Ma 2019. 3. 22, péntek, Benedek napja van.

Nemi erőszak a szentesi gyermekotthonban

2011.06.06 10:40. - Booster

Segesvári Csaba Szentes – Információnk szerint egy 12 éves kislányt megerőszakolhatott egy idősebb, gyermekotthonbeli társa. A fiatalkorú gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték. Kothencz János szerint a traumát átélt gyerekek maguk is elkövetővé válhatnak. Tovább a teljes cikkre . . .  

Hirdetés

Segesvári Csaba

Szentes – Információnk szerint egy 12 éves kislányt megerőszakolhatott egy idősebb, gyermekotthonbeli társa. A fiatalkorú gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték. Kothencz János szerint a traumát átélt gyerekek maguk is elkövetővé válhatnak.

Tovább a teljes cikkre . . .

 

Készségesen fogadott bennünket Dávid Zoltán, a szentesi Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon tagintézményvezetője. Amikor bemutatkoztunk, csak annyit mondott, sejtette, hogy előbb-utóbb felkeresik. A szentesi, Deák Ferenc utcai több célú intézmény egyik szárnya csak a Gyermekotthon. Az intézmény honlapja szerint „6 lakásotthonban otthont nyújtó ellátásban részesülnek az ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti és tartós nevelésbe vett ép értelmű és enyhén értelmi fogyatékos gyermekek, illetve utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek."

Érdeklődésünkre az igazgató megerősítette, hogy történt valami. Azonban attól elzárkózott, hogy az esetet minősítse, azt inkább a nyomozhatóságra bízza. – Több mint 60 gyermek lakik nálunk, amikor tudomásunkra jutott az eset, a rendőrséghez fordultunk – magyarázta. Dávid Zoltán szerint előzetes szűrésen esnek át a gyerekek – központilag irányítják őket a tagintézményekbe. A konkrét esetről a nyomozás érdekében nem kívánt nyilatkozni. Véleménye szerint valami történt, azonban egy gyermekkorúnál nehéz megmondani, pontosan mi.
 

Az otthon bejárata.
Az otthon bejárata. A szerző felvétele


Az intézményfenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat is türelmet kért, nyilatkozatot a nyomozás lezárultát követően tesznek.

Erőszakos közösülés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Szentesi Rendőrkapitányság. A nyomozás jelenlegi adatai szerint március 24-én az esti órákban az egyik szentesi gyermekotthonban egy fiatalkorú fiú erőszakkal közösült egy gyermekkorú lánnyal. A bűncselekményben további két fiatalkorú személy bűnsegédként vett részt. A Szentesi Rendőrkapitányság a nyomozást az egyik gyanúsított előzetes letartóztatása, míg a másik két bűnrészes szabadlábon hagyása mellett folytatta. A nyomozást pénteken befejezte, az iratokat vádemelési javaslattal a fiatalkorúak ügyészének megküldte – közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

– Azokban a gyermek -és lakásotthonokban, ahol különleges szükségletű gyermekek vannak (és ebbe a csoportba beletartoznak az értelmükben akadályozott gyermekek is), ott kétségtelenül jóval nehezebb és felelősségteljesebb feladat hárul a kollégákra – kommentálta a hírt a delmagyar.hu kérdésére Kothencz János, szakpolitikus, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény igazgatója. Az igazgatót arra kérte a delmagyar.hu, segítsen magyarázatot adni arra, miként lehet felfedni a szexuális zaklatást és hogyan lehet azt megelőzni.
 

A lányok nem a gyermekotthon lakói.
A lányok nem a gyermekotthon lakói. A klasszikus nevelő munka gyakorlatán ezek az esetek már át nyúlnak. Semmiképp nem szabad ezért bűnbakot keresni. A szerző felvétele


Erőszak a napköziben három éve Szegeden

Szintén gyermekkorú sérelmére elkövetett eset történt három évvel ezelőtt az egyik szegedi általános iskolában. A kislányt 2008 októberében erőszakolta meg több osztálytársa az iskolához közeli játszótéren, a napközis foglalkozás ideje alatt. Belső vizsgálat indult, ami megállapította, hogy a tanárt nem terheli felelősség, mert a gyerekek a játszótéren elbújtak előle. Nem volt olyan helyzetben a pedagógus, hogy bármi módon közbeavatkozhatott volna – mondta Kardos János, a szegedi polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője.
 

– A gyermekek közt elkövethető szexuális zaklatás kapcsán, ahol maguk a gyermekek az elkövetők, szerencsésebbnek tartom mindkét gyermeket „áldozatnak" tekinteni. Amikor a gyermekek egymás közti szexuális viselkedéséről esik szó, akkor gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az ő esetük, egy rendkívül összetett és nehéz helyzet. Ezeknek a fiataloknak jelentős része, már átesik egy erős traumán, amikor a gyermekvédelmi gondoskodás küszöbére jutnak. Tizenhat éves pályafutásom alatt magam is találkoztam az ország számos pontján azzal a jelenséggel, ahol szexuálisan bántalmazott gyermekek és fiatalok bizonyos idő elteltével maguk is bántalmazókká váltak. Tisztázni kell egy fontos szakmai kérdést. Az ilyen gyermekek esetében nélkülözhetetlen a szakpszichiátriai segítségadás, és főként a pszicho-szociális területekről jól bevált terápiás eszközök használata. Ezek alkalmazása és esetleges megléte nem a nevelői munka függvénye. Az értelmükben akadályozott gyermekek és fiatalok pszichiátriai segítése elsősorban a klinikum illetékessége. A traumát megélt csemetéket elsősorban gyógyítani és nem pusztán nevelni kell. Biztos vagyok abban, a kollégák ebben az esetben is vért izzadtak azért, hogy mindez ne következhessen be. Ugyanakkor az is elgondolkodtató, hogy mért nem képes egy intézmény az ilyen állapotú gyermekekhez, a szakmai minimumlétszámon felül több szakembert alkalmazni. Ez nem a fenntartó hibája, össztársadalmi probléma – adta a komplex választ Kothencz János.

A szentesi esettel kapcsolatban kiemelte, hogy elsősorban a szakpszichiátriai segítségadás a fontos. A klasszikus nevelő munka gyakorlatán ezek az esetek már át nyúlnak. Semmiképp nem szabad ezért bűnbakot keresni. – Mindannyiuknak a felelőssége és egyben tünete is, hogy olyan családokból kerülhetnek be a rendszerbe a gyerekek, ahol bizony – mint itt is láthatjuk – már eleve komoly devianciákkal él a gyermek. Természetes, hogy eltorzult szocializációval a gyermek maga is folytatni fogja a korábbi deviáns magatartást. Ezért nélkülözhetetlenek a szakellátásból a plusz szakmai létszámok a terapetikus segítségadás lehetőségeinek a javára. Mert az ilyen csemetéknek először gyógyulniuk kell, és csak utána eshet szó a klasszikus szocializációt garantálni képes nevelésről. Át kell gondolnia a szakminisztériumnak azt, hogy milyen forrásokat kíván felhasználni erre a célra. Úgy tudom, kedvezőek a jelek – utalt a közeljövőben bekövetkezendő változásokra a gyermek védelmi szakember.Játszótér, háttérben az intézmény.
Játszótér, háttérben az intézmény. "A gyermekek közt elkövethető szexuális zaklatás kapcsán, ahol maguk a gyermekek az elkövetők, szerencsésebbnek tartom mindkét gyermeket „áldozatnak" tekinteni" - Kothencz János. A szerző felvétele


– Magánemberként is mindig a szívem szakad meg az ilyen történetektől. Tényleg mindkét gyermek áldozat. Csongrád megye, más régióhoz képest jóval stabilabb az ilyen ügyek szempontjából. Úgy látom, hogy a Csongrád megyei gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók körében nagyon komoly törekvések vannak arra, hogy egy-egy intézmény valóban a gyermek szükségleteinek legmegfelelőbb terápiát nyújthassa. Arra hívnám fel az olvasó figyelmét, hogy ne a gyermeket ítélje meg az ilyen ügyek kapcsán, hanem azt, aki ilyenné tette a gyermeket. A kollégáknak meg azt kell megérteni, hogy az ilyen nehézségekkel küzdő csemetékhez nem munkaidő, hanem hivatás kell. Mert aki ezt hivatással teszi, annak az is belefér az idejébe, hogy gyógyítson – magyarázta Kothencz János.

* * *

A törvény betűje

Erőszakos közösülés
197. § (1) Aki mást erőszakkal, avagy az élet vagy testi épség ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel közösülésre kényszerít, vagy más védekezésre, illetőleg akaratnyilvánításra képtelen állapotát közösülésre használja fel, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) az erőszakkal, avagy az élet vagy testi épség ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel közösülésre kényszerített sértett a tizenkettedik életévét nem töltötte be,
b) a sértett az elkövető nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt áll,
c) a sértettel azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többen közösülnek.
(3) A büntetés öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a (2) bekezdés a) pontja szerinti erőszakos közösülés a (2) bekezdés b) vagy c) pontja szerint is minősül.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.03.13. 10.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget