Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Nem térkép e táj

2011.06.06 10:45. - Booster

Imre Péter JEGYZET - "Hazatértek. Most már igazolványuk is van arról, magyarok." Miskolcon tettem állampolgársági esküt – közel negyvenöt éve. Megszülettem és rögtön magyar állampolgár lettem, mikor fölsírtam, az volt a fogadalomtétel. Nem küzdöttem, harcoltam ezért a státuszért, egyszerűen – többmilliomod magammal – világra jöttem. Ezért nehéz megérteni, feldolgozni azt, mit jelent ez a határon túl élő magyarságnak. Tovább . . .  

Hirdetés

Imre Péter

Imre Péter

JEGYZET -

"Hazatértek. Most már igazolványuk is van arról, magyarok."

Miskolcon tettem állampolgársági esküt – közel negyvenöt éve. Megszülettem és rögtön magyar állampolgár lettem, mikor fölsírtam, az volt a fogadalomtétel. Nem küzdöttem, harcoltam ezért a státuszért, egyszerűen – többmilliomod magammal – világra jöttem. Ezért nehéz megérteni, feldolgozni azt, mit jelent ez a határon túl élő magyarságnak.

Tovább . . .

 Mindent. Főleg azoknak (ma már nagy- és dédszülők), akik évtizedekkel ezelőtt Magyarországon születtek, és bár nem költöztek másik városba, faluba – a politika játékszereként –, mégis másik országban találták magukat. Jelképes, hogy 75-en éppen a nemzeti összetartozás napján, június 4-én – a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján – tehettek állampolgársági esküt Hódmezővásárhelyen.

Hazatértek. Most már igazolványuk is van arról, magyarok. Furcsa, mégis azt gondolom: az új állampolgársággal hazát és szülőföldet sem kap az ember. Nem tudom, lehet-e, kell-e különbséget tenni szavak, fogalmak között? Megpróbálni elmagyarázni, amit mi sem értünk? Vehetjük-e a bátorságot, hogy mások eszével gondolkozzunk, szívével érezzünk? Bár hiszem: az igazi otthon, haza a szülőföld. Még szűkebben az a megye, település, ahonnan származom, ahol gyerekeskedtem, felnőttem, óvodába, iskolába jártam, játszottam, homokvárat építettem, később csibészkedtem, szerettem, gyűlöltem. Szerencse, számomra a fenti három nemzetiségemmel azonos országot jelent. Könnyű élethelyzet. Éppen ezért kell elfogadni, amikor valaki a szülőföldjén túl vágyik régi-új hazájára – hogy odatartozását hivatalosan elismerjék –, és ahhoz is ugyanúgy ezer szállal szeretne kötődni, mint erdélyi, székelyföldi, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai falujához, városához.

Ahogy Tőkés Lászlónak, az Európai Parlament alelnökének fia, Máté megfogalmazta: rossz volt, amikor Romániában magyarnak, itt románnak titulálták őket. Mindkét országban idegennek. Reméli, a kettős állampolgársággal szemléletváltozás is bekövetkezik, mert hovatartozását nem az átvett oklevél és az esetleges lakcímkártya határozza meg.

A „papír" sokat jelent, bizonyítja a nemzethez tartozást. Nekem azonban nem kell, számomra az a magyar, akinek nem csak térkép e táj. Bárhol sírjon is fel.

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget