Ma 2020. 6. 4, csütörtök, Bulcsú napja van.

„Jelentjük nagykorúak lettünk!”

2011.06.20 17:25. -

A megszokottól eltérően 2011. június 17-én került megrendezésre az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj alakulatnapja és a „Szent–László napi” sportnap Szolnokon azIttebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison. A két esemény egy napon történő megrendezése azért vált szükségessé, mert az alakulat személyi állományának jelentős része 2011. augusztusától Koszóvóban (KFOR-5) illetve Afganisztánban (PRT-11) kezdi meg békefenntartói missziós szolgálatait, így figyelembe véve az előttük álló felkészítési- és kiképzési rendezvényeket ez a péntek volt az utolsó lehetőség az esztendőben, amikor a lehető legtöbben tudtak részt venni e jeles napon. Tovább a teljes cikkre . . .  

Hirdetés

A megszokottól eltérően 2011. június 17-én került megrendezésre az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj alakulatnapja és a „Szent–László napi” sportnap Szolnokon azIttebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison. A két esemény egy napon történő megrendezése azért vált szükségessé, mert az alakulat személyi állományának jelentős része 2011. augusztusától Koszóvóban (KFOR-5) illetve Afganisztánban (PRT-11) kezdi meg békefenntartói missziós szolgálatait, így figyelembe véve az előttük álló felkészítési- és kiképzési rendezvényeket ez a péntek volt az utolsó lehetőség az esztendőben, amikor a lehető legtöbben tudtak részt venni e jeles napon.

Tovább a teljes cikkre . . .

 

 Az ünnepi zászlóalj sorakozón Dr. Ruszin Romulusz ezredes az alakulat parancsnoka rövid visszatekintést tett a múltba, felidézve a zászlóalj 18 éves történetének legfontosabb eseményeit. Beszédében megköszönte a személyi állomány példás helytállását, alkalmazhatóságát, amivel méltán tett szert jó hírnévre és megbecsülésre az alakulat, akár honi területen, akár külföldön, műveleti feladatok ellátása közben.

 

Rövid történet:

A Magyar Honvédség 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj jogelődje 1993. szeptember 1-én alakult meg, mint Légimozgékonyságú Zászlóalj.  A zászlóalj megalakítása előtt egy évvel kezdődött annak a képességnek a kialakítása az MH 34. Bercsényi László Mélységi Felderítő Zászlóalj bázisán – egy századdal és előkészítő törzzsel –, melyet megalakításkor a Honvédelmi Miniszter Alapító Okiratában határozott meg rendeltetésként. A szervezet megalakítása során az az elv vezette a katonai felső vezetést – a délszláv válság hatására –, hogy egy olyan gyorsreagálású alakulatot hozzon létre, mely bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között bevethető és a feladat végrehajtását nagyfokú önállóság jellemzi.

1994. június 27-én a Magyar Köztársaság elnöke (Göncz Árpád) csapatzászlót adományozott a katonai szervezetnek.

A haderő átalakítás keretein belül az alakulat 1996. március 1-vel került átszervezésre, amely során a BEKK részeinek beépítésével jött létre az MH 88. Gyorsreagálású Zászlóalj. A szervezési feladattal párhuzamosan a zászlóalj Szolnokon belül díszlokált a Mester úti laktanyából az 5. Jász- Nagykun Légvédelmi Tüzér Ezred volt laktanyájába, a Thököly útra. Az átalakítás a zászlóalj struktúráját alapvetően nem érintette, a létszámokat illetően azonban jelentős fejlesztésre került sor. A korábbi rendszeresített létszám 488 főről 650 főre növekedett, amelynek legjelentősebb eleme a szerződéses állomány létszámának drasztikus emelése 250 főre.

Az alakulatnál és jogelődjeinél már 1993-tól szerződéses katonák is teljesítenek szolgálatot, de 1996-tól a végrehajtó állomány kizárólag szerződéses katonákból áll. Mindez azt jelentette, hogy az önkéntes haderőre történő áttérés időszakában az alakulat már csak hivatásos és szerződéses állománnyal rendelkezett, ezért az átállás zökkenőmentesen kerülhetett végrehajtásra.

2000. október 1-én, mint MH 1. Könnyű Vegyes Ezred folytatja működését az alakulat.

Kiképzési és egyéb feladatait az ezred az MH 89. Szolnok Vegyes Szállító Repülő Ezreddel szoros együttműködésben, az ejtőernyős ugró állomány (400 fő) az ejtőernyős felkészítést, illetve az ugrásokat az MH 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóaljjal közösen hajtotta végre.

Az ezred fő célja volt, hogy egy európai mércével mérhető, többrétűen alkalmazható, magas követelményeket teljesítő egységgé váljék.

A következő haderő-átalakítás következtében a szervezet 2004. szeptember 1-től már mint MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, az MH 25. Klapka György Lövészdandár szolgálati alárendeltségében, de mint önálló állománytáblával, részgazdálkodási jogkörrel rendelkező alakulat folytatta munkáját. A haderő-átalakítás során végrehajtásra került az MH 1. Könnyű Vegyes Ezred felszámolása, a Béketámogató Kiképző Központ önálló alegységként történő átadása az ÖHK részére, a területvédelmi ezred felszámolása, illetve természetesen az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj megalakítása.

A zászlóalj struktúrájában a korábban kialakított NATO elveknek megfelelő törzs felépítésben került kialakításra a vezető szervek állománytáblája, a harcoló alegységek tekintetében pedig újra három manőverszázaddal számolhatott a parancsnok szándékának megvalósítása során. A létszámot és közvetve a struktúrát 2007-ig folyamatos korrekciók jellemezték, melynek hatására érte el az alakulat jelenlegi felépítését és létszámát. A korrekciók mellett a zászlóalj 2005-ben végrehajtott egy újabb helyőrségen belüli diszlokációt, és beköltözött az MH 86. Szolnok Helikopter Ezred Bázisára, melynek mai neve: Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázis. A „hivatalos” rész utánaz önfeledt szórakozásé volt a fő szerep, melynek kiemelkedő eseménye voltAngyal Zoltánt Stunt Riding világbajnok lélegzetelállító motoros bemutatója. Az alakulatnapon vendégül láthattuk Sándor Zsolt dandártábornokot is, aki a zászlóalj parancsnoka volt 2004. és 2009. között. A versenyszámokban és a közös kikapcsolódásban részt vett nem kis sikerrel a Horvát, Albán és Montenegró haderő PRT-11 váltóállománya is, akinek a felkészítése az alakulatnál kerül végrehajtásra.

Az ünnepi zászlóalj sorakozót követően, az állomány sport és ügyességi versenyeken mérhette össze erejét. A délelőtti programok több helyszínen zajlottak párhuzamosan.

  Természetesen nem maradhatott el a minden évben megrendezett akadálypálya verseny sem, ahol a katonák csapatban és egyénileg tehettek tanúbizonyságot állóképességükről, fizikai felkészültségükről. Az eredmények alátámasszák, hogy az alakulatnál a folyamatos tréning nem hiába való. Persze a fizikai felkészültség önmagában nem elegendő, a pisztoly lövészeten elért eredmények azt mutatják, katonáink, ha kell, biztos kézzel találnak célba. A Paint - ball versenyre nevezett csapatok is az akadálypálya területén küzdhettek meg az „ellenséggel” ahol szabadon alkalmazhatták a kiképzések során elsajátított támadó harceljárásokat. Nagy sikere volt az újdonságnak számító holt-Tiszán megrendezett horgászversenynek, amely két és fél óráig tartott. Ez idő alatt kellett a pecásoknak kifogni a győzelemhez szükséges mennyiségű halat!

Az idei évben is megrendezésre került a kispályás labdarúgás, nyolc csapat két pályán rúghatta a bőrt.

  A sebesség szerelmesei a lendületes és nagy rutint igénylő motoros ügyességi próbán versenghettek egymással, saját kétkerekűik nyergében.

A nap folyamán az érdeklődők betekintést nyerhettek az íjászat és a könnyűbúvárkodás rejtelmeibe is.

 

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.06.03 (21. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget