Ma 2021. 1. 28, csütörtök, Károly, napja van.

Habsburg Ottó szívét Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra - Képek a Pöckingi villáról

2011.07.04 12:24. -

A hétfőn 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottó szívét Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra. Az RTL Híradó úgy tudja, hogy Habsburg Ottó szívét Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra. A politikust, közírót sok szál kötötte a kisalföldi városhoz, diákként ugyanis spanyolországi száműzetése során pannonhalmi bencés szerzetes tanárok kalauzolták "hittel és szeretettel" – többek között – a magyar nyelv kincsestárában, s készítették fel az érettségire. 2002-es pannonhalmi látogatása során hálásan emlegette az egykori emlékeit. Habsburg Ottónak osztrák, magyar, német valamint horvát állampolgársága is volt, és magyarul is tökéletesen beszélt. Legkisebb fia, György Magyarországon, Sóskúton él, és a magyar Vöröskereszt elnöke.

Hirdetés

A hétfőn 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottó szívét Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra.

Az RTL Híradó úgy tudja, hogy Habsburg Ottó szívét Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra.
A politikust, közírót sok szál kötötte a kisalföldi városhoz, diákként ugyanis spanyolországi száműzetése során pannonhalmi bencés szerzetes tanárok kalauzolták "hittel és szeretettel" – többek között – a magyar nyelv kincsestárában, s készítették fel az érettségire. 2002-es pannonhalmi látogatása során hálásan emlegette az egykori emlékeit.
Habsburg Ottónak osztrák, magyar, német valamint horvát állampolgársága is volt, és magyarul is tökéletesen beszélt. Legkisebb fia, György Magyarországon, Sóskúton él, és a magyar Vöröskereszt elnöke.

Habsburg Ottó a Starnberger See nevű tó közelében lévő Pöckingben, a Hinderburgerstrasse 15. szám alatti villájában halt meg. A három szintes épületnek klasszikus elegenciájú a belseje, a politikust míves bútorok és természetesen sok családi emléktárgy vette körül. 

Feleségével a villa előtt

 

Az évtizedek óta ebben a villában élő politkus hivatalos neve Németországban Otto von Habsburg volt, míg Ausztriában Otto Habsburg-Lothringen néven szerepelt, mert a nemesi címek és az erre utaló "von" szócska használatát tiltja az osztrák alkotmány. (Teljes neve egyébként Franz Josef Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix René Ludwig Gaetano Pius Ignatius von Habsburg-Lothringen volt.)

És a míves belső szobák egyikében

 

Az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó trónörököse 1912. november 20-án született az alsó-ausztriai Reichenauban. Apja az 1916-ban megkoronázott IV. Károly (osztrák császárként I. Károly), anyja Zita pármai hercegnő volt. 1916-ban, négyévesen szerepelt először a nyilvánosság előtt I. Ferenc József temetésén, majd apja, Károly koronázásán. Az első világháború elvesztése után, 1918 novemberében Ausztria köztársaság lett, 1919-ben törvény mondta ki a dinasztia azon tagjainak száműzetését és vagyonuk elkobzását, akik nem mondtak le trónigényükről. A magyar koronáról Károly 1918. november 13-án mondott le, majd november 16-án a Nemzeti Tanács kihirdette a köztársaságot.

Habsburg Ottó és fiai (Karl és György)

 

Az uralkodó 1921-ben két sikertelen kísérletet is tett Magyarországon a restaurációra, ezután az antant Madeirára száműzte a családot, ahol Károly 1922-ben meghalt. Örököse az elsőszülött Ottó lett. A baszkföldi Lequetóban telepedtek le, ahol Ottót osztrák és magyar tanárok tanították, s a horvát nyelvet is elsajátította. 1929-ben Belgiumba költöztek, ahol a leuveni egyetemen tanult állam- és társadalomtudományt, 1935-ben doktorált.

Egy 1972-ben készült kép a villában

 

Aktív szereplője volt a XX. század történelmi eseményeinek: a II. világháború idején nagyrészt az Egyesült Államokban, Belgiumban, Franciaországban élt. Hazafiként tiltakozott az Anschluss - Ausztriának a hitleri harmadik birodalomba való bekebelezése - ellen, és szembefordult a nácizmussal, több ezer zsidónak segített elmenekülni Európából. Ausztria csak 1966-ban engedte be, miután 1961-ben lemondott minden trónigényéről, és vállalta, hogy nem folytat politikai tevékenységet.

Nagyformátumú európai államférfi

Habsburg Ottó igazi européer volt, lelkes szószólója az egységes Európa gondolatának. 31 éven át volt elnöke a Páneurópai Uniónak, s haláláig annak tiszteletbeli elnöke. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) képviselőjeként 1979-től húsz éven át volt tagja az Európai Parlamentnek, 1989-től a testület magyar ügyekkel foglalkozó delegációjának elnökeként egyik szervezője volt a magyar-osztrák határon rendezett 1989. augusztusi "páneurópai pikniknek", amely során 700 keletnémet jutott át Ausztriába.

Nem túl hivalkodó a nappali

Forrás: dpa

Több nyelven, köztük magyarul is kiválóan beszélt, és négy ország - Németország, Ausztria, Horvátország és Magyarország - állampolgára lett. Magyarországon 60 település választotta díszpolgárává. Hét nyelven közel 30 könyve jelent meg történelmi, politikai és társadalompolitikai témákban, többek között őséről, V. Károly császárról. Számos akadémia választotta tagjává, a pécsi és a budapesti tudományegyetem pedig díszdoktorává.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.27. (4. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget