Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Véget vethet a sodrós dohány divatjának a kormány ötlete

2011.06.22 09:08. - Booster

Baksa Roland - Nyár végétől emelkedhet a cigaretta és a dohány jövedéki adója a kormány javaslata szerint, az emelés sokkal nagyobb lesz a vágott dohány, mint a cigaretta esetében. Az utóbbi években divatba jött a félkész és ezért kényelmetlenebb, de olcsóbb dohány a kész cigaretta rovására, az adóváltozás azonban várhatóan rontani fogja a dohány piaci pozícióit. A kormány szerint erre bevételi okokból van szükség, de az [origo] információi szerint nem kaszálhat nagyot a költségvetés a változással. Tovább . . .  

Hirdetés

Baksa Roland - Nyár végétől emelkedhet a cigaretta és a dohány jövedéki adója a kormány javaslata szerint, az emelés sokkal nagyobb lesz a vágott dohány, mint a cigaretta esetében. Az utóbbi években divatba jött a félkész és ezért kényelmetlenebb, de olcsóbb dohány a kész cigaretta rovására, az adóváltozás azonban várhatóan rontani fogja a dohány piaci pozícióit. A kormány szerint erre bevételi okokból van szükség, de az [origo] információi szerint nem kaszálhat nagyot a költségvetés a változással.

Tovább . . .

 

Forrás: AFP

Idén nyártól jövő júliusig három lépésben, összesen 28 százalékkal emelkedjen a fogyasztási - azaz vágott - dohány és 7 százalékkal a cigaretta jövedéki adója - ezt javasolja a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, a parlamentnek egy hete benyújtott törvényjavaslat. Az EU egy évvel ezelőtt elfogadott egy irányelvet, amely meghatározza, hogy 2020-ban legalább mekkora jövedéki adó terhelje a cigarettát az Unióban. A teljes jövedékiadó-terhelésnek el kell érnie a kiskereskedelmi ár 60 százalékát a mostani 57 százalékkal szemben.

Ettől a magyar adószint elmarad, vagyis közelítenünk kell a cigaretta adóját az uniós normához. A mostani törvényjavaslatot benyújtó Nemzetgazdasági Minisztérium részben ezzel, a fokozatos közeledéssel indokolja a cigaretta adójának növelését.

Az Unió azt is meghatározta 2010-ben, hogy mekkora jövedéki adó sújtsa 2020-ban a vágott dohányt. Ezt a szintet már ma is teljesíti Magyarország. Az uniós elvárás, hogy a kiskereskedelmi ár legalább felét érje el a jövedéki adó, Magyarországon ez az arány 52 százalékon áll, vagyis uniós oldalról nincs kényszer a vágott dohány adójának emelésére. Hogy mégis miért emelné az adót a minisztérium, és miért lesz jóval nagyobb mértékű az adóemelés a vágott dohány esetében, azt az NGM a törvényjavaslat mellékletében magyarázza meg: "a két termékkör adóemelésében mutatkozó eltérés a fogyasztási dohánynak a cigarettával szembeni, a fogyasztás összetételére negatív hatással bíró árelőnyének csökkenéséhez vezethet."

origo.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget