Ma 2020. 7. 2, csütörtök, Ottó napja van.

Aki teheti

2011.05.23 11:16. -

Dombai Tünde - Délmagyarország napilap JEGYZET "Majd csak megtanuljuk, hogy az önkéntesség szó szerint azt jelenti, hogy önként, érdek nélkül.   Tudok én örülni, ha a híradóban látom, ovisoktól a köztársasági elnökig mindenki egy napig szedte a szemetet egy önkéntes akcióban. (Persze a kisördög mindjárt azt mondatja, látva az államfőt takarítani a Sándor-palota környékén: lám, mindenki a saját háza táján söpröget!) Olvasom a közleményt, háromszáz önkéntes gyerek és felnőtt fésülte át Csongrád városát és környékét. Látom a vízügyes vezért, aki megbocsátóan nyilatkozik, most még a Tisza-parton talált olajoshordók gazdáját sem nyomozzák ki. Tovább a teljes cikkre . . .    

Hirdetés

Dombai Tünde

Dombai Tünde - Délmagyarország napilap

JEGYZET

"Majd csak megtanuljuk, hogy az önkéntesség szó szerint azt jelenti, hogy önként, érdek nélkül.

 

Tudok én örülni, ha a híradóban látom, ovisoktól a köztársasági elnökig mindenki egy napig szedte a szemetet egy önkéntes akcióban. (Persze a kisördög mindjárt azt mondatja, látva az államfőt takarítani a Sándor-palota környékén: lám, mindenki a saját háza táján söpröget!) Olvasom a közleményt, háromszáz önkéntes gyerek és felnőtt fésülte át Csongrád városát és környékét. Látom a vízügyes vezért, aki megbocsátóan nyilatkozik, most még a Tisza-parton talált olajoshordók gazdáját sem nyomozzák ki.

Tovább a teljes cikkre . . .
 

 


Aztán belém hasít a gondolat: lehet-e az ilyen ünnepi akcióból hétköznapi csendes megmozdulás? Amikor nem megy ki az újság, nem kamerák kereszttüzében hajolgatnak a politikusok... Mert a szemetelők nem az ilyen csinnadrattás megmozdulásokat várják, ők bizony teleszórják a környéket, ha kell, ha nem – mindennap.
Azzal vigasztalom magam, hogy egyre többen szerveznek egyre többféle kampányt, hogy megmutassák, kinek miben hogyan lehet segíteni – önként. Nyilván az önző, magának való többség mellett sokan keresik a lehetőséget, hogy részesei lehessenek valamilyen közösségi programnak.
Ha rákap valaki az ízére oviban, iskolában vagy később a nyugdíjasklubban, ha teheti, keresi az alkalmat, amikor jót tehet másoknak, a környezetünknek és ezzel magának. Csak úgy, mindenféle fény és hírverés nélkül.
A múltkor ugyanis azt válaszolta az utca embere a rádióriporter kérdésére, hogy végzett-e már önkéntes munkát: „biztosan, csak nem emlékszem rá". Amikor az újságíró kolléga meglepetten másik interjúalanyt keresett, az nyugodt lélekkel azt mondta: „természetesen vállalnék önkéntes munkát. De csak ha jól megfizetik".
Szóval úgy tűnik, tömegek mozgósíthatók a jó ügy érdekében, ha akad, aki elmagyarázza és megszervezi, miért fontos. Olyan ez, mint a véradás. Újra és újra el kell ismételni, hogy aki vért ad, megment három életet. Majd csak megtanuljuk, hogy az önkéntesség szó szerint azt jelenti, hogy önként, érdek nélkül. És még emlékezetes is marad.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget