Ma 2020. 7. 11, szombat, Nóra, Lili napja van.

Fagyigép

2011.07.05 15:38. -

Szabó C. Szilárd JEGYZET - "Torkunkon akadhat a rigójancsi vagy a kókuszgolyó." Úgy kavar az Unió, mint a fagyigép. A cukrászdákat is sújtó áfaemelés miatt most felettébb plasztikus a hasonlat. Kevesen tudják, még a vendéglátósok is csak az utolsó pillanatban értesültek arról, hogy egy uniós rendelet szerint július elsejétől helyben fogyasztás esetén 25, elvitelre 18 százalékos áfakulcs vonatkozik az éttermekben, cukrászdákban és pizzériákban vásárolt süteményekre, pizzákra. Tovább . . .  

Hirdetés

Szabó C. Szilárd

Szabó C. Szilárd

JEGYZET - "Torkunkon akadhat a rigójancsi vagy a kókuszgolyó."

Úgy kavar az Unió, mint a fagyigép. A cukrászdákat is sújtó áfaemelés miatt most felettébb plasztikus a hasonlat. Kevesen tudják, még a vendéglátósok is csak az utolsó pillanatban értesültek arról, hogy egy uniós rendelet szerint július elsejétől helyben fogyasztás esetén 25, elvitelre 18 százalékos áfakulcs vonatkozik az éttermekben, cukrászdákban és pizzériákban vásárolt süteményekre, pizzákra.

Tovább . . .

 


Értekeztem már arról a hazai ivóvízminőség-javító program kapcsán, hogy az uniós szabályozás félresiklott esetünkben. Terhesnek érzik ezt a magyar települések, mert józan paraszti ésszel gondolkodnak az ivóvíz arzéntartalmának csökkentéséről – is. Aminek értékét egyébként főleg a nagy arzéntartalmú tengeri halakat bőségesen fogyasztó tengermelléki népekre tekintettel határozták meg a derék eurobürokraták. Na most, kérem szépen, hol vagyunk mi tengermellékiek és bőséges tengerihal-fogyasztók? Nálunk kevesebb halat csak a tálibok és a mongolok esznek.
Eszünk viszont süteményt, amit úgy szeretünk, mint Gombóc Artúr a csokoládét. Az uniós jogszabállyal viszont torkunkon akadhat a rigójancsi vagy a kókuszgolyó – hogy plasztikusak maradjunk. Legalábbis a cukrászdában. Mert nem éri majd meg a családdal, rokonokkal, barátokkal kávézni és sütizni a cuki teraszán.
Mint ahogy az arzénügyben, úgy a süti áfájában sem enged az Unió, szabályozni akarja a kérdést. Nem reménykedhetünk abban, hogy ez is olyan lesz, mint a házi disznóvágás, a mákos tészta vagy a görbe répa és uborka. Egy szegedi cukrász, aki már érvényesíti áraiban a két áfakulcsot, a magyar vendéglátás halálát vizionálja, ha érvényben marad a rendelet.

Így a végére csak egy kérdés marad: most ki volt az eurobürokraták zsinórmértéke? Ismét a nagy arzéntartalmú tengeri halakat bőségesen fogyasztó tengermelléki népek?

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget