskolázottság/iskolázatlanság igen fontos tényezőként tűnik fel. A diplomás nők nagy része úgy érzi, elvesztegette a tanulásra fordított időt, ha a diploma megszerzése után pár évvel gyereket szül, otthon marad vele, sőt, ezzel az esélye is kisebb lesz, hogy visszakerüljön a munkaerőpiacba. Így sokukat negatívan diszkriminálnak álláskeresésnél. Más lehetőség pedig nem adódik, mint hogy később legyen anya és így már nem biztos, hogy több csemetéje lesz. Pedig ahhoz, hogy a magyar lakosság növekedjen, minden családban három, vagy annál több gyereknek kéne születni. Nemcsak fekete zászlót kellene kitenni a házakra, hogy az amúgy is lesújtó hangulatunkat fokozza(ha már depresszív nép vagyunk), hanem a megszületett babáknak is ki kéne tenni szíves lobogót. Örüljünk annak, hogy még egy kis földlakóval bővültük…

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget