Ma 2020. 8. 13, csütörtök, Ipoly napja van.

Kistelepülési egészségügyi szűrőprogram az 1.500-2.000 fős településeken

2011.06.07 10:03. -

Együttműködési megállapodás aláírása A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés 2008. októberi ülésén fogadta el az ÁNTSZ Észak-Alföldi Regionális Intézete által készített tájékoztatót, amely a megye lakosságának egészségi állapotát mutatta be. A tájékoztató a fő halálozási okokra és megbetegedési mutatókra - a keringési rendszer, a daganatos, a külső okra visszavezethető, az öngyilkosság-önsértés, az emésztőrendszeri és a légzőrendszeri megbetegedések – alapozva fogalmazta meg a lehetséges egészségpolitikai célkitűzéseket. Alapvetően a megelőzésre és az egészségnevelésre helyezi a hangsúlyt. Tovább...

Hirdetés

Együttműködési megállapodás aláírása

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés 2008. októberi ülésén fogadta el az ÁNTSZ Észak-Alföldi Regionális Intézete által készített tájékoztatót, amely a megye lakosságának egészségi állapotát mutatta be. A tájékoztató a fő halálozási okokra és megbetegedési mutatókra - a keringési rendszer, a daganatos, a külső okra visszavezethető, az öngyilkosság-önsértés, az emésztőrendszeri és a légzőrendszeri megbetegedések – alapozva fogalmazta meg a lehetséges egészségpolitikai célkitűzéseket. Alapvetően a megelőzésre és az egészségnevelésre helyezi a hangsúlyt.

Tovább...

A megye kistelepülésein élők esélyegyenlőségének javítása érdekében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés vállalta, hogy segíti a települési önkormányzatokat annak érdekében, hogy hatékonyabb egészségügyi megelőző tevékenységet nyújthassanak lakóiknak. Ezt a célt szolgálja az egészségügyi szűrőprogram, amelynek megvalósítását három éve kezdte meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézettel közösen. Első ütemben az 1000 fő alatti (14 db) lélekszámú településeket érintette a program, majd az 1.000-1.500 fő közötti (10 db) települések lakói vehettek részt az ingyenes egészségügyi szűrésben.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés ez év április ülésén döntött a kistelepülési egészségügyi szűrőprogram folytatásáról azon településeken, ahol a lakónépesség száma 1.500 és 2.000 fő között van. A szűrőprogram a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, a megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet és az érintett települések önkormányzatainak együttműködésében valósul meg. A program eredményes megvalósítása iránti elkötelezettséget együttműködési megállapodás aláírásával erősítették meg az érintett felek ma délelőtt a Megyeházán. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke az eseményen elmondta, hogy ez a nemes célt szolgáló programsorozat a jó együttműködés ékes példája a megyei önkormányzat és a települések között. Dr.Tölgyes Anna, a megyei kórház fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a tapasztalatok azt mutatják, van igény a szűrőprogramra. Ezek a települések nagy része hátrányos helyzetű, ezért fokozottan indokolt a program „házhoz vitele”. Általában azok élnek a felkínált lehetőséggel, akik eddig jellemzően nem jártak szűrésekre. A háziorvosoknak kiemelt szerepe van azon lakosok további szakszerű ellátásában, terápiás kezelésében, akiknél a szűrés eredménye további teendőt jelzett –mondta az igazgatónő. Az egészségügyi szűrőprogram orvos-szakmai tartalma: a keringési rendszer rizikófaktorainak felmérése - koleszterin, vércukor, triglicerid meghatározás, vérnyomás-mérés, haskörfogat mérése, BMI index, testsúly-mérés. A program során belgyógyász, szemész, urológus és bőrgyógyász szakorvosok és egészségügyi szakdolgozók végzik a szűrést a település háziorvosával együttműködve.

A 2011. őszén induló, 1.500 – 2.000 fő lakosú települések egészségügyi szűrésére a megyei közgyűlés 9,5 millió forint támogatást hagyott jóvá. Szolnok, 2009. június 6.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget