Ma 2020. 2. 21, péntek, Eleonóra napja van.

Megyei Intergrációs Nap

2011.07.18 22:15. - Booster

Megyei integrációs napot tartottak a megyeháza dísztermében, a roma felzárkózásért. A cigányságot égető kérdéseire adtak gyógyírt mint például: a munkanélküliség, az iskolázatlanság, a korai halandóság és a rossz életkörülmények. Tovább . . .  

Hirdetés

Megyei integrációs napot tartottak a megyeháza dísztermében, a roma felzárkózásért. A cigányságot égető kérdéseire adtak gyógyírt mint például: a munkanélküliség, az iskolázatlanság, a korai halandóság és a rossz életkörülmények.

Tovább . . .

 

Kovács Janka - szolnokinaplo.hu

Egy nagy tanácskozásra gyűltek össze a roma önkormányzatok vezetői, hogy nagy előrelépést tehessenek a romák felzárkóztatása érdekében. A romák már évszázadok óta a Kárpát-medencében élnek, együtt a magyarokkal, de mindig is negatívan diszkriminálták őket. Ezért gondolja azt az önkormányzat és a nemrégiben aláírt keret-megállapodás szerint újabb munkalehetőségeket kellene biztosítani a romáknak mint eddig, életkörülményeiken javítani és iskoláztatni. Mert 3 millió ember él ma Magyarországon szegénységben, 1,2 millió mélyszegénységben és itt minden 2. roma. Ezért kell az az államigazgatást átvizsgálni és 11000 cigányt kívánnak bevonni a munka világába. Nem alkalmi munkáról volna szó. Hangzott el Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkártól. Fel akarják számolni az időskori analfabetizmust, az iskolázatlanságot és több diplomás cigány embert akarnak látni. Ebből pedig következik, hogy egyre jobban tudják képviselni majd az övéiket, és így kevesebb konfliktusra lehet majd számítani. Egyébként meg hazánkban működnek a legjobb roma kisebbségi önkormányzatok szemben más európai országokkal.
Városunkban és megyénkben már rég óta folyik a romák foglalkoztatása, 2004-ben egy integrációs programba is bekapcsolódhattak. A megyeházán cigány ügyi felelős is van, aki mindenben segít és harcol a kirekesztés ellen. Ebben a programban a segélyezettek fele tudott részt venni, közmunkában 800 ember. A közterület felügyelők mellett 11 roma fiatalember a rendőrséggel összhangban felügyelt a közbiztonságra –mondta ezeket Szalay Ferenc polgármester majd folytatta: A panelprogram keretében 3000 lakást adtak át és a szociális rehabilitációnak köszönhetően egy roma közösségi ház megnyitását tervezik ahol mindenkinek segítenek, a napi megélhetést biztosítva ha kell és nem hagyják az utcán csellengeni és elveszni a gyerekeket. A Törteli úton 42 családból már csak 12 maradt, őket is élhetőbb környezetbe költöztetik át. De a munkához tanulni is kell. Mivel nem fillérekbe kerül csak egy gyerek oktatása így ösztöndíjakat is ugyanúgy kapnak a roma tanulók, mint társaik. Jelenleg négy iskolában folyik felzárkóztató program, az újvárosi iskolát és óvodát pedig a görög katolikus egyház vette át. Mága Zoltán híres szolnoki születésű muzsikus pedig zeneiskolát tervez roma fiataloknak.
Felszólalt továbbá Farkas Flórián is, aki az előttük szólókhoz csatlakozva szűrővizsgálatokkal egészítette ki az előadásokat, mivel a cigányok több 10 évvel haláloznak el korábban mint a többi állampolgár. Külön a cigányságra szakosodott szociális munkások bevonását tervezik a programok sikeres megvalósítása érdekében.
Nem csak a romákon múlik a helyzetük, hanem mindenkin, hiszen ha nekik rossz, nekünk még inkább az lesz. Mert a mi pénzünkből kapják a segélyeket, így ha nem segítjük őket munkalehetőségekkel, akkor továbbra is romlik ez az állapot.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget