Ma 2020. 9. 29, kedd, Mihály napja van.

Sztrájkolni is hajlandók ősszel a tanárok

2011.06.05 18:45. -

Ha nem érnek el eredményt, ősszel sztrájkolni is hajlandók a pedagógusok – ez hangzott el az öt közoktatási szakszervezet részvételével zajló demonstráción.  Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy becsülte, több mint tízezer tüntető gyűlt össze Budapesten a Szalay utcában, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt. Szegedről egy busszal körülbelül ötven tanár utazott tüntetni a fővárosba. Tovább a teljes cikkre . . .  

Hirdetés

Sztrájkolni is hajlandók ősszel a tanárokHa nem érnek el eredményt, ősszel sztrájkolni is hajlandók a pedagógusok – ez hangzott el az öt közoktatási szakszervezet részvételével zajló demonstráción. 

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy becsülte, több mint tízezer tüntető gyűlt össze Budapesten a Szalay utcában, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt. Szegedről egy busszal körülbelül ötven tanár utazott tüntetni a fővárosba.

Tovább a teljes cikkre . . .

 A demonstráció 50. percében szakadni kezdett az eső. A szervezők néhány perccel korábban tájékoztatták a színpadról a résztvevőket, hogy narancssárga riasztás van érvényben, és elhangzott a klasszikus pánikkeltő mondat: nem kell pánikba esni.

Még jóval az eső előtt az első szónok, Mendrey László odaszúrt a sajtónak is: pedagógusnap van, ilyenkor hagyományosan elismerések garmadáját kapjuk a médiától – mondta ironikusan. Megfejtette a kínzó kérdést is, miért szeretik annyira ezen a tüntetésen Koncz Zsuzsa, Zorán és az Illés számait. „Korosztályom zenészmoguljai olyan szövegeket írtak, amelyek bármely pedagógiai programba illeszkednek" a széles látókör és az optimizmus miatt – mondta. A miért hagytuk, hogy így legyen gondolatot folytatva kijelentette: nem tudják tovább tolerálni, hogy a pedagógus és a közoktatás csak négyévenként fontos. „Ha tetszik ha nem, az értelmiségi életmódhoz pénz kell" – mondta. A kezdőbér pedig nagyjából ugyanaz a tanárok és a budapesti közterületfelügyelet munkatársai esetében. Előbbi bruttó 122–127, utóbbi bruttó 120 ezer forint. Ha a jövő heti tárgyalások nem hoznak eredményt, az érdekérvényesítés keményebb eszközét, a sztrájkot is meg kell fontolni – jelentette ki.

 

Tüntettek a pedagógusok. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az utána következő Tóth József (Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet) hozzá képest tanárosabb beszédet mondott ballagásokon megszokott mondatszerkesztéssel. Elmondta többek között, hogy a közoktatási törvény első változata még pedagógus- és diákbarát volt, de a kormányzati körökből kiszivárgott újabb variáció elbocsátást, és a tanárok munkájának leminősítését jelenti. „Valószínűleg Demján Sándor sem lapátolással és munkájának alacsony megbecsülésével jutott jelenlegi státuszába" – utalt Demján művészekről és mesteremberekről tett kijelentésére. Lázár János Fidesz-frakcióvezető korábban azt mondta, hogy a kisebb szakszervezete véleményére is adni fog. Mi készen állunk a társadalmi egyeztetésre – fejezte be mondanivalóját. A tüntetők Lázár nevére fújolni kezdtek.

Lehet, hogy nyitni kéne egy tűzcsapot? - kérdezte az egyik résztvevő, de nem tudni, hogy a meleg miatt vagy a nyomaték kedvvért gondolt a tűzoltók demonstrációján látott megoldásra.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget