Ma 2020. 2. 17, hétfő, Donát napja van.

Ezt kell védeni

2011.06.08 14:12. - Booster

Bakos András Jegyzet "Azt sem tanítják az iskolában, hogy ilyenkor mit illik mondani, hogy hol az a határ, ameddig a saját érdekét védő rendőr elmehet." Egészen más beszélni az úszásról, vagy úszni – így magyarázta el Kulcsár Renátó rendőr-szakközépiskolai diák, mi a különbség a tananyag és az utcai szolgálat között. Akik vele együtt nyári gyakorlatukat töltik, rendőrökkel dolgoznak traffipax mellett, ellenőriznek autósokat, részt vesznek tizenkét órás gyalogos szolgálatban. Közben tapasztalják, hogy az emberek nagyon eltérően reagálnak az intézkedésre. Tovább . . .  

Hirdetés

Bakos András

Bakos András

Jegyzet

"Azt sem tanítják az iskolában, hogy ilyenkor mit illik mondani, hogy hol az a határ, ameddig a saját érdekét védő rendőr elmehet."

Egészen más beszélni az úszásról, vagy úszni – így magyarázta el Kulcsár Renátó rendőr-szakközépiskolai diák, mi a különbség a tananyag és az utcai szolgálat között. Akik vele együtt nyári gyakorlatukat töltik, rendőrökkel dolgoznak traffipax mellett, ellenőriznek autósokat, részt vesznek tizenkét órás gyalogos szolgálatban. Közben tapasztalják, hogy az emberek nagyon eltérően reagálnak az intézkedésre.

Tovább . . .

 

Egyesek segítőkészek, mások „előítéletesek". Ez azonban nem veszi el a diákok kedvét; ezt a pályát ma nem jobb híján választják a fiatalok, a legtöbb valamilyen meghatározó, személyes élmény hatására döntött, és tudja, hogy – a hasonlatnál maradva – árral szemben kell úsznia. A fiatalok tisztában vannak azzal, hogy bár húsz éve lezajlott a rendszerváltozás, és a testületnél 33 év körül mozog az átlagéletkor, mások a törvények, mint a szocializmusban, a rendőrséget ennek ellenére sokan továbbra sem önmagával vagy az állammal, hanem az épp kormányon lévő politikai erővel azonosítják. Ez pedig azért is maradt így mostanáig, mert a politikusoknak tökéletesen megfelelt. A rendőr Magyarországon – például a politikussal szemben – olyan közszolga, akinek minden pillanatban készen kell állnia a népszerűtlen intézkedésre, és arra, hogy vállalja érte a felelősséget.

Ehhez képest nyilván csak néz a fiatal, amikor azt hallja, hogy a rendőrök nyugdíjáról tárgyaló szakszervezeti delegáció előtt épp erre az elkötelezettségre apellál a miniszterelnök. Azt mondja, hogy nekik, mármint a kormánynak és a rendőrségnek a rend védelmében egy oldalon kell, kellene állnia. Nyilván azt sem tanítják az iskolában, hogy ilyenkor mit illik mondani, hogy hol az a határ, ameddig a saját érdekét védő rendőr elmehet, és kinek van itt igaza. Meglehet, a kormánynak, amely olyan gondokat próbál megoldani, amiket elődei nem mertek vagy nem akartak, és meggyőződése, a rendőri nyugdíjkedvezmények megnyirbálásával is előbbre jut az ország. Vagy a tiltakozó kollégáknak, akik átjártak a vásárhelyi polgármesteri hivatal elé tüntetni, aztán szakszervezeti vezetőjüket – aki korábban egy ellenzéki párttal kötött megállapodást – őrizetbe vették egy időre, mert talán rosszul kezelte a pénzt.

Első pillantásra, tiszta szemmel nézve itt mintha nagy rendetlenség lenne. Holott meglehet, ennek így kell lennie; hogy tiszta viszonyok csak egy tankönyvben létezhetnek, hogy ez a való élet, itt ez a rend.
Ezt kell védeni.

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.12 (6. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget