Ma 2020. 8. 10, hétfő, Lörinc napja van.

Cirkuszban

2011.06.20 17:32. -

Kovács András JEGYZET "Szerzett jogok elvételéről van szó, ami nem illik egy jogállamhoz, még akkor sem, ha kezdjük megszokni."   A minap lefutott Géza, a nyugdíjas ék, ami óriási kudarc egy olyan jobbhátvédtől, akit keddi focicsapatában többen csak Overdose-ként emlegetnek. Súlyosbító körülmény, hogy Géza már több éve nyugdíjas, enyhítő, hogy rendvédelmis, azaz korkedvezményes, így makkegészséges, és fiatalabb is néhány évvel. Tovább . . .  

Hirdetés

Kovács András

Kovács András

JEGYZET

"Szerzett jogok elvételéről van szó, ami nem illik egy jogállamhoz, még akkor sem, ha kezdjük megszokni."

 

A minap lefutott Géza, a nyugdíjas ék, ami óriási kudarc egy olyan jobbhátvédtől, akit keddi focicsapatában többen csak Overdose-ként emlegetnek. Súlyosbító körülmény, hogy Géza már több éve nyugdíjas, enyhítő, hogy rendvédelmis, azaz korkedvezményes, így makkegészséges, és fiatalabb is néhány évvel.

Tovább . . .

 Szerintem nemrég a kormányfővel hasonló eset történhetett, s ha nem is ekkor jutott eszébe a korkedvezményes nyugdíjazású rendvédelmisek megzabolázása, megerősíthette abban, hogy ez így nincs rendjén. 45 év körül, kicsit felett, ősz hajszál nélkül, nyugdíjban – sokunknak van ilyen ismerőse, s közülük nem mindenki a frontvonalból, az átlagosnál extrémebb igénybevételt jelentő utcáról vagy a fogdafolyosóról lépett le.
A kormány és fejének törekvése takarékossági szempontból érthető, és nem is megy feltétlenül szembe a közvélekedéssel. Probléma azonban, hogy a munka világában, ahová vissza kívánják terelni ezeket a fess nyugdíjasokat, nem nagyon van munka. A másik, hogy szerzett jogok elvételéről van szó, ami nem illik egy jogállamhoz, még akkor sem, ha kezdjük megszokni.
Én is szerezhettem volna jogot, ha a nyolcvanas évek közepén végzős közgazdászként bejelentkezem a rendőrségre vagy a büntetés-végrehajtásra. Mára simán meglenne a 25 szolgálati év, s akkor miattam ordibálna a pitvarosi vagy a balotaszállási edző a diszkótól tompa suhancokkal, hogy már egy nyugdíjas is lefutja őket. De nem szereztem jogot, nem tűnt igazán csajozós dumának akkoriban, ha valaki azzal szédítette a szebbik nemet, hogy alhadnagyként számviteli csoportvezető-helyettes a megyei rendőrségnél. Azóta persze jelentősen nőtt a biztos állami állás ázsiója, amiből most újra visszavehet a korkedvezményes nyugdíjazás feltételrendszerének változása.
Nehéz jó megoldást találni, mert az túl hosszú kifutási idő, hogy a most belépőktől indul az új rendszer, s a két éve már szolgálók meg majd elmehetnek nyugdíjba 23 év múlva, ha akarnak. Kell valami átmenet, tárgyalás, kompromisszum, s ezen nem segít, ha lebohócozzák a szerzett jogaikhoz ragaszkodókat.
A magánnyugdíj-pénztári einstanddal is éppen az az egyik probléma, hogy semmi átmenet, hanem csak erőből rekvirálás, megspékelve azzal, hogy egy valóban hosszú távra kötött – számos aláírással szentesített – gazdasági szerződésből úgy akolbólították ki emberek százezreit, hogy azok csak ültek ölbe tett kézzel, ami azért nem a szerződésbontás tanítanivaló jogesete.

Tanulni persze sohasem késő, az erőből tanítást azonban inkább idomításnak nevezik. Az pedig már cirkusz, állatokkal, s időnként főszereplővé előrelépő bohócokkal…

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.05 (30. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget