Ma 2020. 2. 29, szombat, napja van.

Nem divat a kézmosás

2011.07.22 09:29. - Booster

Tabajdi Tünde „Ebéd előtt irány kezet mosni!" – ismétlik ezerszer is gyerekeiknek a szülők. A legtöbben mégis baktériumtól hemzsegő kézzel nyúlnak az ételhez. Öt helyen ötven embert figyeltünk. Tovább . . .  

Hirdetés

Tabajdi Tünde
„Ebéd előtt irány kezet mosni!" – ismétlik ezerszer is gyerekeiknek a szülők. A legtöbben mégis baktériumtól hemzsegő kézzel nyúlnak az ételhez. Öt helyen ötven embert figyeltünk.

Tovább . . .

 

Délmagyarország napilap

Bő a választék Szegeden büféből és gyorsétteremből, ellenben higiénikusan étkezni kevesebb helyen lehet. Például az utcai büfék közelében nincs kézmosó hely. Igaz, sokan sokszor nem is törekszenek a tisztaságra – derítettük ki, miután „körbeszaglásztunk" a mellékhelyiségekben.

Ötletszerűen betértünk három étterem mosdójába: folyékony szappan és papírtörlő áll rendelkezésre.

– A szappan zsíroldó hatásával csak tisztít, ám étkezés előtt tanácsos a kezünket fertőtleníteni, amit csak az ilyen szerrel átitatott kendővel törülközve lehet elérni – tanácsolja Tombácz Zsuzsanna megbízott megyei tiszti főorvos, aki naponta legalább húszszor mos kezet.
 

Kézfertőtlenítőt is kihelyeztek a vendégeknek a Dóm téri gyorsétteremben. Fotó: Karnok Csaba
Kézfertőtlenítőt is kihelyeztek a vendégeknek a Dóm téri gyorsétteremben.
Fotó: Karnok Csaba

Fertőtlenítő a táskában

A személyi higiénéhez nyáron szinte elengedhetetlen a kézfertőtlenítő. Ezt a „mini mosdót" a táskánkban tartva és használva tiszta kézzel láthatunk hozzá a büfés ebédhez. De hasznos az ilyen kendőcske a játszótéren is. Igaz, a vakációzó gyerekek közül azok, akik a gyermekház táboraiban múlatják az időt, a mosdóban szappannal és papírtörlővel tisztíthatják a kezüket.
 

Kézfertőtlenítőt is kihelyeztek a vendégeknek a Dóm téri gyorsétteremben. Az ottani üzletvezető, Erődi Tamás úgy látja, nyáron a vendégek 90 százaléka vagy a szappanhoz, vagy a fertőtlenítőhöz nyúl, esetleg mindkettőt használja. Ezzel szemben mi azt tapasztaltuk: 30 ebédelni készülő vendég közül csak 8 ügyelt arra, hogy tiszta kézzel nyúljon az ételhez.

Tiszta mellékhelyiség várja a Széchenyi tér közelében és a Boldogasszony sugárúton lévő étkezdébe betérőket is. Helyén a szappan és a papírtörlő, de hiába, mert ezeken a helyeken sem látogatják sűrűn a mosdót a vendégek ebédjük elfogyasztása előtt.

De mi a helyzet a Szeged egyik legnagyobb laborja előtti váróban, ahova naponta több száz páciens érkezik vér- és vizeletmintás vizsgálatra? A vécé utáni kézmosás is „kötelező" lenne, de ottjártunkkor egyik mellékhelyiségben sem találtunk szappant. A férfirészlegen a két csap közül csak az egyik működött – a nőknek fenntartott mellékhelyiségben ellenben a falra erősített elektromos kézszárítót igyekeztük működésbe hozni, de hiába. Emiatt azonban kár bosszankodni, mert az ilyen berendezések használata után a kezünkön átlagosan 254 százalékkal nő a baktériumok száma – olvastuk később a neten a londoni Westminster Egyetem vizsgálati eredményét. Azt is megtudtuk, hogy a papír kéztörlők használatával a kezünkre tapadt baktériumok száma 77 százalékkal csökken.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.26 (8. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget