Ma 2020. 7. 6, hétfő, Csaba napja van.

Jön a negyedik mobilszolgáltató?

2011.08.09 08:55. -

R. Tóth Gábor Bővíthető-e a magyar mobilpiac, élénkülhet-e a szolgáltatók közötti verseny, csökkenhetnek-e a tarifák, javulnak-e a szolgáltatások? – merül fel a magyar mobilhasználóban, amikor hallja: indul a verseny a szabad frekvenciákért. Tovább . . .  

Hirdetés

R. Tóth Gábor

Bővíthető-e a magyar mobilpiac, élénkülhet-e a szolgáltatók közötti verseny, csökkenhetnek-e a tarifák, javulnak-e a szolgáltatások? – merül fel a magyar mobilhasználóban, amikor hallja: indul a verseny a szabad frekvenciákért.

Tovább . . .

 

Négymilliárd forintról indul a licit a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő frekvenciablokkért – derül ki a Hivatalos Értesítőből. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) október 20-áig várja a jelentkezőket, a tervek szerint december 12-én hirdet eredményt.
 

Hazai esélyes

A hároméves moratórium előtt kiírt, utolsó frekvenciabővítési pályázaton szakmai szempontok alapján az Externet és a Telekom 4 által alapított DreamCom Távközlési Kft. szerezte a legtöbb pontot. Versenybe szállt a MobiNet Távközlési Projekt Kft., az Invitel Távközlési Zrt., a Digi Távközlési és Szolgáltatási Kft. is. Jelenleg a pályázat egyik legnagyobb esélyesének a 2006-ban Kecskeméten alapított, hazai tulajdonban lévő Business Telecom Kft. (BTel) számít.
 

Szabad a vásár a 900 megahertzes tartomány 5 megahertz szélességű frekvenciablokkjára, valamint az 1800 és 2100 megahertzes sáv kétszer 3 blokkjára, 15 éves jogosultsággal. Vagyis egy új belépő ugyanolyan teljes értékű mobilszolgáltató lehetne, mint a Vodafone, a T-Mobile és a Telenor. Az első pályázati körben nem vehetnek részt sem állami vállalatok, sem a három jelenlegi szolgáltató – utóbbiak egy eredménytelen forduló után, a második körben juthatnak szóhoz. Ha nem érkezik az állam számára elfogadható ajánlat, a fent említett blokkok feloszthatóvá válnak a már piacon lévő szereplők között.

Bár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint közérdek, hogy az eddig szabad frekvenciák arányos értékesítésével a kormány ösztönözze a beruházásokat, és az is, hogy a mobilpiacon minél nagyobb verseny alakuljon ki, a mobilpiac belső viszonyait jól ismerő, névtelenséget kérő forrásunk mégis arra számít: a jelenlegi szolgáltatók kapacitásbővítése valósul meg. Több tízmilliárd forintba kerülne egy új szereplőnek a saját hálózat kiépítése, ezért inkább más hálózatán léphetne be.Jön a negyedik mobilszolgáltató? Illusztrácó: Internet
Jön a negyedik mobilszolgáltató?
Illusztrácó: Internet

Pluszszolgáltatást forrásunk már nem nagyon tud elképzelni, és jelentős percdíjcsökkentést sem: szerinte egyik jelenlegi szolgáltató sem nézné jó szemmel, hogy saját hálózatán az új szereplő árban alámenjen.Szomszédos vonalak

Dániában összesen 8, Németországban 10 szolgáltató kínálja csomagjait – igaz, utóbbi piacon mintegy 105 millió mobiltelefont használnak. Szomszédaink között Szlovákia a csúcstartó: a 3 operátor mellett jelen van 5 virtuális szolgáltató is, mások hálózatát használva. Romániában 5 operátor mellett 1 virtuális szolgáltatót tartanak nyilván, Ausztriában 4, Szerbiában 3 társaság kínálja csomagjait.

Áprilisi adatok szerint 11,823 millió ügyféllel bír a három magyarországi mobilszolgáltató – egy év alatt számuk 75 ezerrel csökkent az NMHH jelentése szerint. 100 mobilhasználóra 118,4 SIM-kártya jut. A T-Mobile piaci részesedése 44,08 százalék, a Vodafone-é 22,54 százalék, a Telenoré 33,38 százalék. A mobilinternet-előfizetők száma júniusban 1 millió 561 ezer volt. Az infokommunikációs államtitkár, Nyitrai Zsolt egy nyilatkozatában elmondta: csaknem 800 településen nincs semmilyen internet-hozzáférés, körülbelül 4 millióan nem tudják naponta használni a világhálót. Ezért tartja fontosnak, hogy elterjedjen a mobilinternet, ehhez szerinte beruházásokra kell ösztönözni a szolgáltatókat. Egyébként az elmúlt hónapokban mindhárom szolgáltató nagyszabású hálózatfejlesztési projekteket kezdett az országos 3G-s lefedettség érdekében.
Hogyan lehetne a mobilpiacot bővíteni, a versenyt élénkíteni? – erre kereste a választ a Capitol Consulting stratégiai tanácsadó cég márciusi tanulmányában. Emlékeztet: az eredménytelennek bizonyult 2008-as frekvenciapályázatokat követően a kormány hároméves moratóriumot léptetett életbe a frekvenciasávok kiírására – ez április 30-án lejárt. A cég szerint állami szerepvállalásnak is lehet helye egy negyedik mobilszolgáltató hazai megjelenésében, mert egy új szolgáltató a jelenlegi gazdasági környezetben aligha vállalná az országos hálózat kiépítésével járó, mintegy 160 milliárdos költséget. A Capitol Consulting forgatókönyve szerint a több országos adatátviteli gerinchálózat (MÁV, Magyar Villamos Művek, Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet) felett is rendelkező magyar állam versenyképes áron tudná biztosítani az infrastruktúrát az új belépőnek, cserébe valamilyen módon kompenzálná a már piacon lévő szolgáltatókat.

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget