Ma 2019. 6. 17, hétfő, Laura napja van.

Lóháton jár fagyizni a mórahalmi cowboy

2011.08.10 14:28. - Booster

Kalandos postakocsis kirándulásra vinné a Colosseum vendégeit Tóth József - a 38 éves mórahalmi férfi maga is mindenhova lóháton közlekedik. Az ország minden táján tartott már lovas bemutatókat, jelenleg villanyszerelőként dolgozik. Bobkó Anna Kihalt utca, tikkasztó hőség. Tömött sorokban parkoló autók állnak a mórahalmi Colosseum előtt. Az egyikből egy anyuka száll ki két kisfiával. Míg előkerül a búvárszemüveg és az úszógumi, a gyerekeket az autó mellé állítja. A távolból lópatkók dobogása hallatszik, a délibábos aszfalton messziről egy vágtázó alak körvonalai tűnnek fel: farmernadrágot, kockás inget, western csizmát, kalapot visel. Tovább . . .    

Hirdetés

Lóháton jár fagyizni a mórahalmi cowboy

Kalandos postakocsis kirándulásra vinné a Colosseum vendégeit Tóth József - a 38 éves mórahalmi férfi maga is mindenhova lóháton közlekedik.

Az ország minden táján tartott már lovas bemutatókat, jelenleg villanyszerelőként dolgozik.

Bobkó Anna

Kihalt utca, tikkasztó hőség. Tömött sorokban parkoló autók állnak a mórahalmi Colosseum előtt. Az egyikből egy anyuka száll ki két kisfiával. Míg előkerül a búvárszemüveg és az úszógumi, a gyerekeket az autó mellé állítja. A távolból lópatkók dobogása hallatszik, a délibábos aszfalton messziről egy vágtázó alak körvonalai tűnnek fel: farmernadrágot, kockás inget, western csizmát, kalapot visel.

Tovább . . .

 

 


 

Mórahalmi cowboy. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Anya, nézd, egy cowboy! – rikkant fel az egyik kisfiú. Anyuka szája tátva marad, srácai rázkódva integetnek a férfinak, míg elsuhan a strand előtt. A helyiek ezen már meg sem lepődnek, ismerik Tóth Józsefet, aki mindenhova lóháton jár: boltba, postára, ismerősökhöz, vagy éppen fagyizni.

– Tizenkilenc évesen vettem meg az első lovamat. Nem jártam ilyen irányú iskolába, a gyakorlatban tanultam meg, hogyan kell őket gondozni, etetni – mondta Tóth József. Szülei lótenyésztéssel foglalkoztak, de később is mindig olyan emberekkel hozta össze a sors, akiktől tanulhatott. Fanyar Jánossal fogathajtó versenyekre jártak. Félix Imre Somogyaszalón mutatta meg neki, hogyan kell csikós ostorral durrogtatni, és lefektetni a lovat. József Apajon kamatoztatta a megszerzett tudást: csikósbemutatót tartott, és még focizni is megtanította a lovakat. Részt vett Sümegen a lovagi tornán: ügyességi versenyeket szerveztek a kollégáival, dárdát dobtak, lovas íjászbemutatót tartottak. Várpalotán westernbemutatóval kápráztatta el a közönséget. Majd Tatárszentgyörgyön Csányi Sándor lovardájában kapott munkát lovasoktatóként és istállómesterként.
Mórahalmi cowboy. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Mórahalomra Székesfehérvárról költözött a kis család: József menyasszonya, Csatári Mónika és két kislányuk, az öt hónapos Jennifer és a kétéves Lili, aki előbb tanult meg a lovon ülni, mint járni. Bátran vezeti kantárjánál fogva Fáraót, a 12 éves herélt félvért, majd apukája segítségével nyeregbe pattan, galoppoznak a fagyizóba. – Fáraón kívül Simon, a 7 éves lipicai herélt lakik az albérletünk udvarán. Régen szántottunk is velük, mára csak rajtuk közlekedünk. Hétvégén, az esküvőnkön is ők húzzák majd a hintót – árulta el József. A lovazás jelenleg csak a hobbija, villanyszereléssel keresi a kenyérre valót. Tervei között szerepel, hogy a Colosseum vendégeinek western kocsikázást szervezhessen. Postakocsiba ültetné a turistákat, akikkel kihajtanának a környékbeli erdőkbe, ahol a koreográfia szerint banditák támadnának az utasokra...Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.05.29. 21.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget